Havearbejde er for nogen blot noget, der skal overstås, mens det for andre er en livsstil eller passion. Det kan nemt komme til at beløbe sig i mange penge og utallige arbejdstimer, når haven skal peppes op. Men det kan også gøres for mindre.
Der findes nemlig mange muligheder for at kaste sig over haveprojekter, som resulterer i, at haven bliver mere hyggelig og indbydende, men som ikke nødvendigvis indebærer, at der skal flyttes tonsvis af jord, bruges adskillige weekender eller store beløb til indkøb af fliser, planter og møbler.
Find opgaver og projekter til haven, der:
- Ikke kræver meget planlægning.
- Kun kræver lidt indkøb.
- Er relativt billige.
- Ikke kræver stor arbejdsindsats.
Lav hyggelige siddepladser i haven
Du kan lave hyggelige siddepladser på dine yndlingssteder i haven eller skabe nye yndlingssteder. Det kan fx være et sted, hvor du kan nyde eftermiddagssolen, når du kommer hjem fra arbejde, et skyggefuldt sted til varme sommerdage eller et sted, hvor du kan holde øje med redekasser eller fuglebadet. Eller blot et sted, hvorfra du ser haven på en ny måde, fordi du hidtil ikke har siddet der. Når du har flere rare steder og kroge i haven, kan haven bruges på endnu flere måder.
Du kan købe bænken færdig i et byggemarked eller en møbelbutik, men du kan også for ret få midler bygge en bænk selv.
Det er en god idé at vælge en bænk, der fremhæver den stil, du gerne vil skabe i din have. En fin, hvidmalet bænk passer fx godt til den romantiske havestil. Men en 'bænk' kan også sagtens være en stor sten, der er blevet lunet op i løbet af dagen, eller et par planker eller brædder, der er lagt over to stabler betonsten el.lign. Den type bænk vil passe fint i en mere vild have.
Skab læ og afskærmning i haven med et læhegn
Både helt nye haver, der ikke er vokset til endnu, og gamle, åbne haver kan være vindomsuste steder, hvor det ikke er så fristende at sætte sig med tekanden eller kaffekoppen. Det problem kan du løse ved at bygge en afskærmning for vinden.
Der er utallige måder at lave et læhegn på - fra rå rafter af fyrretræ til fint lakerede lægter af teaktræ. Du bør derfor kaste et blik på huset og omgivelserne i haven og se, hvad der vil passe bedst.
Selvom det kan lyde ulogisk, er det vigtigt, at et læhegn er konstrueret, så der er huller/åbninger i hegnet, som vinden kan trænge igennem. Hvis hegnet er helt tæt, vil der nemlig skabes træk/turbulens langs det. Læhegnet skal gøres fast til stolper, der er sat godt fast nede i jorden, fx i cement eller ved hjælp af stålspyd, som du kan købe i et byggemarked.
Læhegn kan også bygges af andre materialer end træ, fx pileflet eller armeringsnet af jern. Du kan også vælge et espalierhegn, som du kan plante klatreplanter op ad. Eller du kan købe en færdig hæk i fuld højde, så du ikke behøver at vente flere år på at få læ og afskærmning.
Byg en pergola
Et 'loft' i haven, fx i form af høje træer, kan gøre haven hyggeligere. Men da større træer både fylder og skygger, kan de være vanskelige at få plads til i små haver. Og i helt nye haver kan det tage lang tid, før de nyplantede træer når op i en højde, hvor de kan danne tag over haven.
Løsningen kan være selv at bygge en pergola, som er en åben konstruktion af opretstående piller af træ, jern eller mur, som klatreplanter kan vokse opad, og med drager eller et gitter over, som planterne kan vokse henover og danne et slags tag. Planterne kan fx være vin, blåregn eller roser
En pergola er især oplagt i en lille have, da den kræver meget lidt plads. En pergola kan også bruges til at dele haven op i mindre rum eller til at afskærme mod indkig fra naboen, når der skal laves en intim hyggekrog.
Jo højere og bredere pergolaen i haven er, jo bedre skal den være gjort fast. Hvis den anbringes op ad huset eller en carport, får den god stabilitet. Er den derimod fritstående, skal du grave stolperne meget langt ned (ca. 90 cm) eller evt. støbe dem fast i beton, når du selv bygger en pergola.
