Træer i krukker.

Det lyder ikke umiddelbart som to ting, der passer til hinanden, for hvordan stopper man et 10 meter højt kastanjetræ ned i en krukke?

Det kan man nu heller ikke, og der er en lang række træer, der ikke passer til krukker – simpelthen fordi de bliver for store. Men andre, mindre træer passer derimod godt til krukker og kan pynte op på altan eller terrasse. Træer som citrus- og oliventræer, som ikke tåler den danske vinterkulde, passer rigtig godt til krukker, fordi de nemt kan flyttes ind til et frostfrit sted. 

– Det er den forventede størrelse, der afgør, om et træ passer godt til en krukke eller ej. Generelt må træerne ikke blive for store, da der skal være plads til deres rodvækst. Det er også en fordel, at de kun vokser lidt hvert år, og så bør de også være nogenlunde tolerant over for tørke, da jorden tørrer nemt ud i en krukke, forklarer haveekspert i Videncentret Bolius, Berit Rørbøl.

Træer, som forventeligt kan blive for store, kan sagtens stå i en krukke i de første år og senere plantes ud på et fast sted i haven.

Passer opstammede træer til krukker?

Mange af de mindre opstammede træer er gode til krukker, da de har en naturlig, lille vækst. Det kan enten være træer, der er blevet opstammet løbende, eller træer, der er podet højt på en grundstamme. 

Med opstammede eller podede træer skal man dog være opmærksom på, at kronen ikke bliver for stor og tung i forhold til stammetykkelsen. Er stammen meget tynd, må man reducere kronen med beskæring eller give træet en støttende pæl.

Pas på blæst og vind, når træer i krukker står på altan

Teknisk chef og medindehaver af Urbangarden.dk, Boe Sallingboe, peger også på blæsten som en faktor, når man skal vælge træer til krukker, der skal stå på altaner i højden.

– Det er godt at vælge arter med små blade, der ikke blive smadret af blæsten. Det er ikke så væsentligt, om arterne er oprindeligt hjemmehørende, men det er ekstremt vigtigt på den lange bane, at planterne er vokset op på friland i Danmark eller Nordtyskland, for så er de akklimatiserede til blæsten, siger Boe Sallingboe. 

Hvilke krukker bør man vælge til træer?

Selv små træer har brug for plads til deres rødder. Forvent, at rodnettet mindst er lige så stort som bredden på trækronen. Vælg derfor en krukke med god plads til rødderne. Du behøver dog ikke vælge den største krukke fra starten, da det kan være en fordel at plante om til større krukker, efterhånden som træet vokser sig større. 

Krukker bør altid have hul i bunden, så overskydende vand kan rende fra. Sæt eventuelt krukken i en underskål, så overskydende vand samles i den og kan suges tilbage i krukken, efterhånden som jorden tørrer ud. 

Undgå en krukke, som snævrer ind i toppen, hvis du senere skal omplante træet til en større krukke eller plante det ud i haven. Rodnettet kan nemlig være svært at få op ad krukken, hvis åbningen i toppen er smallere end rodnettet i bunden af krukken, forklarer Berit Rørbøl.

De krukker, der skal stå udenfor hele året, bør være frostsikre.

Boe Sallingboe, Urbangarden.dk, peger også på, at vinden kan være en faktor i valg af krukke til træer – specielt, hvis man har en altan i højden.

– Blæsten er den helt store drillepind i det stykke. Den accelererer en ‘tørreovns-effekt’ om sommeren og en chillfaktor om vinteren. Det er problematisk for træernes løv om sommeren og for træets rødder om vinteren, hvis krukken er for lille, eller er lavet af sten, beton eller stål, siger Boe Sallingboe, der anbefaler en vindstabil letvægtskrukke til træer.

Hvornår skal man plante træer i krukker?

Du kan plante dine træer i krukker hele året, bare jorden i potten og krukken er frostfri. 

10 gode træer til krukker

Haveekspert Berit Rørbøl har udvalgt 10 træer, der passer godt til krukker. Her kan du læse, hvordan du placerer, planter og passer dem.

1) Japansk ahorn

Der findes mange forskellige sorter af japansk ahorn, hvoraf nogle af dem bliver meget små træer. Japansk ahorn fås både opstammet med en enkelt stamme og typisk en flad og bred krone, eller som flerstammet med en mere opret vækst. Bladenes farve spænder fra helt lys grøn til mørke rødbrunlige nuancer.  

