Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere

I 2020 var gennemsnitsalderen for førstegangskøbere 37 år. Den har aldrig været højere. I 1987 var gennemsnitsalderen 33 år. 

kilde: Realkredit Danmark og Danmarks statistik

Shopping og byliv generelt var en væsentlig del af Janne og Mads’ drøm om at eje deres eget hus, da planen om en ejerbolig i sin tid begyndte at tage form. Drømmehuset lå i Danmarks 9. største by, Vejle, men efter lidt betænkningstid, en samtale med banken og snakke med vennerne har drømmen ændret sig.

Det viste sig nemlig, at parret alligevel ikke brugte byen så meget, som de forestillede sig, og at nærheden til familien var vigtigere end bylivet. 

Vi hellere spare 20 % op til udbetalingen, så vi kan undgå et banklån
Janne Duus Steffensen

Derudover fandt parret ud af, at de kunne spare op til et bolig-banklån på bare 2-3 år og flytte i en større lejlighed i mellemtiden, hvis de spillede deres kort rigtigt. 

I dag er drømmen et hus i den noget mindre by Billund, og snart flytter parret til selvsamme by i en større lejlighed, der bliver deres mellemstation. Her kan du læse, hvorfor og hvordan, deres drøm ændrede form. 

Janne og Mads vil spare 20 % op til udbetalingen på et hus

Janne og Mads havde oprindeligt besluttet at spare op til de obligatoriske 5 % af husets salgspris, men nu har de ændret den beslutning.

- Vi spurgt venner og bekendte, der har købt hus i Billund, og de har rådet os til at undgå det dyre banklån og i stedet spare 20 % op til udbetalingen, siger Janne. 

Parret regner med at de kan spare de 20 % op på 2-3 år, nu hvor de begge har et job. Janne arbejder som skolepædagog på en skole i Vejle og Mads som ingeniør for LEGO i Billund. 

Vi flytter til en ny lejlighed, der koster mere end den gamle. Men den er større og giver os mere tid til at spare op til vores drømmehus. Og vi sparer faktisk penge alligevel.
Mads Gødvad Jessen

Indtil nu har parret hver måned sparet 7.000 kr. op til deres drømmebolig, men nu har et nyt job og en ny strategi givet dem mulighed for at spare endnu mere op.

Faktisk har Mads og Janne opsagt deres lejlighed i Horsens og flytter nu i en større og dyrere lejlighed i Billund. Men på trods af den dyrere husleje opnår de flere fordele, der i sidste ende giver dem mulighed for at spare 3.000 kr. ekstra op hver måned, så de fremover sparer 10.000 kr. op månedligt.

- Fordi Mads nu arbejder i Billund, kan vi spare en bil væk og dermed en del penge. Det tager ham kun 5 minutter at gå på arbejde fra den nye lejlighed, siger Janne

Derudover har parret mulighed for at bruge lokale fordele fra Mads’ nye arbejde, som fx fitnessabonnement, hvilket også sparer dem penge. Og sidst men ikke mindst giver flytningen til en større lejlighed ro i sindet.

- Vi er ikke længere pressede på plads. Vi får plads til et kontor, og skulle der komme et barn, har vi også plads til det i den nye lejlighed. På den måde er vi heller ikke pressede på tid i forhold til at spare hurtigt op til et hus.  

”Vi drømmer om hund, farver, stort køkken, have og garage til motorcyklen”

En hund. 

Det er en af parrets helt store drømme, og den drøm hænger uløseligt sammen med huskøb. 

- Jeg vil ikke have en hund i en lejlighed, så der skal høre en stor have til vores hus, siger Janne. 

Parret drømmer også om børn, men optimalt set, skal huset komme først. 

- Vi leder efter et hus, der indflytningsklart. Der skal også være stort, have et dejligt køkken og en stor have. Og Mads vil gerne have en garage til sin motorcykel og et hjemmekontor.

Parret har gennem banken fået adgang til et boligværktøj, der holder øje med relevante boliger i deres område, og ifølge Janne ser det fornuftigt ud med boligudvalget i området. 

5 % til udbetalingen

Du skal selv spare mindst 5 % af boligens pris op til udbetalingen.

80 % fra realkreditforeningen

Du kan maximalt låne 80 % af boligens pris hos en realkreditforening. 

15 % fra banken

Du kan maximalt låne 15 % af boligens pris hos banken. Banklånet er typisk dyrere end realkreditlånet.
 

Mødet med banken

Mads og Janne var til møde i banken for et halvt år siden, efter Mads fik sit job. Her ville de finde ud af, om deres drømme var realistiske, og hvor meget de skulle spare op, hvis de gerne ville købe et hus til 2.500.000 kr. 

Sammen med banken, lagde Janne og Mads et budget. Banken vurderede på det tidspunkt, hvor parret drømte om at bo i Vejle, at de ville kunne spare de 5 % op i løbet af et par år. 

Nu hvor parret har ændret både planer for lokation og ønsker at spare 20 % af husets pris op, vil de gerne holde et nyt møde med banken, for at afstemme drømmene med virkeligheden

Mads og Jannes opsparingsplan

Udover parrets faste indkomster, regner Mads med at få bonus på arbejdet, og Janne har endnu ikke solgt sin bil, som også vil indbringe et beløb. Ser vi dog bort fra disse potentielle ekstra indkomster, kunne en opsparingsplan foreløbigt se sådan ud:

Jeg er træt af at betale af på andres lån.
Janne Duus Steffensen

Janne drømmer om farver. Masser af farver og meget gerne grønlige, som i skoven. Men så længe boligen er lejet, og væggene er nogle andres, vil hun ikke male dem.

- Men jeg drømmer om at have mere farve i min bolig – det kan vi gøre i huset. Jeg kan generelt godt lide farve. Jeg skal ikke have kedelige ting, og farver er med til at lette humøret.

Boligdrømmen er nu tættere på end nogensinde før, takket være den midlertidige lejlighed i Billund. Parret har endda fået fornøjelsen af at teste livet af som hundeejer og passer ofte Mads’ brors hund, Zoe.

- Vi er ikke længere pressede på plads. Vi får et kontor, og skulle der komme et barn, har vi også plads til det i den nye lejlighed. På den måde er vi heller ikke pressede på tid i forhold til at spare hurtigt op til et hus.   

Mads og Jannes 3 gode råd til andre begyndere på boligmarkedet

1. Lav en plan med din bank

Snak med banken så hurtigt som muligt, og allerede inden du har pengene til en udbetaling. Banken kan hjælpe med at lægge en realistisk plan, og er god til at hjælpe og lytte. Banken hjalp os med at skabe ro i processen.  

Læs også: Bliv klar til at gå i banken (bolius.dk)

2. Find ud af, hvad I drømmer om 

Hvis du skal købe hus med en anden person, så snak sammen. Skriv jeres ønsker ned. Der skal være plads til jer begge. Måske skal I have snakken igen, når I har været ude og kigge på boliger. Det kan være, at jeres ønsker ændrer sig i processen. 

Læs også: 6 vigtige spørgsmål, inden du starter boligjagten (bolius.dk)

3. Visualisér jeres drømme 

Skitsér jeres drømme, og hæng dem op, måske på køleskabet, hvor I ofte ser det. På den måde bliver jeres drømme mere overskuelige, og I opdager måske nye ting, som I ønsker jer. 

Læs også: Boligkøb for begyndere (bolius.dk)