Lad havelågen byde velkommen
Det første, man møder, når man kommer til en have med hæk eller hegn, er normalt havelågen. En smuk havelåge er derfor en fin velkomst både til dig selv og dine gæster.
Det er en god idé at vælge en havelåge, der både passer til husets og havens stil og til hegnet eller hækken omkring haven. Du kan få masser af inspiration ved at gå en tur på villavejene eller ved at kigge i havebøger. Du kan selvfølgelig også købe en færdig låge, fx i et byggemarked. Der er mange modeller at vælge imellem.
Gør haven børnevenlig med sandkasse, gynge og bålplads
Din have kan blive et sjovere sted for børn at lege, hvis du fx bygger en sandkasse, et gyngestativ eller en bålplads.
En sandkasse er i princippet blot en ramme, hvori der fyldes sand. Men det er en rigtig god idé at bygge sandkassen med låg eller lægge et net over, når den ikke er i brug, så du kan holde kattene væk fra sandet.
Et gyngestativ kan enten være fritstående på græsplænen eller blot et reb i et højt træ.
En bålplads er et oplagt samlingssted i haven på sommeraftener, hvor der kan bages snobrød eller ristes pølser. Bålpladsen kan nemt etableres i et hjørne af haven eller ved at fjerne en cirkel græstørv i græsplænen og sætte en kant rundt om af sten. Læg evt. en ring af store sten rundt om til at sidde på.
Podcast: Mig og min have
Episode 6: Leg i haven
En have skal rumme hele familien - og indbyde til hygge og samvær. Vi sætter i dette afsnit fokus på, hvordan du med simple metoder kan få mere leg og samvær i haven til gavn for hele familien.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnitLav nemme blomsterbede
Du kan godt få blomstrende planter i haven, uden at det kræver den helt store arbejdsindsats. Nemme planter er fx løgplanter, blomstrende buske, bunddækkeplanter, visse buskroser og krukker med blomster.
Der findes også mange forskellige frøblandinger, du nemt kan så ud til glæde for bier og sommerfugle.
Plant frugttræer og bærbuske
Frugttræer som æble, blomme, pære, kirsebær og nødder er gode at have især i større haver, da de ud over en æstetisk værdi også bidrager til husholdningen med frisk frugt i efteråret. Da frugttræer er relativt små træer, skaber de et hyggeligt loft i haven og giver en behagelig, flimrende halvskygge på varme sommerdage.
Op ad en sydvendt mur med masser af sol kan du også forsøge dig med fx vindrue, abrikos og fersken.
Frugttræer passer som regel godt i størrelsen til villahaver. Men det er en god idé at købe frugttræer, der er podet på en svagt voksende grundstamme, især hvis du har en lille have.
Bærbuske som solbær, ribs og stikkelsbær er nemme at have med at gøre. De passer stort set sig selv, men giver mere frugt, hvis de beskæres efter plukning og får et lag kompost en gang om året.
Hindbær og brombær er en smule mere krævende. De skal helst have et stativ at vokse op ad, ellers bliver de noget uregerlige. Det er også klogt at skære de grene, der har båret frugt, af om efteråret. Især hindbær har også godt af at få vand og gødning/kompost.
Lav et krydderurtebed
Det er ret nemt at dyrke krydderurter som fx timian, oregano, salvie, purløg og rosmarin til madlavningen. Krydderurterne kan dyrkes i blomsterbedene, hvor de kan bidrage til blomsterpragten med deres fine blomster. Du kan også samle dem i en særlig krydderhave, i krukker på terrassen eller i højbede. Højbede giver en god variation i haven og er nemme at arbejde i, fordi planterne er løftet lidt op fra jorden.
Enårige krydderurter som dild, persille og rucola er lettest at dyrke i køkkenhaven eller i særlige bede, da de skal sås hvert år. Hvis du blander med sommerblomster som fx morgenfruer og blomsterkarse, kan du få et meget farvestrålende bed.
