Din have behøver ikke at være kedelig om vinteren. Du kan få masser af flotte farver og former i den ved at plante træer og buske, der gør din have indbydende – også i gråvejr.
Det kan svært at vælge. Er du i tvivl, kan fx vinget benved, taks, fyr, troldhassel og himalayabirk være et godt sted at begynde.
Buske og træer med røde bær og frugter pynter i haven, når det er vinter
Når vi taler om havens frugter, vil de fleste tænke på æbler, pærer, blommer og andre af de gængse frugter, vi dyrker med spisning for øje. Men i efteråret og vinteren ses den rigdom, som andre buske og træer bærer på, men som vi i hverdagen ikke opfatter som frugter.
Mange vil måske slå dem alle over en kam og kalde dem for bær, hvilket for nogle af arternes frugter også er den korrekte betegnelse. Men andre af de små mere eller mindre farverige frugter er faktisk stenfrugter, stenæbler og bæragtige nødder og kan derfor ikke videnskabeligt benævnes bær.
Men det betyder jo ikke noget for oplevelsen af de farverige – fx røde – frugter og bør, der pryder de mere eller mindre nøgne grene efterår og vinter.
Røn og kornet har mange varianter af farver
Mange planter kan inden for samme slægt levere en bred variation af farver. Fx findes der inden for røn bæræbler, hvis farver spænder fra helt hvide over de gule, orange og rosa farver til dyb rød.
Også kornel leverer et bredt spektrum af farver, der også dækker de helt sorte stenfrugter, men også en stor variation i størrelser. Og så er der glasbær, der trods navnet sætter små, skinnende lilla stenfrugter.
Frugter kan være giftige, men tiltrækker fugle
Men husk, at selvom de alle går under fællesbetegnelsen frugter, betyder det ikke, at de alle kan spises. Nogle af de prangende frugter er usmagelige og nogle deciderede giftige for mennesker.
Til gengæld kan de tiltrække en række fugle, der lystigt spiser af frugterne gennem vinteren, mens andre af de små frugter med den rette tilberedning kan bruges til marmelader og geléer eller som smagsgivere til desserter og kager.
1) Stribet løn (Acer pencylvanicum), træ
Højde: 3-5 meter
Det ligger næsten i navnet – træet med den stribede bark. Et lysåbent, letløvet, lille træ med tendens til flere hovedstammer.
Barken er grønlig med de smukkeste, hvide striber, der særligt træder i karakter om vinteren. Et velegnet træ til parcelhushaven. Dog ynder træet ikke at stå i en for tung, klæg og våd jord.
2) Troldnød (Hamamelis japonica sp.), busk
Højde: 2 meter
Troldnød er en løvfældende busk, der blomstrer fra januar med blomster i enten gule eller bronzerøde nuancer. Busken bliver omkring to meter høj og endnu bredere.
De karakterfulde, vandrette grene kræver god plads, så troldnød skal ikke klemmes inde imellem noget andet.
3) Hvid kornel (Cornus alba ’sibirica’), busk
Højde: Op til 2 meter.
Hvid kornel har meget karakteristiske grenfarver i kraftige røde farver. Blomstringen begynder i juni og fortsætter ind i juli måned.
De bæragtige stenfrugter modner i september og er hvide, nogle har en snert af lyseblå. Frugterne er ikke giftige, men hvid kornel plantes normalt kun som prydbusk.
Andre arter af kornel:
- Kirsebærkornel (Cornus mas): Flerstammet træ/busk, gule blomster sent vinter/tidligt forår, spiselige røde stenfrugter i august-september.
- Rød kornel (Cornus sanguinea): Busk med hvide blomster i juni-juli, sorte frugter i august-september.
4) Japansk kristtorn (Ilex Crenata), busk
Højde: 3,5 meter
En lille, skøn krisstorn, der kan bruges som erstatning for buksbom og formklippes på samme vis. Den får ikke de samme røde bær eller torne, som vi ellers kender fra kristtorn. Til gengæld har den fine små og runde, blanke blade.
Den kan både plantes i krukker og på friland. Kan også bruges som hæk.
