Agurkesalat, syltede agurker, tzatziki, agurkerelish eller en del af alverdens salater.
Der er masser af ting, du kan bruge agurker til, hvis du da ikke foretrækker bare at tage en stor bid af en agurk. Og de smager lidt bedre, hvis du dyrker dem selv og plukker dem direkte fra en agurkeplante.
I denne guide kan du læse alt om, hvordan og hvornår du sår, forspirer, dyrker, gøder, opbinder, beskærer og høster dem, og hvordan du undgår, at skadedyr kaster sig over dem.
Hvornår skal man så agurkefrø?
Normalt skal du så agurkefrø i april. Derfor er det en god idé inden da at have købt alle de ting, du har brug for i forbindelse med dyrkning af agurker:
- Agurkefrø
- Små spirepotter eller -bakker
- Så- og priklemuld eller spirebriketter
- Evt. vasket sand
- Minidrivhus eller andet gennemsigtigt låg.
Alle varerne kan du normalt købe på fx planteskoler, i byggemarkeder eller flere steder på nettet.
Læs mere i boksen herunder.
Hvornår dyrker og planter man agurker?
- April: Så agurkefrø.
- Midt i maj: Plant agurkeplanter ud i drivhuset (lad dem stå indenfor, hvis du ikke har et drivhus).
- Midt i juni: Sæt agurkerne udenfor (hvis du ikke har drivhus).
- Juli. Høst agurker
Valg af agurkesorter
Når du skal ud at købe frø, skal du bl.a. tage stilling til, hvor du skal dyrke dine agurker, og hvad du skal bruge dem til. Der findes nemlig mange forskellige agurkesorter med meget forskellige egenskaber. Udover de mere almindelige agurker kan du fx dyrke skoleagurker, salatagurker, mexicanske agurker eller citronagurker.
På frøposerne står der typisk, hvilken type agurk der er tale om, og hvad den kan bruges til. Det er ofte størrelsen og smagen på selve agurken, der er afgørende. Der vil også stå, hvor høj du kan forvente, planten bliver, så du har en idé om, hvor meget plads den kommer til at kræve. På frøposerne kan du også læse, om agurkerne skal dyrkes i drivhus, eller om de kan dyrkes på friland.
De sorter, der bliver meget høje, er typisk til drivhuset, mens nogle af de lavere sorter egner sig godt til en krukke på et beskyttet sted på altanen eller terrassen. Regn altid med, at der er frø, der ikke bliver til noget, så køb lidt flere frø, end du skal bruge.
Gode råd til forspiring af agurker
Så frø i potter eller bakker
Når du skal så dine agurker, får du brug for en form for beholder, der kan holde på mulden. Brug små spirepotter, der er lavet til formålet, eller en gammel plastikbakke fra husholdningen.
Genbruger du gamle potter eller bakker, så rengør dem grundigt ved at vaske dem af med varmt vand og opvaskemiddel, inden du går i gang. Der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan rende ud.
Brug så- og priklemuld eller spirebriketter
Agurkefrø skal forspire i næringsfattig muld, da de små frø kan blive svedet, hvis de får for meget næring. Brug så- og priklemuld, som indeholder ingen eller næsten ingen næring, eller såkaldte spirebriketter, som er en slags potte og vækstmedie i ét.
Almindelig pottemuld indeholder næring og bør ikke anvendes til forspiring.
Vasket sand mindsker risiko for mugne frø
Drys gerne et lag såkaldt vasket sand ovenpå frøene, når du har sået. Sandet giver mindre risiko for, at frøene mugner på grund af fugt.
Det er vigtigt, at sandet ikke indeholder salt, derfor skal det være vasket. Sandet kan undlades og erstattes med et drys så- og priklemuld.