Byg et højbed
I et højbed kan du dyrke mange afgrøder. Fordele ved højbede er bl.a., at du får en god arbejdsstilling, når du planter, luger og høster. Samtidig kan du placere dem lige, hvor du vil - fx på eller ved siden af din terrasse.
Du kan bygge et højbed i både træ og metal.
Hvis du bygger et højbed i træ, er det bedst ikke at bruge trykimprægneret træ, da det kan indeholde miljø- og sundhedsskadelige stoffer, som afgives til jorden og dermed planterne. Du kan bruge mange forskellige træsorter til et højbed, fx lærketræ og egetræ, der holder i mange år, eller fyrretræ, der er billigere, men som kun holder 5-10 år ved direkte kontakt med jord.
Lav en kompostplads
Du kan have meget nytte af at have en kompostbunke i haven. Her kan du anbringe dit haveaffald og det grønne køkkenaffald og få det omsat til god og næringsrig kompost til havens planter. En ulempe ved en kompostbunke er, at den ikke er særlig køn at kigge på. Derfor er det en god idé at bygge en afskærmning, som samtidig kan holde sammen på bunken.
Du kan med fordel lave en kompostplads til to bunker – en bunke, du fylder på, og en anden, hvorfra du kan tage den færdige kompost (forrige års bunke). Afskærmningen kan laves af brædder, rafter eller pileflet - alt efter hvad der vil passe ind i haven. Du kan også afskærme kompostpladsen med hække eller buske - gerne stedsegrønne, så pladsen også er skjult i vinterperioden.
Drivbænk i stedet for drivhus
Hvis du gerne vil formere små nye planter, fx sommerblomster, krydderurter eller planter til køkkenhaven, kan vindueskarmen hurtigt blive for lille. Orker du ikke tanken om et stort, dyrt og arbejdskrævende drivhus, kan mindre også gøre det. Du kan bygge en drivbænk eller en mistbænk, som den også kaldes, til de små nye planter.
Drivbænken er i princippet blot en ramme eller kasse med et glaslåg, hvor klimaet er en smule mildere end udenfor. Du kan lave drivbænken ved at bruge et gammelt vindue (kig fx efter på genbrugspladsen), og bygge en ramme eller en kasse, der passer til i størrelsen. Vinduet skal gerne kunne stå lidt åbent, så der kan luftes ud hos planterne, og så de langsomt kan vænne sig til at være udendørs.
Småplanterne kan stå i potter i drivbænken, eller du kan fylde rammen eller kassen med så- og priklejord og plante planterne direkte. Hvis din drivbænk er en ramme med glas over, kan du anbringe den over det bed, hvor du de nye planter er sat.
Drivbænken kan opvarmes ved at lægge hestegødning i bunden af kassen. Gødningen afgiver varme, når den bliver nedbrudt.
Få flere fugle i haven
Det er hyggeligt med fugle i haven året rundt, og især i vintersæsonen giver de liv, mens haven ligger i dvale. Du kan tiltrække flere fugle til haven både ved at fodre og sætte redekasser op til de ynglende fugle.
Du kan enten fodre fuglene på et fuglebræt, der er monteret på en stolpe, eller i fugleautomater el.lign., der hænger ned fra et træ. Du tiltrækker flest forskellige fugle, hvis du fodrer med flere forskellige slags foder, fx mejsebolde, solsikkefrø og nødder.
En redekasse skal bygges til de fugle, du gerne vil tiltrække til din have. Det gælder både hullets og kassens størrelse. Du kan enten selv bygge en redekasse, eller du kan købe en på en planteskole eller i et byggemarked. Der findes et stort udvalg af redekasser, lige fra enkle saml selv-kasser til færdige fuglevillaer i patriciervillastil.
Podcast: Mig og min have
Episode 1: Sådan skaber du gode rum i din have
Så er det blevet forår, og det er tid til at komme i gang i haven igen. Det er nemlig nu, du skal planlægge årets projekter, og derfor er vi taget hjem til Lars og Marthe i Odense, der virkelig har fået det bedste ud af deres rækkehushave. Vi giver dig tips til, hvad du selv skal gå i gang med i din have, og hvordan du virkelig får sat fut i oplevelserne og sanserne, der kan imponere selv den mest garvede haveentusiast.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit