Per Vagnholt Nielsen og Ole Schmidt mødes hver eftermiddag på bænken i skolegården. Sammen med en lille flok af boligforeningens øvrige seniorer får de en drink eller en kop kaffe og vender verdenssituationen. Bænken står, hvor tusindvis af skolebørn gennem tiden har leget og spillet fodbold.

Boliger, der har været noget andet: Skolen

I 2007 var der 1.240 folkeskoler i Danmark, og i 2024 var der 1.082 folkeskoler. Det betyder, at en del bygninger, der engang var skoler, ikke er skoler mere, og en del af de tidligere skoler bliver omdannet til boliger. Mindre landsbyskoler bliver typisk omdannet til enkeltboliger, mens større skoler kan omdannes til lejligheder, og vi besøger Per Vagnholt Nielsen og Ole Schmidt, der bor i en tidligere skole i Aalborg, der nu er ombygget til 185 lejemål.

Engang en børnerig bydel

Da Vejgaard Vestre Skole i Aalborg i sin tid blev opført, var Vejgaard en børnerig bydel, og sådan fortsatte det i de følgende mange årtier. I 1955 lå der hele fem folkeskoler inden for en radius af en kilometer. Men i 1980’erne faldt børnetallet drastisk, og dét reducerede antallet af folkeskoler.

Vejgaard Vestre Skole lukkede i 1986, og bygningen blev senere omdannet til socialpædagogisk seminarium. I 2012 åbnede skolen som boligforeningen Seminariebyen tilføjet en række nyopførte rækkehuse og etageboliger. Til hverdag mærker man ikke, at man bor i et tidligere skolebyggeri, siger Per:

– Alt her er jo flot renoveret og meget funktionelt. Men på vej op til min lejlighed tænker jeg sommetider på, hvor mange unger der har løbet på de trapper og holdt ved gelænderet. 

Trappeopgangen i bygningen, hvor Per og Ole bor på hver sin etage, er da også et af de steder indvendigt i byggeriet, hvor stedets historie er velbevaret.

De glaserede vægfliser og det smukt slidte trægelænder vidner om husets alder. Det samme gør den gamle gymnastiksal, hvor indgangsportalen stadig bærer det oprindelige udtryk. Indvendigt er salen moderniseret og i brug som multisal, som beboerne kan låne.

Sammenhold på tværs af alder

– I næste uge holder vi fællesspisning i multisalen, og der er alle i hele boligforeningen inviteret, fortæller Ole.

Seminariebyens indbyggerskare er aldersmæssigt meget sammensat: De 49 familieboliger er fordelt på rækkehuse og lejligheder på to, tre eller fire værelser, og de 136 ungdomsboliger er alle et-to-værelses lejligheder. Men sammenholdet er godt, fastslår Ole og Per:

– Vi kan godt lide, at det er et blandet byggeri. Alle hilser pænt og opfører sig ordentligt over for hinanden. De unge holder måske fester engang imellem, men det generer os ikke.

Ole har boet i Seminariebyen siden starten i 2012, mens Per flyttede ind for ca. tre år siden. De bor i henholdsvis en tre-værelses og to-værelses bolig og har begge tidligere boet i hus uden for byen. Boligforeningen i Vejgaard tiltrak dem på grund af den rolige, men samtidig centrale placering i forhold til Aalborg. 

Historiske detaljer

Per husker dog også, hvordan han hæftede sig ved nogle af de fine historiske detaljer ved fremvisningen:

– De fritlagte hanebjælker i min stue faldt jeg for allerede fra starten.

Både Ole og Per har i deres barndom i perioder haft tilknytning til Vejgaard – Ole er oprindeligt udlært hos en bagermester i kvarteret. Men ingen af dem har gået på skolen. Af og til møder de nogen, der husker deres skolegang i huset. 

– Jeg blev kontaktet via Facebook af en kvinde, som havde gået i skole her. Hun ville gerne se min lejlighed, og det fik hun selvfølgelig lov til, fortæller Per.

Ole har ikke haft besøg af nogen tidligere skolefolk – og dog. Han siger med et glimt i øjet:

– Altså, jeg er ikke overtroisk. Men en gang imellem kan man jo godt have nogle oplevelser. En nat, jeg vågnede, var det, som om nogen havde drysset lidt cigaraske på dynen. Og nu har jeg jo hørt, at den gamle skoleinspektør røg cigarer, så hvem ved? 

Fakta om Vejgaard ­Vestre Skole

  • Vejgaard Vestre Skole blev opført i 1900 og ombygget til boligforening i 2012.
  • Boligforeningen bærer navnet Seminariebyen, fordi bygningerne også har huset et socialpædagogisk seminarium.
  • Seminariebyen rummer 185 lejemål fordelt på familie- og ungdomsboliger.
  • Boligforeningen omfatter den oprindelige skolebygning fra 1900, tilbygninger fra 1960’erne og nybyggeri fra 2012.