Tomater varierer i farve, form og i særdeleshed smag, og det har betydning for, hvilke tomatsorter du skal dyrke i køkkenhaven. Faktisk findes der ifølge tomat-bloggen.dk flere end 5.000 sorter af tomater, så det kræver lidt research, hvis du vil finde den helt rigtige tomat til dit behov. På bloggen kan du finde en database, der giver svar på bl.a. udseende, smag og sæson.

Hvilken tomatsort skal jeg dyrke?

Det er derfor vigtigt, at du overvejer, hvad du skal bruge dine tomater til, før du køber og sår tomatplanter. Er det til tomatsauce, til salater eller måske til syltning? Skal de stå i drivhus, i køkkenhaven eller i en krukke på terrassen? Og vil du gerne have modne tomater hele sommeren og lidt af efteråret igennem? Det hele spiller ind, når du skal vælge, hvilke tomatsorter du skal vælge. 

Dit lokale havecenter kan hjælpe dig på rette vej. Men du kan også undersøge forskellige sorter på nettet eller spørge venner og familie om anbefalinger.

Hvornår på året skal tomater sås?

Hvis du vil så tomatfrø, kan du begynde allerede i marts, men det er lige så godt at gøre det omkring 1. april. Afhængig af sort kan du så tomater frem til 1. juni.

Så dine egne tomatfrø

Når du dyrker tomater, kan du bruge frø fra dine egne tomater til at så året efter.
Gør sådan:

  1. Skær tomaterne ud og fjern alle frøene. 
  2. Læg frøene i et glas sammen med den gele, der omgiver dem. 
  3. Hæld lidt vand i glasset og lad det stå i 2-4 dage. 
  4. Rens tomatfrøene i en sigte under rindende vand, så alt ’snasket’ fjernes.
  5. Læg frøene til tørre på en avis i et par dage. 
  6. Kom frøene i flere papirsposer, når de er helt tørre, og gem dem på et mørkt og køligt sted, indtil du skal så dem. Tomatfrø kan holde sig i op til 6 år. 

Det er en god idé at skrive tomatsortens navn på glasset, avisen og poserne, så du ved, hvilken det er. Skriv også årstal på poserne.

Anvender du F1-frø, kan du ikke gemme selvhøstet frø til næste år of forvente samme sort. F1 betyder første forældregeneration, hvilket betyder at sorten er fremkommet ved at krydse to kendte sorter.

Kilde: Havehandel.dk

Udplantning af tomatplanter

Når minimumstemperaturen i drivhuset er 15 grader, kan tomatplanterne plantes der – det er typisk i begyndelsen af maj. Det gælder både tomatplanter, du selv har dyrket, og købte tomatplanter.

Hvis tomatplanterne skal plantes ud på friland i fx krukker eller kapillærkasser på terrassen, skal du vente ind til, der ikke er længere er risiko for nattefrost. Ifølge en tommelfingerregel er det efter Grundlovsdag den 5. juni. Du kan normalt plante tomatplanter ud frem til 1. juli og stadig nå en rimelig høst.

Hvilken jord er bedst at plante tomater i?  

Den bedste jord at plante tomater i er ganske almindelig havejord. Havejord indeholder nemlig normalt mange forskellige næringsstoffer, og det både tomaterne til at gro, modstå plantesygdomme og smage godt.

Du kan også plante tomatplanterne i store potter med pottemuld eller kapillærkasser med plantesække, men vær opmærksom på, at tomatplanter trives bedst med god plads, hvilket kan være et problem i kapillærkasser for nogle sorter.

Tip: Ryst tomatplanterne

Hvis du vil have flere tomater på dine tomatplanter, kan du følge dette tip:

Ryst planterne, når de gule blomster står i fuldt flor, så falder der pollen fra støvdragerne ned på støvfanget, og derved bestøves flere blomster, så du får flere tomater.

Hvilken gødning skal du bruge til tomater? 

Som gødning til tomater skal du bruge en mindre kvælstofholdig gødning. Komøg, hestemøg og kompostjord fra din kompostbunke er blandt de former for organis gødning eller naturgødning, du kan bruge til tomater. Du kan også købe en færdigblandet mineralsk eller organisk gødning. 