Minidrivhus til vindueskarmen
Agurkefrø skal have godt med varme for at spire, og det kan derfor være nødvendigt at stille dine potter i et minidrivhus i vindueskarmen. Drivhuset er også med til at holde på fugten, og mindsker risikoen for udtørring. Du kan også dække planterne til med fx et glaslåg eller klart plast. Der skal bare være plads til, at planterne kan gro uden at ramme låget.
Hvordan sår og forspirer du agurkefrø?
I april er temperaturen for lav til at dyrke agurker udendørs. Derfor skal du forspire dine agurkefrø indendørs eller i et opvarmet drivhus.
Gør sådan:
- Kom så- og priklemuld i små potter/spirepotter og tryk det lidt til.
- Læg 2-3 frø i hver potte og dæk frøene med et lille lag vasket sand eller så- og priklemuld.
- Vand forsigtigt, fx med en vandforstøver.
- Sæt potterne i et minidrivhus eller dæk dem med plast.
- Stil potterne lyst, gerne direkte i vindueskarmen, hvis du spirer i din bolig.
Løft plastikdækket eller tag låget af minidrivhuset et par gange om dagen for at få ventilation. Så mindsker du risikoen for svampeangreb på de nye spirer.
Hold løbende jorden fugtig, men pas på med at overvande – jorden skal føles fugtig og ikke sjaskvåd. Brug fx indsamlet regnvand eller vand fra en affugter eller kondenstørretumbler (filtrér det først gennem fx et kaffefilter, så der ikke er fnug i) til at vande med.
Kan man dyrke agurker uden drivhus?
Ja, du kan sagtens dyrke agurker uden drivhus.
I stedet for at plante agurkerne ud i drivhuset kan du lade dem stå indenfor og sætte dem udenfor ca. midt i juni.
Flyt potterne og tynd ud i agurkespirerne
I løbet af få uger kommer de små, nye agurkespirer komme frem, og så skal du flytte lidt rundt på potterne og fjerne dækkenet eller plasten. De nye spirer kan blive svedet af direkte sol, så stil dine potter lyst, men ikke i direkte sol – fx i et øst- eller vestvendt vindue.
Når spirerne er ca. 3 cm store, skal du tynde ud i potterne, så der kun står én plante tilbage i hver potte. Hiv de mindste og mindst sunde spirer op ad potterne, så kun den største og sundeste plante står tilbage.
Put agurkeplanterne i større potter
Når planterne er ca. 10 cm store, eller når rødderne når pottens inderside, skal du ompotte dine agurkeplanter til større potter.
Gør sådan:
- Tag forsigtigt planterne ud af potterne og lad så meget jord som muligt sidde for at beskytte rødderne.
- Placér planterne i større potter eller krukker med almindelig pottemuld.
- Stil ikke planterne for varmt, da du risikerer, at planterne bliver ranglede. Stil dem helst et lyst sted, hvor der er ca. 18 grader, hvis det er muligt – fx i et bryggers eller en udestue.
- Lad agurkeplanterne stå og vokse sig store, inden det er tid til at sætte planterne i drivhus eller udenfor, når temperaturen er høj nok.
Planterne må ikke tørre ud over flere dage – giv dem vand, hvis bladene begynder at hænge.
Når planterne at blive så høje, at de ikke længere kan stå selv, kan du give dem en lille pind at støtte sig til.
Plant agurker ud i drivhuset eller lad dem stå indenfor
Ca. midt i maj er det ved at være tid til at plante dine agurker ud i drivhuset.
Har du ikke et drivhus, skal du foreløbig lade dem stå indendørs – stadig lyst og ved ca. 18 grader – og følge nedenstående anvisninger i at vande, gøde og opbinde.
Agurker er både varme- og lyskrævende, så du skal have styr på flere forhold, inden du flytter dine agurkeplanter fra vindueskarmen og ud i drivhuset.
