1) Slå græsplænen en gang om ugen
Har du en traditionel græsplæne skal du klippe græsset en gang om ugen med en klippehøjde på 2-3 cm. Gød med en plænegødning før udsigt til regn, så holder du plænen i god vækst og reducerer risikoen for mos i græsplænen.
Fjern ujævnheder i græsplænen med et 1-2 cm tykt lag topdressing bestående af kompost og grus - 50 procent af hver.
Du kan også lade græsset gro udvalgte steder og skabe lidt bedre vilkår for dyr og insekter.
2) Klip din løvfældende hæk i juni
Klip løvfældende hække som bøg og lærk i juni. Husk altid at kigge efter, om der er fuglereder i hækken, inden du klipper.
Liguster og tjørn kan også klippes i juni, men vent gerne til de er afblomstret. Hækkenes blomster er en stor fødekilde til bl.a. bier.
Vent med klippe stedsegrønne hække (taks, buksbom og thuja) til august-september, med mindre du ikke nåede at klippe dem sidste år - ellers kan du klippe dem i begyndelsen af juni.
Se, hvordan du klipper hækken
3) Fjern nye skud på frugttræerne og tynd ud
Hvis du fjerner nye skud på dine frugttræer, koncentreres væksten i de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter.
Tynd ud i frugterne, hvis der er mange frugter på blomme-, æble- og pæretræerne. Der skal være ca. en håndbredde mellem frugterne - det giver frugterne plads og ekstra næring til at vokse sig større.
4) Nip visne blomster på rhododendron-planterne af
Når du nipper de visne blomster af på dine rhododendron, kommer der kraftige skud og ligeså mange blomster til næste år. Nip eller klip også de visne hoveder på sommerblomsterne
Er der mange gule blade, så giv hver plante 20 gram svovlsur ammoniak eller omplant i en kølig periode med rigelig spagnum.
Se en timelapse, hvor en rododendron springer ud, og få tips til plantning
5) Knib skud af vinplanter
Uanset, om dine vinplanter står udenfor i haven eller i drivhus, bør du knibe skuddene af. Når der er afsat drueklaser, knibes skuddet over efter det andet blad efter klasen.
Derved bliver vindrueklaserne større og får en bedre kvalitet. På friland bør der være ca. 20-25 cm mellem klaserne, i drivhus kan de være lidt tættere på hinanden .
6) Fjern skuddene i bladhjørnerne på tomatplanter
Fjern skuddene i bladhjørnerne (de små skud ved stænglen) på dine tomatplanter.
Ryst planterne, når de gule blomster står i fuldt flor, så falder der pollen fra støvdragerne ned på støvfanget, og derved bestøver flere bier tomatblomsterne, så du får flere tomater.
Knib ikke kompakte, tætte, lave busktomater som 'Tiny Tim'.
7) Brug gødning i vandet
Hver gang du vander i drivhuset og krukkerne udenfor, er det en god idé at bruge gødning i vandet - så sikrer du, at dine planter får de næringsstoffer (fx mangan, bor og magnensium), de har behov for.
Brug en flydende gødning med mikronæring (det står typisk "+Mikronæring" udenpå).
Sådan hypper og passer du dine kartofler
8) Hyp kartoflerne
Hyp jorden op omkring dine kartoffelplanter - det giver flere kartofler og ingen grønne kartofler, som er giftige. Den grønne farve indeholder giftstoffet solanin (et alkaloid), der dannes automatisk, når knoldene er i dagslys.
Opbevar kartoflerne mørkt, når de er gravet op.
9) Kultivér jorden i køkkenhaven
Brug en kultivator til at kultivere jorden i køkkenhaven - det fjerner ukrudt og giver en løs jord, som regnen lettere kan trænge ned i.
En kultivator er et haveredskab med 3 eller 5 tænder, som river jorden op, når den trækkes igennem jorden. Du kan også nøjes med at hakke ukrudtet væk, inden det bliver for stort, med et hakkejern.
10) Lug ukrudt løbende
Lug ukrudt mindst en gang om ugen, så holder du det bedst nede. Fjern ukrudtet med hænderne eller brug en gravegreb eller cirkelhakke.
Podcast: Mig og min have
Episode 4: Plantning
Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit