Det var egentlig ikke planen, at Vibe Hedal Næser og hendes familie skulle flytte fra deres daværende hus, men da de i foråret 2020 så en yderst velbevaret, gul murstensvilla fra 1960’erne til salg, fik de alligevel pludselig flyttetanker. Huset lå nemlig i et parcelhuskvarter i Randers tæt på børnenes skole, og så var det næsten i utænkelig original stand og yderst velholdt.

– Da vi så huset, vidste vi, at her skulle vi bo, for alt var originalt, og den tidligere ejer havde passet godt på det. Vi blev draget af nogle spændende detaljer som det skrå træloft i stuen, de indmurede murstensvægge ved pejsen og det smalle vindue i køkkenet, som er i hele rummets bredde, fortæller Vibe Hedal Næser.

De nye ejere har ligesom de tidligere valgt at være tro mod de tanker og det materialevalg, som arkitekten Kjeld Kjeldsen foretog i 1967.

Derfor har både murstensvæggene, trælofterne og de sortmalede vinduesrammer med største selvfølgelighed fået lov til at blive. Det samme gælder klinkerne i det dobbeltbadeværelse, som må være et af landets mest velbevarede.

Kort om boligen

Hvem bor her:
Vibe Hedal Næser, 43 år, supply chain coordinator hos Innovation Living, Kim Næser, 44 år, fotograf og tekniker hos DR, og børnene Melua, 12 år, og Luca, 10 år.

Hvilken slags hus: 
Murstensvilla i et plan, tegnet af arkitekt Kjeld Kjeldsen (1917-1995), opført i 1967.

Hvor mange m2: 
180 m2 plus 60 m2 garage 
og kælder. Grunden er på 1.182 m2.

Nyt gulv gjorde stor forskel

Enkelte store ændringer har parret dog foretaget, og her er det nye sildebensgulv det, som har givet den største og mest synlige forandring. 

– Da vi flyttede ind, var der gulvtæppe i stuen, korkfliser i køkkenet og klinker i bryggerset. Gulvtæppet var meget gammelt og gemte desværre kun på gulvplader. Vi valgte selv at lægge et olieret sildebensparket, da vi havde set det i flere huse fra den tid, fortæller Vibe Hedal Næser.

Det nye, smukke gulv var derfor nøje udvalgt og har givet rummene et helt andet og mere nutidigt udtryk, men samtidig ligner det et gulv, som har ligget der altid. 

Det er dog ikke kun gulvet, som parret selv gav sig i kast med. I samtlige rum har de selv svunget malerkosten, installeret nyt ventilationsanlæg, og i køkkenet og på et af soveværelserne har de udskiftet loftet med nye brædder så tæt på de originale, som det var muligt at skaffe.

– Vi kan godt lide de originale fyrretræslofter, og de hører sig til i et hus som vores. Vi har derfor kun udskiftet dem de steder, hvor vi var nødsaget til det. Det var på vores søns værelse, hvor der manglede et stykke af loftet, da vi fjernede et skab, fortæller husejeren.

De store træflader på gulv og loft har Vibe Hedal Næser valgt at supplere med mere træ i form af gedigne møbler fra 50’erne, 60’erne og 70’erne i forskellige nordiske træsorter. Møbler, som tidsmæssigt passer ind og ikke larmer for meget, men i stedet giver en ro i indretningen og lader de smukke rum med de mange arkitektoniske detaljer komme til deres ret.

– Jeg kan godt lide møbler fra den periode. De skal ikke kun være smukke, men også gode at sidde i. Samtidig med det skal de have et formål og ikke bare pynte. Jeg køber næsten altid brugt. Det eneste, vi ikke har købt brugt, er vores sofa, som er 11 år gammel, og vores Børge Mogensen Canvas Chair, som er helt ny, fortæller Vibe Hedal Næser. 