- Jord- og lufttemperatur: Jordtemperaturen skal helst være 18 grader eller mere, og risikoen for nattefrost skal være overstået. Er jordtemperaturen lavere, risikerer du, at væksten går i stå, og frost vil skade både blade og stængler, og i værste fald slå planten ihjel. Mål jordtemperaturen med et jordtermometer, hvis du vil være helt sikker på, at jorden er varm nok. Skulle der komme en enkelt nats frost, kan du beskytte dine planter med fiberdug eller holde på varmen med stearinlys i løbet af natten.
- Lys: Agurkeplanter kan få et lille chok ved pludselig at blive flyttet fra den måske lidt mørkere stue til et fuldt, oplyst drivhus. Derfor er det en god idé at beskytte dine planter mod solen midt på dagen de første par dage ved at lave skygge for dem.
Plant i potte, kapillærkasse eller direkte i jorden i drivhuset
Du kan plante agurkeplanterne flere steder i drivhuset: I en potte, i kapillærkasser med plantesæk eller direkte i jorden.
Uanset, hvad du vælger, skal der være god plads omkring planterne, da de kan blive forholdsvis store og hurtigt risikerer at skygge for hinanden. Står planterne for tæt, er der også øget risiko for skadedyr og sygdomme.
Plant ikke agurkeplanterne samme sted, hvor der har stået agurker de sidste par år. Sygdomme og skadedyr kan nemlig overleve i jorden flere år, og risikoen for angreb bliver større. Skift gerne jorden, hvis du alligevel planter samme sted. Bland gerne lidt kompost i jorden for at give lidt næring.
- Krukker/potter: De bør være minimum 40 cm i diameter, have hul i bunden og stå i en god underskål.
- Kapillærkasser: Plant kun to agurker i hver plantesæk. Du kan dog sagtens udnytte hullet i midten til fx krydderurter.
- Direkte i jorden: Der bør være minimum 50 cm mellem agurkeplanterne. Også her kan du så eller plante mindre afgrøder mellem, fx salat eller radiser.
Sådan planter du dine agurker ud i drivhuset:
- Løsn jorden godt og grav et hul, der er lidt større end potten.
- Tag forsigtigt planten ud af potten og placér den i hullet.
- Tryk jorden til rundt om planten, så den står godt fast.
- Vand jorden godt igennem, uden at den står og søber.
Agurkeplanter kan generelt ikke lide at stå med fugtig jord omkring eller for tæt på stænglen, så plant gerne agurkeplanterne lidt højere end den jord de plantes i, så der ikke kan samles vand eller fugt omkring stænglen.
Efter udplantning kan agurkeplanterne godt hænge lidt med bladene – det behøver ikke betyde, at de mangler vand, men kan også skyldes, at de skal vænne sig til de nye omgivelser. Der sker nemlig typisk en større fordampning fra bladene samtidig med, at rødderne er blevet forstyrret en smule.
Giv planten lidt tid til at komme sig, og beskyt den mod den værste direkte sol i et par dage ved at lave skygge for den. Overvander du, risikerer du at skade rødder og stængel. Jorden skal være let fugtig og ikke sjaskvåd.
Vanding af agurkeplanter
Hold jorden fugtig i den første tid, når du har plantet den. Men efterhånden som planten er kommet sig, kan du lade jorden tørre let ud mellem vandingerne.
Agurker tåler som nævnt ikke at stå med for fugtig jord omkring stængel, og rodnettet bliver styrket, hvis der ikke vandes direkte rundt om planten.
Krukker bør derfor vandes i underskålen, og kapillærkasser bør ikke stå med konstant vand i bunden. Agurker plantet direkte i jorden, bør vandes et stykke fra planten, så der ikke kommer til at stå vand ved stænglen. Vand, når jorden lige akkurat er tørret ud.
Gødning af agurker
Gød ikke de første par uger efter udplantning. I pottemuld og plantesække er der typisk gødning til den første tid, og har du tilsat kompost i jorden, kan det også fungere som næring til planterne.
