Et højbed er yderst praktisk – og så pryder det de fleste køkkenhaver.
Her viser vi dig, hvordan du bygger et højbed i jern. Med lidt snilde kan du gøre det på en eftermiddag.
Overvejelser inden du anlægger højbed
Materialer: Overvej, hvilke materialer der vil passe ind i din have.
Størrelse: Hvor meget har du plads til, og hvor meget tid vil du bruge på bedene?
Højden: Overvej højden. Skal bedet skabe læ og skærme for indkig? Skal der være en god arbejdshøjde?
Byg selv: Skal du bygge selv, eller vil du have en færdig løsning?
Lav en plan: Hav en plan for, hvad du vil plante, og brug den rette jord fra starten.
Hvad koster et højbed i jern?
Prisen for de fire højbede inklusive tværstivere, sneglehegn og hjørnebeskyttere blev 9.748 kr.
Højbedet er i råjern fra firmaet Landhave, men der findes andre forhandlere. Jernet har en tykkelse på 1,5 mm, hvorfor højbedet kan holde i mange år.
Sneglehegnet holder ubudne snegle væk fra afgrøderne i bedet. Det kan undlades, hvis ikke du er plaget af snegle i din køkkenhave.
Værktøj
-
Skovl til at flytte jord
Sådan bygger du et højbed i jern
Endestykkerne er lagt op, så vi kan vurdere afstand mellem bedene. Snoren sikrer, at de kommer til at stå i lige linje. Højden på snoren er i vater, så vi kan se, hvor meget grunden skråner. Derefter kan vi se, hvor dybt vi skal sætte de første bede.
De bed, der står på det højeste punkt, bliver gravet lidt ned, så det passer med højden på terræn, hvor det sidste bed står.
Tværs over bedet monteres der nu de medfølgende metalstænger. Tværstiverne sørger for at holde bedets langsider på plads, når jorden senere fyldes i, og der kommer tryk udad på metalpladerne.
Her tages et skråt tværmål for at sikre, at bedet er sat i vinkel.
Den anden kasse sættes oven på den første. Når kasserne fyldes med jord, bliver de stabile. Vi anbefaler, at du først fylder jord i den nederste del og herefter sætter anden del ovenpå og fylder 10 cm jord heri. Derefter rettes kasserne til, før de fyldes helt.
Nu sættes der sneglehegn fast på kanten hele vejen rundt. Vi brugte en gummihammer til at få dem helt på plads, men det kan sagtens lade sig gøre uden. Man skal huske at bruge arbejdshandsker til dette, da kanterne er meget skarpe.
Hjørnerne samles, så de er helt tætte.
Hjørnebeskytterne sættes på, så man ikke skærer sig på hjørnerne, når man arbejder i køkkenhaven. Sneglehegn er meget skarpe, så det er en fordel at sætte beskyttere på hjørnerne. Her fulgte de med produktet.
Nu skal der jord i bedene. Sørg for at købe en god jord. Så dannes en god grobund for de nye afgrøder. Man kan hente kompost på den lokale genbrugsstation, men den skal blandes med sand og en god køkkenhavemuld.
Når der er fyldt godt med jord i bedet, er det en god idé at rode godt rundt i det med en greb, så jorden bliver løsnet. Vi brugte cirka 30 sække køkkenhavemuld. De er hver på 50 liter, og hvert bed er på 120 x 240 cm.
Vi sørgede for at fylde godt op, da jorden vil sætte sig og synke lidt i bedet.
Højbed i jern, der ruster
Vær opmærksom på, at jern ruster over tid. Det giver et flot udtryk, men kan også påvirke omgivelserne omkring bedet.
Hvis du vælger højbede i jern, der skal ruste, vil dit underlag i den første periode blive let farvet af rusten, men det bleges i direkte sollys, og på betonfliser kan det fjernes med oxalsyre. Men det er en god idé at være opmærksom på det, så du løbende fjerner uønsket farve fra rust.
Affarvningen vil stoppe, når hele fladen er rustet, ca. efter 3-4 måneder.