  • Højde: Typisk op til 4 meter, men der findes sorter, der kun bliver omkring 1-2 meter.
  • Placering: Lyst og i læ. De fligede blade er sårbare over for vind, da spidserne bliver slidte. Jo smallere blade, jo mere følsom er de over for vind.
  • Jordtype: Almindelig pottemuld
  • Pasning: Jorden i krukken må godt nå at tørre ud, men ikke over længere tid – vand, når jorden føles tør. I vækstsæsonen fra april til oktober kan der tilsættes gødning i vandingsvandet, følg doseringen på produktet. Beskæring bør undgås, da væksten på træet er kønnest, hvis den er naturlig. Den tåler dog beskæring hvis det er absolut nødvendigt.
  • Vinterhårdfør: Træerne kan sagtens overleve en dansk vinter, men kan nogle år fryse lidt tilbage på de mindste skud. De bør dog fortsat stå beskyttet i læ, fx i en krog tæt på huset. 
  • Udplantning: Bliver træerne for store til krukken, kan de med tiden placeres i haven, men fortsat på et sted beskyttet mod kraftig vind. De plantes i almindelig havejord. 

2) Opstammet hængepil

En opstammet hængepil kan sagtens vokse i en potte i nogle år, men den kan på sigt blive for stor og må ud i haven og stå. Hængepil til potter skal ikke forveksles med de store træer, der står i parker rundt omkring, da de små, opstammede træer ofte er podet på en stamme, der vokser meget langsomt, og på den måde regulerer væksten. 

  • Højde: Højden afhænger af, hvor højt kronen er podet på grundstammen, men den bliver ofte 70-100 cm høj.
  • Placering: Lyst og beskyttet mod kraftig vind. Kronen på hængepil kan blive ret stor og er derfor udsat for kraftige vindstød.
  • Jordtype: Almindelig pottemuld
  • Pasning: Jorden i krukken må godt nå at tørre ud, men ikke over længere tid – vand, når jorden føles tør. I vækstsæsonen fra april til oktober kan der tilsættes gødning i vandingsvandet, følg doseringen på produktet. Beskæring af grene i vækst bør undgås, men på især ældre træer kan der være mange døde grene i de inderste grene. Fjern dem gerne for at tage noget af vægten fra kronen. 
  • Vinterhårdfør: Træerne kan sagtens overleve en dansk vinter, men kan nogle år fryse lidt tilbage yderst på grenene. Det gør dog ingenting for væksten.
  • Udplantning: Bliver træerne for store til krukken, kan de med tiden placeres i haven, men fortsat på et sted beskyttet mod kraftig vind. Stil eventuelt en støttende stok, så træet ikke vælter. Plan ud i almindelig havejord. 

3) Oliventræ

Oliven er en sydhavsplante, der elsker varme. I Danmark kan den sagtens stå ude i sommerhalvåret. Oliven kan derfor med fordel stå i en potte, så man kan flytte den til et mere beskyttet sted om vinteren.

  • Højde: Oliven kan under de optimale forhold blive op til 15 meter, men i Danmark bliver den sjældent over 2-3 meter høj. 
  • Placering: Solrigt, gerne direkte sol.
  • Jordtype: Veldrænet jord. Spørg efter en specialblandet jord til middelhavsplanter på planteskolen. 
  • Pasning: Oliven kan tåle at tørre let ud mellem vandingen om sommeren – vand, når jorden føles tør. Gød med en gødning specielt egnet til oliven eller middelhavsplanter i vækstsæsonen fra april til oktober – følg doseringsvejledningen på produktet. Oliven kræver normalt ikke beskæring, fjern kun døde grene eller tynd let ud i kronen, hvis den bliver meget tæt.
  • Vinterhårdfør: Oliven tåler kun let frost og bør derfor flyttes til et frostfrit eller mere beskyttet sted, når vinteren nærmer sig. Den tåler ikke vores varme og tørre stuer, men en placering med lys og 5-10 graders varme er optimal – fx en frostfri udestue eller orangeri. Lader du den stå ude, bør selve krukken beskyttes mod frost, fx med halmmåtter, da rødderne ellers kan fryse tilbage. Er der udsigt til hård eller længerevarende frost, bør også kronen beskyttes
  • Udplantning: Oliven tåler let frost, så udplantning i haven kan kun anbefales, hvis den står på en beskyttet placering i haven.

4) Citrustræer

Citrustræer dækker bl.a. citron- og appelsintræer og er en sydhavsplante, der elsker varme – i Danmark kan den sagtens stå ude i sommerhalvåret. Citrustræer kan med fordel stå i en potte, så man kan flytte dem, når det danske vejr bliver for koldt. 

