Når vi leder efter den bolig, der skal udgøre vores kommende hjem, kan det være fristende at gå på udkig i boligannoncer som det allerførste.
Men boligens udformning og beliggenhed har stor betydning for mange aspekter af vores liv og hverdag. Derfor kan det betale sig at lave et grundigt forarbejde, inden vi forelsker os i den første charmerende murermestervilla, for måske er det alligevel ikke den, der opfylder vores ønsker.
– Det er en rigtig god idé at begynde med at sætte sig ned og lave en liste over alle de ønsker, man har til boligen. For nogle kan det virke kedeligt at strukturere processen og bruge tid på at afgrænse, hvad det er for en bolig, man skal lede efter, men lader man være, kan det ende med, at man kigger i øst og vest og bliver forvirret og frustreret, siger Lennart Christensen, der er adm. direktør og medstifter af rådgivningsvirksomheden Købersmægler.
Et stort skridt at købe bolig sammen med en anden
Er I et par, der skal købe sammen, er det en afgørende del af processen at finde ud af, hvilke ønsker til jeres kommende bolig I er enige om, og hvor I kan acceptere at gå på kompromis. Køberrådgiveren anbefaler, at I ender ud med fire til seks kriterier, som er dem, I prioriterer allerhøjest.
– Jeres personlige ønsker skal konverteres til fælles kriterier, som I begge står bag. Vores erfaring er, at par, der ikke bruger den tid, der skal til for at blive enige, får en svær proces. For de fleste er det et stort skridt at købe bolig sammen med en anden, og derfor gælder det også om at være ærlige og åbne i dialogen, siger Lennart Christensen.
Hans indtryk er, at netop det at følges ad og nå til enighed er den største udfordring i forhold til at nå i mål for førstegangskøbende par, fordi mange par har forskellige synspunkter og drømme, når det handler om bolig.
Brug god tid, og pas på parforholdet
Det er helt naturligt at have forskellige boligdrømme, men hvis vi ikke bruger tid på at tale om dem og finde løsninger i fællesskab, kan det lægge pres på parforholdet, siger parterapeut og personlig rådgiver Daisy Løvendahl.
– Det er ikke så tit, at par henvender sig med boligkøb som et specifikt problem, men hos de par, der kommer til mig med andre problematikker – alt fra skilsmisse til manglende sexlyst eller utroskab – er der ofte noget i forhistorien, der handler om hus og hjem, fortæller hun.
– Spørgsmålet om, hvor man skal etablere sig, og andre beslutninger i forbindelse med boligen kan fylde meget i et parforhold. Og det er jo, fordi vores hjem er enormt vigtigt for os og danner ramme om alt det, der er vigtigt i vores liv, siger Daisy Løvendahl.
Ifølge parterapeuten er det grundige forarbejde nøglen til at finde en bolig, som begge parter vil trives i. Hun råder til, at I taler om jeres ønsker og prioriteter i flere omgange, før I overhovedet begynder at se på, hvad der er til salg:
– Det er samtaler, I skal have over tid, for tingene kan ændre sig, når I begynder at tale om dem. Du siger måske: ”Jeg kan slet ikke undvære at kunne gå lige ned og få en drink på en bar fredag aften.” Men efter nogle dage kan du måske mærke, at det alligevel ikke er det vigtigste i forhold til det, du gerne vil med dit liv i de kommende år. Mit råd er at bruge lang tid på at få styr på, hvad der er jeres værdier, og tale sammen om dem.
Lyt til det, der ligger bag din partners ønsker
Daisy Løvendahl opfordrer til, at I har en undersøgende tilgang til de punkter, I ikke er enige om.
– En del af et parforhold er at gå på opdagelse i hinanden. Du kan for eksempel sige: ”Okay, du har talt meget om at flytte til Vejle, hvor du kommer fra. Lad os tage en tur dertil.” Og så skal I gøre det for at undersøge det, ikke for at tage en beslutning nu og her. Det åbner for at se tingene i et nyt perspektiv. Måske er Vejle anderledes i dag, end sidst du så byen, og du bliver klogere på, hvorfor din partner har det ønske, siger hun.
Hvis I er uenige, er det vigtigt ikke bare at lytte til det, din partner siger, men også til, hvad det er for nogle værdier, der ligger under.
– Hvad handler det for eksempel om, hvis din partner gerne vil bo på landet? Er det at få mere ro? Så kan I undersøge, hvad der vil give mere ro, for det kunne måske være flere ting end et hus på landet. I kan flytte jer sammen ved at tænke i værdier og drømme og folde dem ud i alternativer, hvor I vover at være kreative, forklarer Daisy Løvendahl.
Prøv jeres nye liv af i praksis
Når I er nået til enighed, råder hun til fortsat at gå undersøgende til værks, inden I går på jagt i boligannoncerne.
