Indsigt
Fra brændbart til brugbart – sortering giver affaldet mere værdi
Snart sorterer alle danske husholdninger affald i de samme ni typer. Mange har allerede sorteret længe, mens nogle kommuner mangler et stykke for at…
Tema
Hver dansker producerer årligt mere end et halvt ton affald. Meget kan genanvendes, hvis det sorteres korrekt. Kommunerne har gennem de seneste år indført affaldssortering i flere forskellige fraktioner.
Alle skal ifølge Miljøstyrelsen sortere 9 typer af affald. Præcis hvordan de forskellige affaldstyper skal sorteres i din kommune ændres stadig løbende. Du kan se reglerne for affaldssortering i de enkelte kommune på Borger.dk.
Vær opmærksom på reglerne i din kommune.
Vidste du, at papir kan genanvendes helt op til 10 gange? Hver husstand producerer ifølge Dansk Affaldsforening i gennemsnit 51 kg papiraffald om året. Når papir genanvendes, sparer det både træ, vand, CO2 og kemikalier. For at papiret kan genanvendes, er det vigtigt, at det kun er rent og tørt papir, der bliver sorteret.
Se, hvad der sker med dit papiraffald, efter du har sorteret det.
Pap kan bruges igen og igen. Derfor giver det god mening at sortere skotøjsæsker, køkkenruller, cornflakespakker, pappet fra pakkeposten osv. Vær opmærksom på, at pap fra pizzabakker og pap, som er blevet snavset eller vådt, skal sorteres som restaffald, da pappet skal være rent og tørt for at kunne genanvendes.
Se, hvad der sker med dit papaffald, efter du har sorteret det.
En dansk husstand smider i gennemsnit 50 kg plast ud. Plast er lavet af olie, og produktionen af ny plast kræver meget energi, som kan spares, når vi genanvender plastaffald. For hvert 1 kg plastaffald, som genanvendes frem for at blive sendt til forbrænding, sparer vi ifølge Miljøstyrelsen energi svarende til en gennemsnitlig husholdnings standby-forbrug til alle elektriske apparater i 14 dage.
Se, hvad der sker med dit plastaffald, efter du har sorteret det.
Glas er et af de materialer, vi har en lang tradition for at genbruge og genanvende i Danmark. Flasker med pant er selvfølgelig bedst at aflevere i supermarkedet, men andre glas og flasker af glas skal i glasbeholderen. Når beholderen tømmes, køres glas og flasker til et glasværk, hvor glasset sorteres i farver, vaskes og smeltes om. Porcelæn må ikke komme i glascontaineren, da det ødelægger glasproduktionen.
Se, hvad der sker med dine glas, efter du har sorteret dem.
Konservesdåser, leverpostejsbakker og gamle gryder kan sagtens genanvendes og smeltes om til nye produkter. Det er langt bedre for miljøet end udvinding af nye metaller. Derfor er det en god ide at sortere metalaffald for sig. Det kan desuden give problemer, hvis metalaffaldet havner sammen med restaffaldet til forbrænding, fordi det smelter fast i anlæggene.
Se, hvad der sker med dit metalaffald, efter du har sorteret det.
Madaffald bliver blandt andet udnyttet til biogas og naturgødning. Biogassen kan erstatte fossil naturgas. Den afgassede biomasse bliver til naturgødning, der kan erstatte kunstgødning. På den måde bidrager madaaffald til at vi bruger færre nye ressourcer.
Se, hvad der sker med dit madaffald, efter du har sorteret det.
Restaffald er det affald, som er tilbage, når du har sorteret de andre typer. Det er affald, som er for snavset eller svært at adskille til at det kan genanvendes. Restaffald afbrændes på forbrændingsanlæg, som producerer elektricitet og fjernvarme.
Se, hvad der sker med dit restaffald, efter du har sorteret det.
Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Derfor er der store miljøgevinster at hente ved at genanvende tøjfibre. I Danmark har vi tradition for at aflevere tøj til genbrug, men tøj med huller eller pletter er typisk blevet sendt på forbrændingen. Målet er, at tekstilfibrene i tøj, der ikke kan genbruges, skal kunne genanvendes.
Se, hvad der sker med dit tekstilaffald, efter du har sorteret det.
Affald, der er skadeligt for mennesker eller miljøet, brandfarligt eller eksplosivt, betegnes som farligt affald. Det indsamles for sig, så det sikres, at det behandles miljømæssigt forsvarligt. Du kan ofte se på emballagen, om der er tale om farligt affald, ved at kigge efter faresymboler.
Se, hvad der sker med dit farlige affald, efter du har sorteret det.
Mad- og drikkekartoner er lavet af karton og plastikfolie. Når folien er blevet adskilt fra kartonen, kan papirfibrene i kartonen genanvendes i nye produkter.
Se, hvad der sker med dine mad- og drikkekartoner, efter du har sorteret dem.
Det kan være sin sag at holde styr på sorteringen af både bioaffald, plast og metal på en fornuftig måde i køkkent. Mange samler affaldet under køkkenvasken, men med affaldssortering kan det kræve mere plads.
Få inspiration til, hvordan du kan sortere affaldet i hjemmet.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Klik og se, om du sorterer de forskellige typer affald korrekt.
Pizzabakke
Juicekarton
Flamingo
Fritureolie
Tyggegummi
Kosmetik
Det kan være svært at gennemskue, hvordan tandpastatuben eller elpæren skal sorteres. Her bliver du guidet til at sortere dit affald korrekt og får tip til at holde styr på de forskellige affaldsbeholdere.
Da kommunerne håndterer affald forskelligt er der tale om generelle råd. Affaldssorteringen i din kommune kan afvige.
Du kan tjekke affaldssorteringen i din kommune her.
Vores affald indeholder masser af ressourcer, som kan genanvendes, hvis det sorteres korrekt. I videoen her kan du blive klogere på, hvordan du sorterer dit affald, så vi kan spare ressourcer og råstoffer.