Hvis du dyrker tomater på friland i haven, kan du blande ko- eller hestemøg med komposten, gerne rigeligt, inden du graver det ned i jorden i efteråret eller tidligt forår. Herefter kan du dyrke tomater i den samme jord hvert år. Lad gødningen ligge i et halvt til et helt år, inden den skal anvendes. Stik i den med en greb, inden den vendes i jorden.

Brug ikke for kraftig gødning som frisk hønsemøg. Det får ganske vist tomatplanterne til at se flotte ud, men det giver færre tomater, der samtidig smager af mindre. Ønsker du at bruge hønsemøg, skal den først være godt omsat, fx efter et par sæsoner i komposten. 

Dyrker du dine tomater i potter eller krukker, kan du gøde ved at tilføje velomsat kompost eller bruge færdigblandet gødning i flydende eller pilleform. 

Dyrker du tomater i kapillærkasser, skal de gødes med jævne mellemrum. Her kan du dog ikke bruge dyregødning og kompost, da det ikke virker i vand. I stedet kan du fx bruge en standard drivhusgødning, som puttes i vandet, når planterne trænger. Tomater må ikke gødes for hårdt, men det er tydeligt at se, når de mangler næring. Gødningen optages hurtigt gennem rødderne ved vanding.  

Vanding af tomatplanter

Tomatplanters behov for vanding varierer efter forhold som sol, temperatur mv. Derfor er der ikke anbefalinger med faste intervaller eller mængder. Mærk i stedet efter i jorden omkring planten. Stik en finger ned i det øverste lag. Hvis jorden føles våd/fugtig, har planten vand nok.

Hængende blade kan både være tegn på for lidt og for meget vand. Hvis planten har soppet i vand i længere tid, rådner rødderne og mister evnen til at optage vandet. Derfor kan det være en god idé at lade planten tørre lidt ud mellem vandingerne og så give en god gennemvanding. 

Det er bedst at vande nede omkring plantens rødder, da våde blade giver gode vækstbetingelser for skimmlsvampe. Særligt hvis luften er meget stillestående.

Dyrkning af tomater i drivhus

  • Plant tomatplanterne i drivhus, når minimumstemperaturen i drivhuset er 15 grader.
  • Bind planterne op til en stok (fx bambus), et stativ, eller snor eller ståltråd, der sidder fast på væggen, så tomatplanterne får hjælp til at vokse i vejret. 
  • Knib sideskud i bladhjørnerne på hovedstammen af under væksten. Forestil dig et skud, hvorpå der sidder et blad. Mellem bladet og skuddet kommer der et sideskud, der så skal knibes af.
  • Sideskud på busktomater knibes ikke, da de ikke har nogen stamme, men er buskformede.
  • Hold godt øje med udtørring. Planterne bruger mere vand ved høje temperaturer. Brug vand med gødning. 
  • Sørg for god ventilation og skygge i drivhuset. Tomatplanter mistrives ved over 30 grader. 
  • Plant evt. tomatplanterne ud på friland efter grundlovsdag.
  • Knib evt. toppen af tomatplanten, hvis den når toppen af drivhuset, eller i midten af august.Vær dog opmærksom på, at dette kan stoppe planten i at sætte nye blomster.

Dyrkning af tomater på friland (i haven)

Der er forskel på, hvor gode tomaterne bliver, afhængig af sort, hvis du dyrker dem i haven. Spørg dig for, hvis du køber frø og planter. Vælg ikke de største og højeste sorter, da de nemmere kan knække og er sværere at binde op, hvis du ikke har et fast espalier. 

