De fleste danske haveplanter kan godt klare sig gennem en mild vinter. De er indrettet til at klare sig ved at suge næring til sig og gå i dvale, inden det bliver for koldt, så de kan overleve.

Men planter, som ikke er skabt til det danske klima, kan have svært ved at klare frosten og den danske vinter, som er præget af store temperaturudsving, kold vind og våd og kold jord.

Hvis du vil undgå, at vinteren dræber dine planter, er det en god ide at vintersikre flere af dem, før frosten sætter ind. Planter har dog oftest bedst af at stå ude, så vent så længe som muligt og hold øje med vejrudsigten for tidlig nattefrost. Blot en til to nætter med frost kan sætte mange planter til vægs.

Den første nattefrost kan typisk forventes fra midt oktober, men kan ved de rette vejrforhold allerede ramme i september.

    Disse planter skal du vintersikre

    • Skærmlilje: De fleste sorter er ikke frosttolerante og bør ind om vinteren og placeres i temperaturer under 10 grader. Enkelte er delvist hårdføre og kan med held overvintre udplantet med tildækning, det gælder fx Agapanthus headburne. Jorden skal være veldrænet.
    • Ægte laurbær: Tåler ned til temperaturer omkring frysepunktet. Dog bør den vinteropbevares frostfrit, da specielt rodnettet i en krukke er sart overfor frost
    • Dahlia og begonier: Skal tages op og vinteropbevares tørt og med god luftcirkulation.
    • Citrusplanter og nerier: Nogle sorter tåler let nattefrost, men ofte ikke mere end en gang eller to. Vil du være på den sikre side, bør planterne tages ind når den første nattefrost varsles, og opbevares i kølige orangerier eller ligndende ved en temperatur på 5-10 grader.
    • Oliventræer: Nogle sorter tåler at stå ude hvis vinteren er mild, men rødderne skal beskyttes mod frost, fx med vintermåtter. Ved hård eller længerevarende frost, kan det være nødvendigt at beskytte dem yderligere. Sæt dem fx i et køligt, frostfrit drivhus eller en havestue med masser af lys, luftfugtighed og temperatur på ca. 10 grader. Oliventræer har svært ved at overleve i en varm, mørk stue.
    • Figen: Er delvist vinterhårdfør og klarer sig fint udplantet på en lun plads eller i krukker, der stilles i læ for den koldeste vind eller under halvtag.
    • Sommerblomster som pelargonium, ildkrone, chrysantemum og australsk viol: Normalt kan de kun holde et år i vores klima, men tager du dem ind og sætter dem lyst, inden nattefrosten sætter ind, kan de overleve.

    Sådan vinterdækker du dine planter mod frost

    I haven er der ofte planter, som ikke er fuldt ud hårdføre, og på den ene eller anden måde skal hjælpes igennem vinteren alt efter, hvor hård den bliver. Fx skal mammutblad vinterdækkes.

    Alm. hortensia, træpæoner, syrisk rose, visse kamelier og abrikoser kan oftest klare vinteren ved at blive dækket med grangrene eller en halmmåtte.

    Generelt

    Du kan vinterdække dine planter ved at:

    • Stoppe halm og visne blade rundt om dem.
    • Lægge et lag gran ovenpå.
    • Binde halmmåtter og sækkelærred rundt om.
    • Tæpper og fiberdug kan lune på enderne med temperaturer omkring frysepunktet.

    Undgå at pakke dine planter helt ind i tæt materiale som fx plastik. Det øger luftfugtigheden og derved risikoen for, at der kommer svampeangreb, eller at planterne rådner.

    VIDEO: Sådan beskytter du dine planter mod frosten

    Vintersikring af dahlia og andre sarte knolde

    Visse sarte knoldplanter kan ikke tåle frost og skal behandles på en lidt anden måde end andre sarte planter. Det drejer sig bl.a. om:

    • Dahliaer, også kaldet georginer
    • Begonier
    • Gladiolus.

    Når den første frost har svitset toppen af knoldene, skal du grave knoldene op og gemme dem indendørs, indtil frosten er væk, og du igen kan grave dem ned i jorden.

    Knoldene kan overleve i løbet af vinteren i en mørk kælder eller en frostfri garage. Du skal blot:

    • Klippe stænglerne af 10 cm over knolden.
    • Lægge dem i en flad kasse og putte høvlspåner eller tørt sand ned i kassen. Stil kassen frostfrit og med luftcirkulation.
    • Huske at kigge til dem i løbet af vinteren.
    • Inden de lægges i jorden igen til foråret, har de godt af at ligge et døgns tid i en spand med vand. Alternativt kan du kickstarte dem ved at lægge dem i kasser med lidt pottemuld omkring og vande dem let en gang om ugen.

    Se video: Beskyt med gran

    Se video: Beskyt med blade

    Hvilke vintre er værst for planter?

    Vinter med barfrost og hård vind er de værste og kan være til stor skade for mange planter. Specielt vinden med sin chillfaktor kan give frostskader på selv hække, og især planter som laurbærkirsebær kan blive brændt og svedet.

    Også en våd vinter kan være hård ved planterne på grund af den våde og kolde jord, specielt for raketblomst, Kleopatras nål, purpur solhat og visse vortemælk. Her kan du beskytte planterne med kompost og evt. vasket grus iblandet jorden samt vinterdækning med granris.

    Meget sen vinter med frost i slut april eller maj kan give store skader og får selv normalt hårdføre planter til at stå af.

    En vinter med meget sne er i de fleste tilfælde godt for planterne, for sne beskytter faktisk dine planter mod kulden. Tung tøsne kan dog knuse planter fuldstændigt, derfor bør du banke tøsneen let af planterne.

    Podcast: Mig og min have

    Episode 10: Vinter og jul

    Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.

    Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

    Alle afsnit