5) Hemlock, (Tsuga sp.), træ
Højde: Op til 20 meter
Hemlock er et nåletræ med graciøse grene, der har små, lysegrønne nåle, hvorpå der dannes små kogler. Det er et fint og let træ, der ikke får haven til at ligne en kirkegård, som nåletræer ofte beskyldes for.
Plantes nåletræer mellem løvtræer, tilfører de haven karakter om vinteren. Desuden giver nåletræer både læ og lyd i haven, når vinden blæser.
6) Almindelig røn (Sorbus aucuparia), træ
Højde: Op til 15 meter.
Almindelig røn begynder sin blomstring sent i maj med hvide blomster. Herefter dannes det, der i daglig tale kaldes rønnebær, men faktisk er små bæræbler.
Bæræblerne er kraftig orange og modner allerede i august-september, hvorfor de tit når at blive spist eller bliver slået af af efterårsvinden, inden vinteren for alvor går i gang. Frugterne kan, når de er modne, med fordel bruges til gelé og saft.
Andre arter og sorter af røn:
- Perlerøn (Sorbus koehneana): Busk med hvide frugter.
- Gulfrugtet røn (Sorbus ’Joseph Rock’): Lille træ med gule frugter
7) Engriflet hvidtjørn (Crataegus monogyna), træ
Højde: Op til 12 meter
Lille træ med en eller flere stammer. Engriflet hvidtjørn blomstrer med smukke, hvide blomster i juni. Hen på efteråret ses de mange røde stenæbler, der er fuldt modne omkring oktober.
Frugterne bliver hængene efter løvfald og langt hen på vinteren. De modne frugter kan bruges til fx marmelade og saft.
Andre sorter af tjørn:
- Sortfrugtet hvidtjørn (Crataegus douglasii), 5-8 meter høj busk/træ med sorte frugter.
8) Havtorn (Hippophae rhamnoides), busk
Højde: Op til 3 meter, men typisk lavere
Havtorn kendes typisk på dens torne og grålige, smalle og lancetformede blade.
Blomstringen sker før løvspring i slutningen af april til start maj med små, gullige blomster. Havtorns frugter er gul-orange, bæragtige nødder, der sidder tæt langs grenene.
Frugterne modner i efteråret fra september til november og bliver gerne siddende helt hen i januar. Frugterne er spiselige og har vundet stort indpas i det danske køkken og anvendes til både marmelade, is, snaps og meget andet.
9) Kinesisk glasbær (Callicarpa dichotoma), busk
Højde: Op til halvanden meter
Kinesisk glasbær blomstrer i juli-august med små, lilla blomster i kvaste. Hen på efteråret i september-oktober modnes frugterne, og de små, blanke og lilla stenfrugter ses her sidde i tætte klaser.
Det er ofte netop på grund af de lilla frugter, at man planter glasbær, da de tætte klaser af frugter bliver siddende langt ind i vinteren på de nøgne grene. Frugterne er ikke giftige, men glasbær plantes i Danmark normalt kun som prydbusk.
Andre sorter og arter:
- Japansk glasbær (Callicarpa japonica ’Leucocarpa’): Busk på op til 2 meter, hvide, blanke frugter august-september.
10) Kejserbusk (Viburnum bodnantense), busk
Højde: 2-3 meter
Kejserbusk er en løvfældende busk. Alt efter sort begynder kejserbusken allerede at blomstre i det sene efterår og fortsætter et godt stykke ind i vinteren. Kejserbusken får små, lyserøde blomster, der sidder i små skærme og står i kontrast til de ellers nøgne grene i en mørk årstid.
Plant kejserbuske et sted i haven, hvor du kan nyde dens blomstring i vinteren. For eksempel, hvor du kan se den fra vinduet, eller nær havegangen som en velkomst.
Podcast: Mig og min have
Episode 8: Hæk og busk
Hækken er ærkedansk. De findes i stort set alle danske haver og varierer i form, farve og funktion. Vi tager temperaturen på danskernes hække og buske anno 2019 og giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnitPodcast: Mig og min have
Episode 10: Vinter og jul
Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.
Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.
Alle afsnit