Begynd at gøde efter 2-3 uger. Du kan både bruge flydende gødning tilsat vandingsvandet, granulat, der drysses ud på jorden, eller en anden form for næring. Der findes gødning specielt egnet til afgrøder, men en almindelig plantegødning kan også bruges.
Følg altid dosseringsvejledningen på produktet, så du hverken kommer til at gøde for meget eller for lidt.
Opbinding af agurkeplanter
Agurker har små slyngtråde, der hjælper den med at holde sig oppe, så i mange tilfælde kan agurkerne klare sig selv, så længe de har noget at få fat i, når de vokser sig større.
Men nogle gange – og ved visse sorter – kan de have behov for lidt hjælp, hvis de er kommet på afveje, så hold løbende øje med dine planter.
Der findes mange forskellige metoder og produkter, som kan bruges til opbinding. Fx spiraler, som kan monteres direkte i drivhusets konstruktion, espaliér, som kan stikkes i jorden, men også en snor spændt fast i toppen af drivhusets top kan fungere.
Beskæring af agurker
Midt i juni bør der være godt gang i agurkeplanterne, og det er ved at være tid til at beskære og at sætte dine agurker udenfor, hvis du ikke dyrker dem i drivhus.
Agurkeplanter sætter naturligt en forholdsvis stor bladmasse, og det kan være nødvendigt at reducere lidt i den. Både for at sikre lys til agurkerne, men også for at mindske fordampningen fra plantens blade, så planten bruger energien på at sætte og udvikle agurkerne i stedet for at udvikle lange sideskud.
I den første tid har agurkeplanten en hovedstamme, hvor der dannes blade forskudt til den ene og den anden side. Efterhånden som planten vokser, vil der så dannes sideskud med flere blade. Det er disse sideskud, der skal skæres tilbage.
Pas på ikke at forveksle sideskud med de lange, tynde slyngtråde agurkeplanterne sender ud. Dem bruger planten til at holde sig fast på fx espalieret, og dem skal du bare lade sidde
Når der er tre eller flere blade på et sideskud, klippes sideskuddet tilbage lige efter andet blad, så hvert sideskud har to blade. På sigt dannes der yderligere nye skud på sideskuddene – klip dem tilbage, så de kun har et blad på hvert nye skud.
Agurkerne dannes i bladhjørnerne, så du kan forvente 1-2 agurker for hvert blad på sideskuddene.
Sæt agurkerne udendørs og stil dem i sol og læ
Har du ikke drivhus, kan du også ca. midt i juni begynde at sætte dine agurker ud på altanen eller terrassen. Men husk at holde godt øje med både vejret og planternes trivsel.
Agurkeplanter kræver lys og varme. Både luft- og jordtemperaturen påvirker planternes udvikling, og ved en jordtemperatur på under 18 grader kan væksten gå i stå, da agurkerne ikke kan optage vand ved lavere temperaturer. Mål jordtemperaturen med et jordtermometer.
Er jorden ikke varm nok, kan du hjælpe den på vej ved at dække den til med klar plast og stille den solrigt. Solens stråler varmer så jorden ekstra op, lige som i et drivhus.
Stil agurkeplanterne i krukker eller plantekasser på en solrig, beskyttet og lun plads – fx op ad en sydvendt husmur eller i en god, lun krog.
Hold øje med temperaturen – er nattemperaturen under 15 grader, bør du beskytte planterne med fx fiberdug.
Agurkeplanterne er lidt ekstra udsatte for vind, når de står udendørs. Sørg derfor for en god og solid opbinding til planterne, fx et fastgjort espalier. Hold også øje med, om agurkerne tynger planterne så meget, at sideskuddene risikerer at knække. Giv da lidt ekstra støtte til sideskuddene – bind fx skuddet fast til en pind med en planteklemme.
Undgå skadedyr og sygdomme på agurker
Agurker kan nemt rammes af både skadedyr og sygdomme. Men du kan gøre flere ting for at mindske angrebene.
