Fordele og ulemper ved den indvendige, synlige murstensvæg

Fordele

  • Giver tekstur, liv og stoflighed til et rum.
  • Er en god måde at give modspil til en række hvide vægge på.

Ulemper

  • Kan give akustikproblemer, fordi det er et hårdt materiale. Kompensér med bløde materialer andre steder, sæt fx akustikmembran i loftet.
  • Stiller flere krav til indretningen. Kræver møbler, der kan spille op imod mursten. Teakmøbler og naturmaterialer fungerer godt. Stål og glas kan være en anden vej at gå.
  • Bliver for meget og for mørkt, hvis alle vægge er synlige murstensvægge.
  • Kan være sværere at gøre rene. Sørg for at give overfladebehandling, hvis du har lavet en helt rustik murstensvæg.

Kilder: Arkitekt og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter, Pernille Hjorth, indretningsarkitekt i Studie FLYHELSTED, Mille Fly, og bolius.dk 

Først var de totalt hotte. Så var de utroligt upopulære. Og nu er de hotte igen. De indvendige, synlige murstensvægge har været en omskiftelig tilværelse igennem på popularitetskurven.

- Murstensvæggene sneg sig langsomt ind i vores boliger fra slutningen af 1950’erne med parcelhusarkitekturen, og så blev de for alvor udbredte i 1960’erne. Det lå i tiden, at man gerne ville vise materialer frem. Der var kokosgulvtæpper, keramikborde og keramiklamper. Man var ikke bange for stofligheden i materialer, fortæller Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter.

Pludselig var murstensvægge dårlig smag

De indvendige murstensvægge kunne fås i mange kvaliteter og brune, røde og gule nuancer. Der opstod også billigere genveje til murstensvægs-looket. Bl.a. kunne man købe tapet med murstensmønster eller en slags murstens-skaller, der kunne limes op på væggen. 

Trenden holdt ved i en del år, fordi en rigtig murstensvæg jo ikke er så nem at skaffe sig af med som et møbel. Men i slut 90’erne og i 00’erne slog det, som Pernille Hjorth kalder ”de hvide vægges tyranni”, for alvor igennem.

- Alt skulle være stramt og minimalistisk. Og lige pludselig var de synlige murstensvægge dårlig smag og udtryk for den forhadte parcelhusarkitektur. Så man pudsede murstensvæggene op eller gemte dem væk bag plader. Også udvendigt pudsede man husene, fortæller hun.

Bank pudsen af og få murstensvæggen i stuen frem

Nu er en ny generation husejere dog kommet på banen. Og de vil gerne genfinde den oprindelige stil i de parcelhuse og villaer, de flytter ind i.

- Historien om murstensvæggen er egentlig en historie om den danske kultur og parcelhusarkitektur. Det var hot, blev lavet helt om, og så er det tilbage igen, siger Pernille Hjorth.

Så pudset bliver banket af igen, så murstenene kan komme frem. Og selv i nybyggerier, er der flere, som har gjort en dyd ud af at finde de helt rigtige gule mursten til at lave den helt rigtige, autentiske murstensvæg i køkkenet eller stuen.

- Kigger man først i kataloger over tegl, finder man ud af, hvor vanvittigt smukt det her materiale er. Og det er en videnskab, om den er blød eller hårdt strøgen, hvordan afstanden mellem fugerne skal være og så videre, forklarer Pernille Hjorth.

Træt af alt det hvide

Langt de fleste nøjes med én murstensvæg. For det fungerer som et dekorationselement – ligesom en tapetseret eller malet væg ville gøre. Ifølge Pernille Hjorth handler det om, at vi har fået nok af alt det hvide. Det gælder både i huse og i lejligheder.

- Vi savner det, de var glade for i 1960’erne, nemlig teksturen og stofligheden, man får, når man inviterer naturmaterialer indenfor, siger hun.

Murstensvæg i New Yorker-stil og andre stile

Mille Fly, indretningsarkitekt i Studie FLYHELSTED bekræfter, at der er mange, der efterspørger den rå murstensvæg igen.

- Der er rigtig mange, der banker al puds af deres vægge for at nå ind til de gamle sten igen. Og nu kan man behandle det med noget (forankringsgrunder eller primer, red.), så der ikke drysser puds ned i kaffen. Åbner du en tapetbog, kan du også få rigtig mange look-a-likes i rigtig flotte og lækre kvaliteter, siger hun.

Hun oplever, at der er stor forskel på, hvordan folk bruger murstensvæggen. Nogle vil have den originale parcelhusstil med glatte mursten, pæne fuger, kokostæpper og keramiklamper. Andre vil have det, man kalder New Yorker-stilen med den rå, ubehandlede mursten – nogle måske lidt ødelagte – kombineret med industrielle elementer i stål og glas.

- Der er ikke længere én stil eller én måde at gøre det på. Vores indretning er blevet mere individuel, siger hun.

Linda og Morten fik murstensvæggen frem

Linda Vilhelmsen og hendes mand Morten er blandt de danskere, der har fået en synlig murstensvæg i deres hus. De købte en gammel købmandsbolig i en rækkehusbebyggelse i Aarhus V i 2015, og da de gik i gang med en omfattende ombygning af huset fra 1940, var de slet ikke i tvivl om, at de ville gøre det med respekt for husets historie. Og det indebar at finde ind til de oprindelige murstensvægge.

- Huset havde ikke været sat i stand nærmest nogensinde, så vi måtte i gang med at gøre det hele fra bunden. Men vi ville gerne beholde noget af husets sjæl fra 1940. Vi elsker det rustikke og smukke ved gamle ting, som gerne må se ud som om, de er blevet brugt, fortæller Linda Vilhelmsen.

Da de havde flyttet rundt på nogle vægge og gjort klar til et nyt køkken, hamrede de derfor alt puds af den ene væg.

- Vi borede alle fugerne ud, og så bookede vi en murer til at fuge væggen igen. Vi har desuden også valgt at beholde en del af det oprindelige bord med indbygget vask. Vi er helt vilde med kombinationen af et nyt og lækkert køkken med champagnefarvede låger, den gamle bordplade og murstensvæggen, fortæller Linda Vilhelmsen.

Se lækre eksempler på synlige murstensvægge

Nybyg

Arkitekt Lars Bo Poulsen, Nørkær + Poulsen, har tegnet et helt nyt hus ved Aarhus Bugt, der er inspireret af 1970’ernes parcelhusarkitektur. Her har tegl og træ været de vigtigste materialer – bl.a. giver en gul murstensvæg masser af varme og stil til husets aflange fællesrum.

Se boligen hos Danske BoligArkitekter her

Ombyg

SPOT architecture har tegnet ombygningen af et parcelhus fra 1963. Huset havde op til flere indvendige, synlige, gule murstensvægge, og de er alle blevet bevaret, fordi familien i huset gerne ville beholde husets materialitet og sjæl, selvom de havde brug for en bedre og mere moderne planløsning. 

Se huset hos Danske BoligArkitekter her

Få din egen rå murstensvæg

Hvis du ved, der gemmer sig en murstensvæg bag tapetet eller den pudsede væg i din stue, kan du godt finde ind til den igen – og genetablere det rå look. Der er masser af boligbloggere og gør det selv-folk, som har været igennem processen, deler ud af deres gode råd og har lavet detaljerede guides.

Tjek fx:

YouTube: Lav din egen New Yorker-væg

Houzz: Sådan laver du selv en rå newyorker-væg

Sonoma Seven: DIY: Lav din egen murstensvæg