Der findes flere opskrifter på hyldeblomstvin. Vibekes opskrift, som du kan læse i denne artikel, giver ca. 25 flasker. Hvis alt går rigtigt til, og får du flaskerne hermetisk lukket, kan hyldeblomstvinen holde sig i flere år. Men smagen ændrer sig hele tiden. Nogle flasker bliver bedre med tiden, andre er bedre at drikke med det samme. Det kommer også an på, hvad slags vin du foretrækker.

Det skal du bruge til hyldeblomstvin

  • 2,5 kg friske hyldeblomster - jeg plukker og bruger hele blomsterstanden. Det er ikke min erfaring, at det er nødvendigt at plukke blomsterne af stænglen. De skal samles ind løbende, for de blomstrer ikke på samme tid på et træ, og det duer ikke, at nogle af blomsterne er visne. Jeg putter dem løbende i fryseren i en stor pose, og fylder op til jeg har nok.
  • 5-6 liter koncentreret frugtsaft - i mange opskrifter står der, du skal bruge æblekoncentrat, men jeg har købt naturlig, koncentreret frugtsaft uden kunstige sødemidler. Du kan bruge rød saft, gul saft eller æblemost - alt efter hvad du vælger, får du rosé eller hvidvin.
  • 4-5 kilo sukker.
  • 25 g. citronsyre - det køber du i breve i supermarkedet. Noget vin har jeg slet ikke kommet citronsyre i, og jeg kan faktisk ikke smage forskel. Har du almindelig citron, kan du også prøve med det.
  • 20 l vand.
  • 50 g. gær.
  • 2 Vinballoner. Købes fx hos nordiskselvforsyning.dk . - Jeg bruger plastikballoner – en glasballon er tung og uhåndterlig. Du skal helst have 2 balloner, til når vinen stikkes om, dvs. når den er færdiggæret, og bundfaldet skal sies fra.
  • Hæveslange - en særlig slange til vinballonen. Kan købes samme sted som ballonen.
  • 25 tomme, rene vinflasker. - Rens dem med vand og lidt soda, og skyl dem grundigt bagefter. Du kan også skolde dem, men det gør jeg ikke, og jeg har aldrig haft problemer.

Sådan laver du din egen hyldeblomstvin

  • Kog hyldeblomsterne i 5 minutter. Der er temmelig meget, så jeg koger dem af flere omgange.
  • Si hyldeblomsterne fra, så du får den rene saft.
  • Pres al saften ud af hyldeblomsterne gennem et tyndt bomuldsklæde, fx en stofble.
  • Hæld al saften på vinballonen. Ballonen skal være 100 % ren. Jeg ryster den godt igennem med en sodaopløsning – et gammelt husråd fra min mormor.
  • Tilsæt frugtsaft.
  • Hæld vand på, så ballonen er halvt fyldt op.
  • Tilsæt sukker. Put sukkeret i en gryde med lidt koldt vand og kog det op, indtil det bliver til sirup. Lad det køle lidt ned, inden du putter det i vinballonen.
  • Tilsæt gær. Jeg opløser gæret i lunkent vand. Temperaturen i ballonen skal helst være under håndvarmt, når gæret kommer i. Mærk uden på ballonen med hænderne.
  • Drys citronsyren i.
  • Fyld vinballonen op med vand til de 25 liter, der kan være i ballonen.
  • Stil ballonen et lunt sted. Jeg stiller den i stuen, hvor der er gulvvarme, så kommer gæren hurtigt i gang. Det er vigtigt, så der ikke dannes bakterier, og så kan du undgå at putte svovl i. Det kan godt gære ret voldsomt til at starte med, så sikr dig, at ballonen ikke står på noget, der kan bliver ødelagt. Det skal helst stå og blobbe godt. Husk også at sætte en gærlås på – den får du med sammen med flasken. Den lukker af for bakterier udefra.
  • Lad ballonen stå i 3-4 uger. Ryst den kraftigt hver dag den første uge for at få kulsyren ud, ellers bliver vinen meget mousserende.
  • Stik vinen om, når der er langt mellem blobbene (et par blob i minuttet). Det vil sige, at vinen nu skal over i den anden vinballon for at sortere bundfaldet fra. Her er det vigtigt, at den beholder, du tager fra, står højt, og den anden beholder står lavt - fx på hhv. køkkenbord og gulv. Stik hæveslangen ned i bunden af beholderen med vin og sug med munden i den anden ende, indtil slangen er helt fyldt op. Put så slangen ned i den tomme beholder, og lad vinen løbe over. Det kan være lidt svært i starten. Man kan vist få et mundstykke til slangen, men jeg synes det bliver for besværligt.
  • Lad vinen stå ca. 4 uger, så bundfaldet lægger sig. Sæt ballonen et køligt sted og rør ikke ved den.
  • Stik om igen efter 4-12 uger. Tidsrummet er meget forskelligt, alt efter hvad du laver vinen af. Ryst vinen kraftigt, når den er stukket om. Tag en lille prøve op en gang i mellem og smag.
  • Hæld vinen på flasker. Sug vinen op med hæveslangen, og lad den løbe ned i flasker. Jeg bruger genbrugs-vinflasker med påmonterede patentpropper, som man brugte i gamle dage på sodavandsflasker. De lukker fuldstændig tæt og kan købes på internettet.
  • Lad evt. vinen stå på flaske et stykke tid. Noget vin smager enormt godt fra starten, og noget kan være surt, lige når det kommer på flaske men skifte smag med tiden. Jeg smager en gang i mellem, og hvis det er skarpt, lader jeg det stå. Det er en levende ting at arbejde med, og smagen ændrer sig meget. Opbevar flaskerne køligt og mørkt.