Undersøg boligmarkedet grundigt inden et køb
Du står bedst rustet, hvis du har forberedt dig godt, inden du sender et bud af sted. Undersøg fx:
- Hvor desperat sælger er for at komme af med huset?
- Hvad lignende boliger i området har kostet?
- Hvor mange gange boligen har været til salg?
- Er prisen tidligere blevet sat ned?
En god indgang er boliga.dk, hvor du kan undersøge udbuddet af tilsvarende boliger i et valgt område og finde historiske salgspriser på lignende boliger.
Sørg for at have flere huse i kikkerten, når du skal forhandle pris – så er det lettere at bevare fornuften og få en god pris.
Gå huset efter i sømmene
Tjek huset godt igennem, så du ikke køber et hus med skader, du ikke kendte til. Tilstandsrapporten kan give et fingerpeg, men det er også en god idé at få en person med byggeteknisk indsigt til at gennemgå huset for dig.
Hyr en uvildig byggerådgiver til en grundig gennemgang af boligen. Prisen ligger typisk på 5-10.000 kr. alt afhængig af, om du vil have en skriftlig rapport eller ej. En mundtlig rapport er noget billigere, men giver ikke den samme sikkerhed.
Et grundigt tjek kan spare dig for meget besvær og mange senere udgifter. Hvis gennemgangen afslører mangler og skader på huset, kan det hjælpe dig med at få et afslag i prisen, eller forhindre dig i at købe en for dårlig bolig.
Overvej en strategi for fejl og mangler
Mange huskøbere prøver at få et afslag i husets pris for fejl og mangler i tilstandsrapporten, men det er ikke sikkert, at det er den bedste idé.
I stedet kan det være en fordel at lave en aftale med sælger om, at tingene bliver lavet for dennes regning, inden du flytter ind. Det kan fx være en god idé, hvis du er usikker på, hvor meget det vil koste at udføre arbejdet.
Er det en mindre opgave, som du selv kan udføre, kan det bedre betale sig at få afslag i prisen. Forlang et nedslag, som svarer til en håndværkers pris, og fiks selv skaden.
Betal dig til juridisk og økonomisk rådgivning
I de fleste tilfælde er det et krav i købsaftalen, at du benytter dig af en såkaldt 'berigtigende' advokat. Typisk vælger du mellem en fuld advokatpakke inkl. juridisk rådgivning eller en skrabet version, hvor advokaten kun sørger for praktiske opgaver som skødeskrivning, tinglysning og refusionsopgørelse.
Er du usikker på købet af bolig, kan du overveje en køberrådgiver. En god rådgiver kan hjælpe dig med forhandling af pris og overtagelsesvilkår samt rådgivning omkring finansieringen.
Har du god salgsrådgiver i banken, er det absolut også værd at få dennes rådgivning med i købet.
Undersøg, om du skal overtage sælgers lån
Når du skal købe hus, har du normalt mulighed for at overtage sælgers realkreditlån. Hvis det er en lånetype, som passer til din økonomi, kan det være en fordel. Det vil nemlig spare dig for omkostninger til fx tinglysningsafgift, kurtage og kursskæring, der er forbundet med at optage et lån af samme størrelse.
Hvis du kan se en fordel i at overtage et lån af sælger, men skal låne mere end sælgers hidtidige lån, kan du optage et supplerende lån.
Oplysninger om sælgers låntype fremgår af salgsopstillingen. Realkreditinstituttet skal godkende, at du overtager lånet.
Shop blandt banker og realkreditinstitutter
Du kan normalt låne op til 80 procent af ejendommens værdi gennem et realkreditlån. De fleste førstegangskøbere henter de næste 15 procent af købesummen som et banklån, mens udbetalingen på 5 procent er obligatorisk selv at have sparet op.
De tre største banker har deres eget realkreditselskab, mens stort set alle de resterende banker henviser til Totalkredit, som er et varemærke i Nykredit-koncernen
Der kan være store forskelle i både realkreditselskabernes bidragssatser og bankens gebyrer og rente på boliglånet. Derfor kan det godt betale sig at undersøge markedet for finansielle produkter på nettet. Du kan fx søge informationer på banktorvet.dk, raadtilpenge.dk og mybanker.dk.
Brug opsparing og undgå dyrt boliglån
Har du en opsparing i aktier eller obligationer, kan det måske betale sig at sælge dem og i stedet lægge pengene i en kontant udbetaling på huset. Det kan især være relevant, hvis du skal optage et banklån til en høj rente.
Tjek, om det årlige afkast på dine værdipapirer er lavere end de årlige renteudgifter til banklånet. Er de det, kan du overveje at indskyde opsparingen som udbetaling på huset og dermed minimere dine låneomkostninger.
Find den billigste forsikring
Undersøg, hvor du kan få den billigste husforsikring. Priserne på markedet kan variere op til 30-40 procent. Nogle faggrupper tilbyder ekstra billige forsikringer som fx Lærerstandens Brandforsikring.
En god indgang til at finde den billigste forsikring er forsikringsguiden.dk.
Afdrag på dine lån
Afdragsfrihed kan være en dyr omgang på længere sigt. Samlet set kommer du af med flere penge til renter og bidrag, og du bliver mere økonomisk sårbar, hvis huspriserne falder.
Har du et rentetilpasningslån, er det specielt oplagt at afdrage så meget som muligt, mens renten er lav. Det sparer dig for penge, når renten stiger, fordi du så skal betale renter af et lavere beløb.
Undersøg dog, om du er bedre stillet økonomisk ved at få afdragsfrihed på dit realkreditlån og i stedet bruge de sparede afdrag til at betale dit banklån hurtigere ud. Et banklån har normalt en højere rente end et realkreditlån.
Overvej at dele realkreditlånet op to dele: Ét lån med afdragsfrihed og et andet lån med afdrag. Lånet med afdragsfrihed bør have 1. prioritet i huset. Derefter følger lånet med afdrag.
Metoden sikrer dig en lavere gennemsnitlig bidragssats på hele lånet. Forklaringen er, at du betaler den laveste bidragssats på 1. prioritetslånet, da realkreditselskabet anser dette lån for mest sikkert. 2. prioritets-lånet har en væsentlig højere bidragssats, men da du afdrager på lånet, falder bidraget opgjort i kroner lidt hvert år.
Tænk langsigtet
Det er en dårlig investering at købe en bolig, du kun skal bo i i få år. Ligesom det er dyrt at købe bolig, er det nemlig også dyrt at sælge.
Omkostningerne til køb og salg af en bolig kan løbe op i rigtig mange penge. Når udgifterne til ejendomsmægler, tinglysning, flytning mv. lægges sammen, er det ikke ualmindeligt, at omkostningen kan beløbe sig til hundredetusinde kroner. Så sørg for at finde et hus, du kan bo i mange år frem. Det begrænser risikoen for, at du sætter penge til, når huset engang skal sælges igen.
Må vi vise dig en quiz?
Her plejer at ligge en quiz. Vi kan desværre ikke vise dig quizzen, på grund af dine cookie-indstillinger.