  • Højde: Citrustræer kan under de optimale forhold blive flere meter høje, men i Danmark sjældent over to meter. 
  • Placering: Solrigt, gerne direkte sol.
  • Jordtype: Veldrænet jord. Spørg efter en specialblandet jord til middelhavsplanter på planteskolen. 
  • Pasning: Citrus tåler kun at tørre let ud mellem vandingen om sommeren – vand, når jordens øverste lag føles tør. Gød i vækstsæsonen fra april til oktober med en gødning specielt egnet til citrus- eller middelhavsplanter –følg doseringsvejledningen på produktet. Citrustræer kræver normalt ikke beskæring, fjern kun døde grene eller tynd let ud i kronen i sommermånederne, hvis træet bliver meget tæt.
  • Vinterhårdfør: Citrus tåler kun let frost en enkelt nat eller to og skal derfor flyttes til et frostfrit sted, når vinteren nærmer sig. Den tåler heller ikke vores varme og tørre stuer, en placering med lys og 5-10 graders varme er optimal – fx en frostfri udestue eller orangeri.
  • Udplantning: Citrus tåler ikke den danske vinter, så udplantning i haven kan ikke anbefales. 

5) Søjleæbletræ

Ønsker du at have æbletræer i krukker, kan det anbefales at plante et såkaldt søjleæbletræ. Det har en slank vækst uden sidegrene af betydning. Æbletræerne bliver ikke så store og kan fungere på lidt plads. 

  • Højde: Afhænger af sort og grundstamme. Bliver op til 3-4 meter.
  • Placering: Lyst og gerne i læ. Grundet den høje og slanke vækst, kan det være en fordel at stille det, hvor det ikke blæser så meget.
  • Jordtype: Almindelig pottemuld
  • Pasning: Vand, når jorden føles tør. I vækstsæsonen fra april til oktober kan der tilsættes gødning i vandingsvandet – vælg gerne en gødning særligt til æbletræer, følg doseringen på produktet. Da søjleæbletræer stort set ikke sætter sidegrene, er en beskæring normalt ikke nødvendig. Udtynding af æbler kan være en fordel, hvis de sidder for tæt. 
  • Vinterhårdfør: Træerne kan som andre æbletræer stå ude hele året.
  • Udplantning: Bliver træerne for store til krukken, kan de med tiden placeres i haven. De plantes i almindelig havejord og kræver eventuelt en støttende stok. 

6) Stjernemagnolie

Af de mange arter og sorter af magnolie egner bl.a. stjernemagnolie sig til krukker, da de vokser langsommere end mange af de øvrige magnolier. Har stjernemagnolien det rigtig godt, må man dog på sigt regne med, at den skal plantes ud i haven. 

  • Højde: Stjernemagnolie kan i haven blive op til 3-4 meter 
  • Placering: Bør stå beskyttet mod kraftig vind. Særligt blomsterne kan tage skade af kold og kraftig vind. 
  • Jordtype: Almindelig pottemuld
  • Pasning: Vand, når jorden føles let tør. Stjernemagnolie må ikke tørre ud over længere tid, da den kun har få smårødder, der hurtigt tager skade af tørke. I vækstsæsonen fra april til oktober kan der tilsættes gødning i vandingsvandet, følg doseringen på produktet. Beskæring bør undgås, da magnolie reagerer ved at sætte mange vanris efter beskæring, og væksten på træet er kønnest, hvis den er naturlig.
  • Vinterhårdfør: Stjernemagnolie er vinterhårdfør, men bør beskyttes mod vind. Potten kan beskyttes med halmmåtter, hvis den står udsat for kraftig kuldepåvirkning, så rødderne skånes for den værste frost. 
  • Udplantning: Bliver træerne for store til krukken, kan de med tiden placeres i haven, men fortsat på et sted beskyttet mod kraftig vind. De plantes i almindelig havejord. 

7) Sukkertopgran

Sukkertopgran er et lille kegleformet nåletræ med en meget tæt vækst fra bund til top. Sukkertopgran egner sig godt til at stå i potte, da den vokser langsomt. Efter nogle år kan den dog begynde at skyde lidt uregelmæssigt og miste sin facon. 

  • Højde: Under de bedste forhold bliver sukkertopgran op til 2,5 meter høj, og næsten lige så bred.
  • Placering: Stil krukken, hvor der er masser af sol.
  • Jordtype: Almindelig pottemuld, eventuelt tilsat sphagnum eller visne blade og nåle for at sørge for en mere sur jord. 
  • Pasning: Jorden bør aldrig tørre helt ud – når jorden føles næsten tør, bør du vande træet. Gød med organisk gødning i foråret. Organisk gødning frigiver næring langsommere end kunstgødning, og en gang gødning er derfor nok. Sukkertopgran skal ikke beskæres.
  • Vinterhårdfør: Træet kan tåle den kolde danske vinter, men bør beskyttes mod kraftig og kold vind. Potten kan beskyttes med halmmåtter, hvis den står udsat for kraftig kuldepåvirkning, så rødderne skånes for den værste frost. 
  • Udplantning: Under gode forhold kan sukkertopgran blive for stor til en krukke, og den kan plantes ud i almindelig havejord. Vælg en solrig placering. 

8) Figen

Figen kan blive et mellemstort træ, men kan i de unge år med fordel stå i en stor krukke. Her kan den nemmere flyttes til et lidt mere beskyttet sted om vinteren. 

