Kan det betale sig at sortere plastik, eller bliver det halve bare brændt? Og er der overhovedet noget galt i at brænde plastik? Hvordan får vi indsamlet og genanvendt mere plastik?
Der bliver produceret mere og mere plastik, og samtidig er det ikke alt, der kan genavendes. Bolius interviewede i 2019 miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, og spurgte, hvordan vi håndterer den stigende mængde af plastik.
Hvor gode er vi til at genanvende plast herhjemme?
– For de største plastmængder er der sket en positiv udvikling gennem de seneste år, men der er stadig store muligheder for at optimere genanvendelse af plast fra industrien. Vi har været dygtige til at sende plast fra husholdningerne til forbrænding – nu skal vi blive meget bedre til at få det sorteret ud, så det kan bruges i nye produkter.
Hvordan når vi målet om at genanvende 50 procent af al emballage i 2025?
– For det første skal vi have et bedre design af emballagen, og for det andet skal vi have et nationalt, stærkt sorteringssystem, hvor vi ensretter sorteringen af husholdningsaffald i Danmark og får nogle bedre sorteringsanlæg.
Hvad skal designes anderledes ved plastemballagen?
– Man skal prøve at holde det så simpelt som muligt, så emballagen fx kun består af én plasttype, i stedet for at mikse forskellige typer eller mikse plast og pap. Formålet med emballagen er eksempelvis at passe på vores fødevarer, så de kan holde sig og ikke bliver til madspild, men bagefter skal vi begynde at tænke på plast som en ressource, der skal genanvendes fremfor at sendes til forbrænding.
Er det realistisk i en globaliseret verden, hvor vi fx køber legetøj fra Kina?
– Ja, for vi skal starte med at se på det plast, der ender i vores husholdningsaffald, hvor ca. 80 procent er emballage. Ud af dette er tre plasttyper dominerende – de udgør ca. 90 procent af al den plastikemballage, der lander i skraldespandene. Og så er det rigtigt, at plast er meget mere end emballage.
Er det realistisk, at vi har designet plastemballagen til genanvendelse inden for fem år?
– Det tror jeg nu nok. Vi kan se, at der er stort fokus fra både producenterne og fx detailkæderne, og når man både har viljen til at designe bedre emballage samt en efterspørgsel fra dem, der indkøber produkterne, så er vi godt på vej.
Hvad kan vi forbrugere selv gøre?
– For det første kan man sørge for at sortere sit plast derhjemme, hvis muligt, og aflevere resterne på genbrugspladsen, hvis man eksempelvis har en gammel tagrende eller gammel flamingo. Og derudover kan man også efterspørge produkter med genanvendt plastik. Jeg har lige købt en støvsuger med 75 procent genanvendt plastik. Jo større efterspørgsel, jo bedre.
Affald eller ressource?
Vi har også spurgt miljøministeren og tre eksperter om deres holdning til plastik, og hvordan vi genanvender mere.