Fakta
Værd at vide ved indflytning i en lejebolig
Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du flytter i lejelejlighed? Hvem står for vedligeholdelsen, og kan du blive smidt ud af din lejlighed,…
Tema
Hvilke rettigheder har du som lejer? Hvor meget må din husleje stige? Hvordan kan du spare på energien? Hvordan indretter du din affaldssortering? Videncentret Bolius gør dig klogere på at være lejer.
Som lejer er der en række love, regler og rettigheder, som du skal være særligt opmærksom på. Vi har samlet nogle af de vigtigste her.
1. Hvad skal der stå i min lejekontrakt?
Kontrakten skal bl. a. indholde oplysninger om start- og evt. sluttidspunkt for lejeaftalen, opsigelsesfrist, husleje, depositum og forudbetalt leje.
2. Hvad gør jeg ved fejl og mangler?
Lav en indflytningsrapport sammen med udlejer ved indflytning, så I er enige om lejljighedens stand.
3. Hvor meget skal jeg sætte i stand ved fraflytning?
Som udgangspunkt skal lejligheden være i samme stand, når du flytter ud, som når du flytter ind. Dvs. at hvis den var nyistandsat ved indflytning skal den også være det ved udflytning.
4. Hvor meget må jeg ændre i en lejebolig?
Du må ikke flytte vægge, eller flytte køkken og bad, men ellers må du ændre ganske meget, hvis du bor til leje privat. Dog ikke hvis der er tale om fremleje.Aftal altid ændringer med udlejer inden du går i gang, og tjek reglerne i din boligforening, hvis du bor i alment byggeri.
5. Hvilken lovgivning gælder for lejere og lejleboliger?
Lejeloven og almenlejeloven beskytter lejere og opstiller regel for lejeboligmarkedet.
6. Hvordan sikrer jeg at huslejen ikke stiger?
Huslejen i almene boliger er fastsat efter et særligt balance-lejeprncip, hvor lejen fastsættes en gang årligt ud fra et driftsbudget. I private boliger er lejen fastsat enten efter det lejedes værdi eller omkostningsbestemt på baggrund af udlejerens udgiter.
Hvordan sparer du på energien? Få gode råd om, hvordan du bedst kan spare på strømmen og varmen derhjemme.
Indeklimaet i dit hjem har betydning for både dit helbred og din bolig. Bliv klogere på, hvordan du får et godt indeklima her.
Gennemsnitlige udbetalinger i 2021:
Boligydelse til pensionister 3.205 kr.
Boligsikring til førtidspensionister 1.807 kr.
Boligsikring til ikke-pensionister 1.231 kr.
Boligstøtte beregnes på grundlag af følgende:
Husstandsindkomst
Boligens størrelse
Antal personer i husstanden og herunder særligt børn og pensionister
Huslejens størrelse
Husstandens formue
Vi har lavet en beregner, du kan bruge til at udregne hvor meget boligstøtte du kan få.
Kilde: Boligsikring – sådan er reglerne, og sådan får du det
Et indflytningssyn bliver foretaget i sammenhæng med nøgleoverdragelse. Det er en gennemgang af boligen, sammen med udlejer, hvor man ser efter fejl og mangler. Derudover er der ofte en introduktion til fejl- og mangellisten, som skal sendes retur til udlejer senest 14 dage efter overtagelse af lejemålet.
Det er vigtigt at man udfylder fejl- og mangellisten grundigt med alt fra pletter på gulvet til en køkkenlåge der ikke fungerer som den skal.
Kilde: Depositum ved leje af lejlighed: Sådan får du dit depositum tilbage
Udlejer skal holde fraflytningssyn og lave en rapport, hvor der står hvad der skal istandsættes og hvem der skal betale for det. Rapporten skal udlejer sende til dig senest 14 dage efter fraflytningssynet har fundet sted, med mindre udlejer lejer flere lejemål ud, så skal fraflytningsrapporten udleveres til selve synet.
Kilde: Depositum ved leje af lejlighed: Sådan får du dit depositum tilbage
Ved indflytning:
Depositum må maksimalt udgøre 3 måneders husleje. Det skal være den rene husleje, det vil sige ekskl. Forbrug som vand og varme.
Sørg for at udfylde mangelliste, senest 14 dage efter overtagelse af lejemålet. Listen skal indeholde alt fra pletter på gulvet til skabslågen der ikke virker. Hvis det er muligt, så suppler gerne med billeder.
Tag gerne billeder af hvert rum, så du kan huske og bevise hvordan din bolig så ud ved indflytning.
Når du bor i boligen:
Sørg for at vedligeholde din bolig og behandle den ordentligt. På den måde kan du være med til at mindske udbedringer når du flytter ud af lejemålet igen.
Ved fraflytning:
Udlejer skal holde fraflytningssyn og lave en rapport, hvor der står hvad der skal istandsættes og hvem der skal betale for det. Rapporten skal udlejer sende til dig senest 14 dage efter fraflytningssynet har fundet sted, med mindre udlejer lejer flere lejemål ud, så skal fraflytningsrapporten udleveres til selve synet.
Tag gerne billeder af boligen inden du fraflytter, da det kan være svært at huske hvordan din lejebolig så ud når du er flyttet. Disse billeder kan også bruges som bevis, hvis du er uenig i udlejers fraflytningsrapport.
Kilde: Depositum ved leje af lejlighed: Sådan får du dit depositum tilbage