Renoveringen – så meget er ændret

Huset har fået nyt tag.
Der er installeret nyt ventilationsanlæg.
Køkken og bryggers er lagt sammen til et stort spisekøkken, og bryggerset er flyttet ud i en mellemgang.
De originale køkkenskabe er udskiftet med nye, men bordpladen og vasken er genbrugt.
Der er lavet ny listebeklædning på væggene i køkkenet. 
Der er sat nye trælofter op i køkkenet og på et af værelserne, som matcher de oprindelige lofter.  
I pejsen er der installeret brændeovn. 
 Væggene og det indvendige træværk er malet, og der er sat nye, sorte fodlister op.
 

Praktik og planløsning 

Husets 180 kvadratmeter er fordelt på stue, køkken, entré, badeværelse og tre soveværelser. 
Typisk for mange parcelhuse fra 60’erne og 70’erne er soveværelser og badeværelse placeret i den ene del af huset med en fordelingsgang.

En stor del af husets kvadratmeter ligger i stuen, der er yderst rummelig og har store vinduespartier med udgang til haven, som giver en flydende overgang imellem ude og inde. Noget, som derimod er helt opdelt, er køkken og stue, som godt nok ligger i tilstødende rum, men adskilt af væg og dør.

– Jeg kan godt lide, at værelser og leverum er opdelt. Det giver flere muligheder for enten at trække sig tilbage eller være social. Vi har derfor valgt ikke at slå køkken og stue sammen, da det skaber mere ro for os, at det er opdelt, især nu, hvor børnene ikke er så små mere. Vi kunne dog godt bruge et værelse mere til kontor, men vi har inddraget et indhak i stuen til formålet. Det kan dog godt blive lidt af en afsætningsplads for ting og sager, fordi det ligger så centralt, men det lever vi med, siger Vibe Hedal Næser. 

En enkelt justering

Familien har altså bevaret den oprindelige planløsning på nær en mindre undtagelse. I køkkenet var der kun spiseplads til to personer, så for at skabe plads til, at hele familien kan spise i køkkenet, har de slået det sammen med et tilstødende bryggers.

Bryggerset er nu rykket ud i en mellemgang, hvor nedgangen til kælderen er. Den løsning er de glade for. Det samme er de for beslutningen om at udskifte køkkenelementerne, selvom den var lidt undervejs. 

– Køkkenet er en af de få originale elementer, vi ikke har bevaret. Vi ventede i tre måneder, før vi tog beslutningen om at skifte det ud. Det var meget småt, bordpladen var for lav, og skabene havde dårlige udtræk, så praktisk fungerede det bare ikke, fortæller Vibe Hedal Næser.

I stedet er de gamle skabe erstattet med nye fra Ikea med fronter i eg i en opstilling som i det oprindelige køkken kun med tilføjelse af ét ekstra skabsmodul. Bordpladen, vasken og klinkerne har ejerne bevaret, selvom det letteste havde været at købe nyt. Det illustrerer glimrende grundtanken omkring deres renoveringsprojekt, hvor kærlighed til det originale, gode håndværk, nøjsomhed og bæredygtighed vægter højest.  

Husejerens bedste råd til renovering

Se tiden an.
Find tålmodigheden frem og bo i huset, inden I tager forhastede beslutninger om fx ændring i planløsningen eller større udskiftninger af noget, som huset er født med. Prøv dagligdagen i huset af, så I finder ud af, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør.

Lev med det uperfekte.
Acceptér at indbyggede skabe, døre osv. kan have hakker, revner eller malingklatter. Det er jo et hus, der har stået i mange år, og det gør ikke noget, at man kan se, at det er blevet brugt. Hellere originalt i uperfekt stand end uoriginalt i perfekt stand. 

Lav grundig research.
Brug tid på at søge inspiration i andre huse fra samme tid og med samme byggestil, og udvælg jeres materialer nøje, så de afspejler perioden. Hvis det er muligt, så besøg eventuelt andre huse tegnet af den samme arkitekt eller blot i samme stil. De fleste synes, at det er sjovt at vise frem, og at det er rart at have nogen at sparre med.