Kort om boligbebyggelsen
Korskærparken er et almennyttigt boligbyggeri, der ligger 2 km fra Fredericia centrum.
Det består af 189 lejligheder på mellem 36 og 121 m2. Der er altan til lejligheder på 1. og 2. sal, og stuelejlighederne har have. Alle lejligheder blev renoveret i 2016 og fik nye køkkener og badeværelser.
Da Ann og Erik Nissen flyttede ind, var der ingen venteliste på deres lejlighed, men det kan der ifølge Boligkontoret Fredericia være på især de større lejligheder. Området har tidligere været på ghettolisten.
Foreningen Korskær (paraplyorganisation for alle beboerklubberne) har modtaget flere priser for sit arbejde.
Læs mere her.
Planen har været klar i mange år. Når Ann og Erik Nissen gik på efterløn, ville de sælge deres dejlige parcelhus og flytte i lejlighed, købe en campingvogn og en god bil. Og bruge flere penge på rejser end på boligudgifter. At de havnede i en almennyttig bolig, da planen skulle realiseres for fem år siden, var derimod lidt af en tilfældighed.
– Vi havde set på et andet sted, men så tog vi til åbent hus her i Korskærparken i Fredericia. Alt var nyrenoveret, og medborgerhuset lå kun 20 meter væk fra lejligheden. Det faldt vi for, fordi vi søgte et sted med mulighed for fællesskab, forklarer Erik.
– Det hele var supermoderne, praktisk indrettet med smukke materialevalg, og så var der elevator. Vi er 68 nu, og dette bliver det sidste sted, vi skal bo, så vi søgte noget, der var langtidssikret, supplerer Ann.
Boligvalg giver frihed til at rejse
Ann har haft en tegnestue, og Erik et vikarbureau, så de er begge vant til at gå forrest. Det er måske en af forklaringerne på, at de har involveret sig lidt mere i boligområdet, end det var planen. Også selvom de holder fast i at rejse tre måneder om året – deres campingvogn har været alle steder fra Sardinien til Nordkapp.
– Det var ikke af idealistiske grunde, at vi skulle bo i en almennyttig bolig, men det er det måske blevet. Vi kan ikke bare sidde og glo i lejligheden, men vil gerne være med til at sætte vores fingeraftryk på stedet, og det driver os, forklarer Erik.
Frivilligt involveret i lokalområdet
Han er blevet formand for både afdelingsbestyrelsen i Korskærparken og for medborgerhuset. Ann er blevet formand for boligforeningens motionsklub, der tilbyder alt fra cirkeltræning til udemotion. Derudover er de begge frivillige i medborgerhusets café, der serverer et måltid mad hver dag for 45 kr. Og så har de da også lige været med til at starte en pensionistcafé om søndagen for at forebygge ensomhed blandt ældre.
– Vi kan ikke lade være med at involvere os. Folk kan blive skræmt over, at dette kaldes en ghetto. Men for mig er det et trygt og dejligt sted, hvor vi hele tiden arbejder for så meget rummelighed som muligt. Min kæphest er, at alle de unge mennesker og ungerne herude kan gribes og have det godt, og at vi alle respekterer hinanden, uanset om vi er grønne, gule eller blå i huden, siger Ann.
Mindre vedligehold og ingen uforudsete udgifter
At parcelhuset er skiftet ud med en almennyttig bolig, har egentlig ikke frigivet så mange huslejekroner, som de troede. Faktisk sad de lidt billigere i huset. Men nu slipper de for vedligehold og uforudsete ekstraudgifter. Og de føler stadig ansvar for boligen, selvom de er blevet lejere i stedet for ejere.
– Man kan jo også tapetsere, lave om og sætte skillevægge op her, hvis man har lyst. Det har vi så bare ikke. Vi synes, her er fint, som her er, siger Ann og peger på en anden årsag til, at lejligheden er perfekt til dem:
Sikret mod ensomhed
– Vi havde ikke lyst til, at en af os skulle ende alene i et stort hus, der skulle ryddes, hvis den anden gik bort. Nu sidder vi et sted, som er nemt at holde, og hvor der er fællesskab lige rundt om hjørnet, forklarer hun, der mener, det er guld værd, at man på gode dage kan gå over i medborgerhuset og give energi til andre – og på dårlige altid kan finde et lyttende øre.
– Det betyder meget, at vi nu har fået en omgangskreds der, hvor vi bor. Det har også givet muligheden for at opsøge bekendtskaber, der er yngre end os. Alt sammen er med til at forebygge ensomheden, siger Erik.