Sunde planter er mere modstandsdygtige mod angreb, så pas i første omgang godt på dine planter og sørg for den rette mængde vand og næring. En forkert placering kan også øge risikoen for angreb, da planten bliver en smule svækket.
I drivhuset er det vigtigt at få luftet godt ud, da mange svampesygdomme trives i det fugtige miljø.
Hold løbende øje med angreb og behandl så hurtigt som muligt, så det ikke breder sig til andre planter.
Svampeangreb
Svampeangreb af forskellig slags ses ofte som visne plantedele eller frugter, der rådner på stænglen. Fjern hurtigt de angrebne plantedele – og i nogle tilfælde hele planten, og jorden den har stået i – så sygdommen ikke breder sig til andre planter.
LÆS OGSÅ: Plantesygdomme: Sådan forebygger og bekæmper du dem
Skadedyr
Alt fra snegle til larver, lus og mider kan angribe dine agurkeplanter.
Hvis du ser larver eller snegle, eller tegn på angreb fra dem – fx gnav i bladene – bør du straks fjerne skadedyrene. Hvis dine planter står i et højbed eller en plantekasse, kan du forebygge snegleangreb med et sneglehegn.
Krøllede eller fedtede blade er et tegn på angreb fra lus eller mider. Er der få bladlus, kan du fjerne dem med fingrene og knuse dem. Er der mange, kan du skylle bladlusene af planten med en vandstråle fra haveslangen eller ved at stille planter i potte under bruseren. Sprøjt ikke for hårdt på stilken, da det kan ødelægge planten. Du kan også bruge insektsæbe.
LÆS OGSÅ: Skadedyr i haven
Vand og gød
Nu skal du bare vente på, at dine agurker vokser sig større og modner.
Husk fortsat at vande og gøde som beskrevet tidligere i artiklen.
Høst agurker, før de bliver overmodne
Sidst i juni eller først i juli kan man normalt begynde at høste de første agurker.
Men der er forskel på, hvornår agurkerne er klar til at blive høstet. Både sort, såtidspunkt og vejrforhold har indflydelse på, hvornår dine agurker er modne og klar til at blive plukket.
Men fælles for agurker er, at der ikke er langt fra moden til overmoden. Hold derfor godt øje med dine agurker og pluk dem, inden de bliver for store og bitre.
Størrelsen på en moden agurk varierer fra sort til sort, så tjek dine sorters forventede størrelse og prøvesmag eventuelt lidt undervejs.
Høster du agurkerne løbende, stimuleres planten til at sætte flere blomster og efterfølgende agurker. Samtidig vil den energi, der er i planten, bruges på at modne de nye agurker.
Tjek ofte, om der er en agurk eller to, der har gemt sig i bladmasserne eller bag plantekassen – her vil de nemlig hurtigt vokse sig alt for store, før du opdager dem.
Fjern agurkeplanter, når den sidste agurk er høstet
Når agurkeplanterne ikke længere sætter nye blomster, og den sidste agurk er høstet, kan du fjerne hele planten. Så undgår du, at eventuelle sygdomme og skadedyr overvintrer på eller i de døde plantedele.
Grav planten op og læg den i kompostbunken, hvis planten er sund. Har den sygdomme, eller sidder der skadedyr på den, skal den ud med det haveaffald, der ender på genbrugsstationen.
Dyrk salat, radiser eller spinat på agurkernes plads
Hvis du har dyrket agurker i drivhuset, kan du udnytte pladsen og varmen til andre hurtigt voksende afgrøder. For eksempel kan bladsalat, radiser og spinat nå at spire og modne, inden sæsonen slutter.
Du kan godt bruge den jord, agurkerne har stået i, til andre afgrøder, men tilsæt lidt kompost eller anden gødning, da agurkerne kan have opbrugt den tilgængelige næring.