  • Plant tomaterne et sted med meget læ og sol, fx op ad en mur og/eller under tag af glas eller plast, og i gødet jord.
  • Lav 50-70 cm mellem planterne og 1 meter mellem evt. rækker. 
  • Læg klar plast over tomatplanterne, når de er små, så de får ekstra varme.
  • Bind planterne op til en stok (fx bambus), et stativ, eller snor eller ståltråd, der sidder fast på væggen, så tomatplanterne får hjælp til at vokse i vejret. 
  • Knib sideskud i bladhjørnerne på hovedstammen af under væksten. Forestil dig et skud, hvorpå der sidder et blad. Mellem bladet og skuddet kommer der et sideskud, der så skal knibes af.
  • Sideskud på busktomater knibes ikke, da de ikke har nogen stamme, men er buskformede.

Pas på ikke at vande dine tomatplanter for meget, faktisk bør de vandes så lidt som muligt, uden at jorden bliver knastør. Får de for meget vand, mister tomaterne meget af smagen.

Du kan vande således:

  • Vand grundigt, men ikke så ofte i begyndelsen (men pas på, at tomatplanten ikke tørrer ud).
  • Når planten vokser godt, skal du vente med at vande igen, til toppen af planten hænger en lille smule. Vand derefter rigeligt, så vandet næsten flyder.

Galleri: Se et væld af tomatsorter

Dyrkning af tomater i kapillærkasser

Når du dyrker tomater i kapillærkasser, har du typisk plads til to planter pr. kasse. Du kan både dyrke i kapillærkasser i drivhuset og udendørs på fx terrassen. 

Når du dyrker i kapillærkasser, skal du anvende en plantesæk, der passer nogenlunde til størrelsen på kapillærkassen, samt ekstra jord til at fylde i kapillærrørene. 

Ved dyrkning af tomater, skal du være opmærksom på mængden af tilgængeligt vand i kasserne. Som tidligere nævnt har tomater bedst af lidt vandmangel ind imellem for at give mere smag, og der bør derfor ikke være konstant tilgængeligt vand i kasserne. Fyld vand i kassen, hvis planternes blade hænger. 

Gødning i kapillærkasser skal tilsættes flydende direkte i kassens vandbeholder sammen med vandingen. Du kan enten bruge organisk eller mineralsk gødningsvand, men følg altid anvisningen på produktet. 

Dyrkning af tomater i krukker

Du kan også vælge at dyrke tomaterne i krukker eller potter på terrassen. Fordelen er, at du kan flytte rundt på dine tomater alt efter vind og vejr.  

Dyrker du i potter, skal du huske at skifte jorden i potten hvert år for at sikre, at næringsindholdet i jorden er tilstrækkeligt, og du undgår at skadedyr og stgdomme overvintrer i den gamle jord. Vælg en stor potte med godt dræn i bunden, så overskydende vand nemt kan komme væk. 

Vælg sorter, der ikke bliver alt for høje, da opbinding af tomater i krukker kan være en udfordring hvis de ikke står fast nær et fast espalier. Busktomater egner sig fx godt til potter, da de har en lavere og mere kompakt form end de typiske høje sorter til drivhuset.

Gødning af tomatplanterne er nødvendig, men hvor meget og hvor ofte afhænger af gødningstypen, og hvilken jord du har fyldt i krukkerne. En organisk gødning vil typisk virke over længere tid i forhold til en hurtigvirkende mineralsk gødning. 

Hvornår kan du høste tomater?

Nogle tomatsorter kan du høste tomater fra i juli, og nogle tomatplanter bliver ved med at give tomater til september og oktober.

Hvornår og hvor længe du kan høste tomater afhænger af tomatsorten, hvornår de er sået og plantet, hvordan du har passet dem samt af vejret.

Kan man klippe toppen af en tomatplante?

Ja, du kan godt klippe eller knibe toppen af en tomatplante, og det kan også være en god idé at gøre.

Når toppen tages af, kommer der ikke flere nye tomater på planten, og tomatplanten skal derfor ikke bruge energi på dem. Midt i oktober er normalt sidste chance for at få røde tomater i drivhus, og da det tager ca. 60 dage for en tomatblomst at blive til en fuldmoden rød tomat, bør du tage toppen af tomatplanten midt i august. 

En undtagelse er dog, hvis du ønsker grønne tomater. Her skal du bare blive ved med at lade planten sætte nye tomater.