– Hvis I nu overvejer at flytte til Allerød, så skal I ikke nøjes med at sidde derhjemme og snakke om det – I skal prøve det. Tag en overnatning i Allerød, og tag på job derfra i myldretiden. Gå en tur ud at handle i nærmiljøet, gå ruten til børnehaven og skolen og så videre. Mærk efter, hvordan det vil fungere for jer i praksis. Og tal med hinanden om, hvordan det føles: Er det her et sted, hvor det vil være fedt at gå til bageren sammen søndag morgen, eller tænker vi ”oh my god”?
6 vigtige spørgsmål, inden I starter boligjagten
Stil jer selv og hinanden disse spørgsmål, inden I begynder at lede efter jeres kommende fælles hjem. Jeres svar ruster jer til at formulere jeres kriterier til den bolig, der passer til netop jer og jeres livssituation.
1. Hvilke værdier skal kendetegne jeres hverdag?
Det kunne være...
- nærvær – fx tid til at lægge puslespil med børnene eller nyde en kop kaffe med din partner i en rolig stund.
- sundhed – fx at have tid til træning eller råd til at købe økologisk.
- oplevelser – fx at sejle i kajak eller tage på store rejser.
- økonomisk tryghed – ikke at sidde for stramt.
De fleste af os har mange af de samme værdier, men vi vægter dem ofte forskelligt. Lav hver sin top-3 over de værdier, I ønsker, skal definere jeres hverdag. Disse værdier er – sammen med jeres livsprioriteter – vigtige for, hvordan den optimale bolig for jer ser ud, og hvor den ligger.
2. Hvad prioriterer I højest i jeres liv nu og de næste tre-fem år?
Det kunne være...
- at der ikke er for meget pres på i hverdagen.
- at bo tæt på vennerne og se dem ofte.
- at være tæt på arbejdet for at kunne give den gas der.
- at have god tid til at være sammen med jeres barn/børn.
3. Hvordan skal jeres økonomi se ud?
Hvad passer bedst til jer? Er det fx...
- at investere i flere kvadratmeter for at have rigelig plads, eller en dyr beliggenhed for at være tæt på familie?
- at sidde billigere for at kunne spare op til rejser eller gå ned i tid på arbejdet?
Involvér banken tidligt i processen, så I får et realistisk billede af, hvilken økonomisk ramme, I har at bevæge jer inden for.
4. Hvad skal jeres hjem kunne?
I forhold til jeres værdier ønsker I så et hjem, der fx...
- er en smuk, æstetisk oplevelse at være i.
- er praktisk med plads til børne-fedtfingre.
- har plads til at være en stor familie.
- kræver et minimum af vedligeholdelse og renovering, så I kan bruge tiden på andre ting.
- ligger tæt på familie eller venner.
Husk at være realistisk. Drømmer I fx om en kæmpe have, så få afklaret, hvor meget tid, I vil bruge på at vedligeholde og opholde jer i den. Eller ønsker I plads til at invitere mange mennesker, så spørg jer selv, hvor ofte I reelt gør det.
5. Vil I gerne selv renovere?
Køber I en bolig, hvor et eller flere rum skal renoveres, kan I regne med at skulle leve i en form for undtagelsestilstand med byggerod i en periode. Afhængigt af, hvor meget I selv vil udføre af renoveringen, vil det også tage tid fra andre gøremål.
Afstem med hinanden:
- Hvor længe vil det være o.k. for jer at leve med byggerod?
- Hvor stor en del af jeres fritid må renoveringen fylde, mens den står på?
6. Hvor vil I gerne bo?
I forhold til hvordan jeres hverdag er og kommer til at være indrettet i de kommende år:
- Hvor meget tid vil I bruge på transport til og fra arbejde?
- Hvor langt må der være til institution, skole og fritidsaktiviteter?
- Er det o.k. for jer at skulle køre jeres børn frem og tilbage, eller skal de kunne cykle selv?
- Hvor vigtigt er det for jer at være tæt på naturen eller bylivet?
- Hvor meget vil I gerne bruge de tilbud, der er i jeres nærområde (fx skov, strand eller kulturtilbud)?
Beliggenhed og relationer:
- Er der familie eller venner, I gerne vil bo tæt på? Hvad giver det jer at være tæt på dem?
Når I har afklaret dette med hinanden, så husk også at tjekke af med dem, det drejer sig om: Stemmer jeres forventninger om samvær, pasning af børn osv. overens med deres?
Lav også gerne en forventningsafstemning i det modsatte tilfælde: Hvis I flytter langt væk fra familie eller venner, vil de så stadig gerne komme og besøge jer, og hvor ofte? Og hvor ofte vil I komme af sted og besøge dem?
Kilder: Daisy Løvendahl, parterapeut og personlig rådgiver; Lennart Christensen, adm. direktør i Købersmægler