Der kan være forskel på, hvordan forskellige typer affald skal sorteres i forskellige kommuner. En del kommuner og affaldshåndteringsselskaber har hjemmesider med sorteringsguider, hvor du kan indtaste en affaldstype og se, i hvilken genbrugsbeholder, den hører til.
Vi har samlet 20 stykker affald, du kan blive i tvivl om, og fundet svar på hvordan de skal sorteres.
1. Bobleplastkuverter
Når du får ting i kuverter, der er foret med bobleplast, skal du i mange kommuner sortere dem som restaffald. I nogle kommuner kan du, hvis det kan lade sig gøre, skille kuverne i bobleplast og papir og fordele dem i plast- og papircontaineren.
2. Chipsposer
Som udgangspunkt skal chipsposer sorteres som restaffald, fordi de består af både plast og aluminium. Dog er der producenter, som har fremstillet nye, genanvendelige chipsposer, der kan sorteres som plast. I så fald vil chipsposen bære plastpiktogrammet.
3. Elpærer
I brugte elpærer er der værdifulde råstoffer, som kan genanvendes, hvis de sorteres korrekt. Ældre sparepærer kan desuden indeholde kviksølv, som kan skade miljøet. Derfor skal elpærer sorteres for sig selv som farligt affald. I de fleste kommuner skal de i den røde miljøboks eller i det miljøskab, der er tilknyttet ejendommen, du bor i. Pak dem i en klar pose først. I nogle kommuner kan elpærer lægges i en pose på låget, når du får hentet restaffald næste gang. Tjek din kommunes regler for korrekt sortering.
4. Flamingo
Flamingo kan oftest genanvendes, hvis det håndteres korrekt. Der er dog stor forskel på, hvordan flamingo sorteres i de forskellige kommuner. I nogle kommuner kan du stille flamingo ud i en klar sæk sammen med storskrald. Andre kommuner har indført, at du kan sortere det sammen med dit plastaffald, mens der også er kommuner, hvor flamingo i husholdningen skal sorteres som restaffald. Tjek derfor, hvordan du skal sortere flamingo, på din kommunes hjemmeside, eller brug flamingocontainerne på genbrugspladsen.
5. Foliebakker
Du kan smide dine brugte foliebakker fra fx din grillmad i metalcontaineren. Foliebakkerne skal være tomme og skrabet så rene for madrester som muligt. Så undgår du også, at metalbeholderen kommer til at lugte.
Det er også fint at krølle stanniol/sølvpapir sammen og sortere det sammen med metalaffaldet.
6. Kaffefilter
Du kan putte hele kaffefilteret med kaffegrums i din spand til madaffald, da kaffefiltre er lavet af papir og derfor biologisk nedbrydelige. Har du en kompostspand eller -bunke, kan du også komme kaffefilteret heri.
7. Gavepapir
Gaveindpakningspapir er endnu en af de affaldstyper, der håndteres forskelligt fra kommune til kommune. Selvom ordet ”papir” indgår i navnet, skal det i mange kommuner ikke i papircontaineren, men derimod sorteres som restaffald. Det skyldes blandt andet, at gavepapir består af overfladebehandlet papir og indeholder meget farve, hvilket kan gøre det svært at genanvende. I nogle kommuner skal gavepapiret dog sorteres som papir. Tjek, hvad der gælder i din kommune.
8. Kaffekapsler
Hvis dine kaffekapsler er af metal, kan du smide dem i metalcontaineren. Er kapslerne af plastik, kan de puttes i plastcontaineren. I begge tilfælde skal de dog være skilt ad og tømt for kaffegrums. Hvis du ikke tømmer dem, skal de restaffald.
Er kapslerne af bionedbrydelig plastik, skal de også i restaffald, da det kræver særlige anlæg at genanvende dette materiale.
9. Kosmetik
Rester af neglelak og andre kosmetikprodukter kan indeholde miljøskadelige kemikalier, og i en del kommuner skal alle rester af kosmetik og makeup sorteres som farligt affald. Læg det i en gennemsigtig og tætsluttende plastikpose. I nogle kommuner kan læbestifter, øjenskygge og mascara, der ikke indeholder miljøskadelige stoffer, sorteres som restaffald.