  • Højde: Figentræer bliver op til 2 meter høje, men noget mindre i potter.
  • Placering: Stil figentræet på en beskyttet plads med masser af sol og varme. Der må gerne være lidt vind.
  • Jordtype: Kan fint gro i almindelig pottemuld, men foretrækker en porøs jord, som ikke bliver for våd og tung. Brug eventuelt en pottemuld til middelhavsplanter.
  • Pasning: Figentræer tåler at tørre let ud mellem vandingen om sommeren – vand, når jordens øverste lag føles tør. Gød i vækstsæsonen fra april til oktober med en gødning specielt egnet til middelhavsplanter – følg doseringsvejledningen på produktet. Da figentræer kan fryse lidt tilbage i løbet af vinteren, bør man ikke lave væsentlig beskæring i efteråret, men vente til foråret, når skadernes omfang kan ses. Beskær da ikke mere end højst nødvendigt, fjern fx lavt siddende grene og tynd ud i kronen, hvis den er blevet meget tæt.
  • Vinterhårdfør: Figentræer er som udgangspunkt ikke helt vinterhårdføre, men står de på en beskyttet plads op ad en sydvendt væg, kan de i mange tilfælde overleve den danske vinter. I krukker er deres rødder dog ekstra udsatte overfor frost, og krukkerne bør beskyttes. Stil eventuelt hele potten frostfrit, men ikke for varmt.
  • Udplantning: Figentræet kan, når det bliver for stort til krukken, plantes ud på et beskyttet sted i haven. Gerne op mod en sydvendt væg i almindelig havejord.

9) Dværgsyren

Dværgsyren er et lille og ofte flerstammet træ, men fås også opstammet. Træet minder om den almindelige syren, men både vækst, blade og blomster er betydeligt mindre, heraf navnet dværgsyren. På grund af sin begrænsede størrelse egner dværgsyren sig godt til krukker.

  • Højde: Afhængig af sort bliver dværgsyren 1-2 meter høj. Og i nogle tilfælde lige så brede, hvis de ikke beskæres eller stammes lidt op.
  • Placering: Dværgsyren tåler næsten enhver placering i haven, men kræver hel eller delvist sol for en rig blomstring.
  • Jordtype: Trives i almindelig havejord eller pottemuld.
  • Pasning: Jorden i krukken må ikke tørre ud over længere tid, vand, når jorden føles tør. Gød med almindelig havegødning, gerne i flydende form med vandingsvandet. Følg altid doseringsvejledningen på produktet, da mængde og hyppighed kan variere fra produkt til produkt. 
  • Vinterhårdfør: Dværgsyren er fuld hårdfør, men som andre planter i potter kan hård frost være lidt hård ved rodnettet, der er lidt ekstra udsat i potter i forhold til, hvis de stod i jorden. Pak eventuelt krukken ind i et isolerende materiale eller flyt potten til et mindre frostudsat sted. 
  • Udplantning: Dværgsyren kan plantes ud i haven sammen med resten af havens træer og buske i almindelig havejord. Her er det lille træ fuld vinterhårdfør og skal ikke beskyttes for frost. 

10) Cedertræ

Ceder er et stedsegrønt nåletræ med blålige nåle og en til tider asymmetrisk vækst. Selvom cedertræ potentielt kan blive et stort træ, kan det i de unge år være et meget dekorativt indslag til terrassen blandt havens øvrige krukkeplanter. 

  • Højde: Under de bedste forhold kan ceder blive 10-12 meter høj, men i en krukke er det størrelsen på krukken, der afgør, hvor stort træet kan blive, før det skal plantes ud. Jo større krukke, jo længere kan træet stå og vokse i den.
  • Placering: Cedertræ trives bedst på en solrig placering med læ.
  • Jordtype: Jorden i krukken må gerne være let og porøs med godt dræn, så jorden ikke bliver for våd og tung.
  • Pasning: Cedertræ tåler ikke at stå med våd eller fugtig jord for længe ad gangen. Lad jorden tørre ud, før du vander krukken. Gød i foråret med organisk gødning, den frigives langsommere end kunstgødning, og der skal derfor kun gødes en enkelt gang i løbet af sæsonen. Da cedertræet typisk er højt og slankt, kan det have brug for en støttende pæl i krukken.
  • Vinterhårdfør: Cedertræet er fuld vinterhårdfør, men som andre planter i potter kan hård frost være lidt hård ved rodnettet, der er lidt ekstra udsat i potter i forhold til hvis de stod i jorden. Pak eventuelt krukken ind i et isolerende materiale eller flyt potten til et mindre frostudsat sted.
  • Udplantning: Når eller hvis træet bliver for stort til terrassen, kan træet plantes ud i haven på et solrigt og tørt sted.