Deodoranter og andre spraydåser skal altid håndteres som farligt affald.
10. Mad- og fritureolie
Har du lavet fx pomfritter i olie, må olien efterfølgende ikke bare hældes ud i vasken, da den kan stoppe rørene til. I de fleste kommuner kan du smide olien ud sammen med madaffaldet. Pak det ind i en ekstra grøn biopose, gerne sammen med andet bioaffald (fx brød eller brugt køkkenrulle), der kan suge olien, og bind knude på posen. I nogle kommuner skal fritureolie sorteres som farligt affald.
11. Medicin
Har du ubrugt medicin, kan du aflevere det på apoteket, og så sørger de for, det bliver håndteret korrekt. Du kan også selv skaffe dig af med det ved at håndtere det som farligt affald og putte det i miljøkassen, hvis du har en sådan, eller aflevere det på genbrugspladsen.
12. Mælke- og andre drikkevarekartoner
I nogle kommuner sorteres mad- og drikkevarekartoner sammen med plast, og du skal blot sørge for, de er helt tomme, før de smides ud i plastcontaineren. Andre steder er dette ikke indført. Tjek din kommune, hvis du er i tvivl. De kan eventuelt afleveres på genbrugspladsen, indtil henteordningen er udrullet i din kommune.
13. Pizzabakken
Nok er pizzabakken lavet af pap, men da den har været i forbindelse med fødevarer og derfor ikke kan gøres helt ren, skal den smides i restaffald. Forklaringen er, at pap på rejsen mod genanvendelse ofte opbevares presset sammen i ”baller” – ligesom halmballer – inden de transporteres til papfabrikkerne. Alt for meget madsnask her vil ødelægge kvaliteten af pappet.
14. Porcelæn
Hvis en tallerken eller kop er gået i stykker, skal du smide skårene i containeren med restaffald. Du må IKKE smide porcelæn i glascontaineren, da selv et lille stykke porcelæn kan ødelægge store mængder genbrugsglas. Du kan naturligvis også aflevere det på genbrugspladsen, hvor du skal aflevere større porcelænsting som fx en håndvask.
15. Poser fra havregryn, mel og brødposer fra bageren
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan du skal sortere poser fra gryn, mel og bagerbrød. Nogle steder kan poserne ikke genanvendes, mens andre kommuner godt kan genanvende poserne, hvis de er rystet så rene som muligt og puttes i papirspanden. Tjek derfor hos din kommune, hvordan du skal sortere hjemme hos dig.
16. Sutter
Børnenes sutter er fremstillet af naturgummi eller silikone, som ikke kan genanvendes. Derfor skal du smide dem ud med restaffaldet.
17. Tegne- og skriveredskaber
Når dine kuglepenne, tuscher, blyanter og andre skriveredskaber er udtjente, består de af så mange forskellige materialer, at de ikke er mulige at genbruge. Derfor skal de i restaffald. Er du meget ihærdig, kan du dog vælge at pille eventuelle metaldele ud og smide dem i metalcontaineren.
18. Tomme blisterpakker fra piller
Selvom mange piller kommer i plast og skjult bag en metalfolie, så kan blisterpakkerne ikke genanvendes. Du skal derfor ikke smide dem i plast og metal, men derimod i restaffald.
19. Tyggegummi
Når du er færdig med at tygge på dit tyggegummi, skal det smides i restaffaldsspanden og ikke sorteres som madaffald.
20. Æggebakker
Er dine æggebakker af pap, skal de sorteres som pap, hvis de er tomme for æggerester. Hvis det er plastæggebakker, skal de sorteres som plast.
Vær opmærksom på ændringer i din kommune
Netop nu arbejder alle kommuner i Danmark på at strømline deres sorteringsordninger, så de flugter med Miljøstyrelsens regler. Derfor kan der ske ændringer for sortering ved din bolig. Tjek derfor reglerne hos din kommune, hvis du er i tvivl.