- Ved æblevin er det vigtigt, at du fjerner alle rådne eller stødte pletter på æblet, og at æblerne er vasket godt. Jeg fjerner ikke kernehuse, da det er et kæmpe arbejde, og der skal mange æbler til. Der er ikke helt så meget smag i æbler, og det er svært at forudse, hvordan vinen bliver, da ikke alle æbler smager ens. Men det er jo tit æbler, man har alt for mange af, siger Vibeke.
Se flere opskrifter
Det skal du bruge til æblevin
- 12-15 kg æbler. De bedste æbler er madæbler, der er mere smag i, men dem har jeg ikke, så jeg bruger mine spiseæbler. Brug det du har.
- 4 kg sukker. Hvis æblerne er meget sure, skal du evt. have mere sukker i.
- 25 g citronsyre.
- 50 g gær.
- 20 l vand.
Sådan laver du æblevin
- Skær æblerne ud og pres saften ud i en saftpresser eller kog dem til æblemos og si mosen til saft i et klæde. Begge dele er lige besværligt!
- Hæld al saften på vinballonen. Ballonen skal være 100 % ren. Jeg ryster den godt igennem med en sodaopløsning. Et gammelt husråd fra min mormor.
- Hæld vand på, så ballonen er halvt fyldt op.
- Tilsæt sukker. Put sukkeret i en gryde med lidt koldt vand og kog det op, indtil det bliver til sirup. Lad det køle lidt ned, inden du putter det i vinballonen.
- Tilsæt gær. Jeg opløser gæret i lunkent vand. Temperaturen i ballonen skal helst være under håndvarmt, når gæret kommer i. Mærk uden på ballonen med hænderne.
- Drys citronsyren i.
- Fyld vinballonen op med vand til de 25 liter, der kan være i ballonen.
- Stil ballonen et lunt sted. Jeg stiller den i stuen, hvor der er gulvvarme, så kommer gæren hurtigt i gang. Det er vigtigt, så der ikke dannes bakterier, og så kan du undgå at putte svovl i. Det kan godt gære ret voldsomt til at starte med, så sikr dig, at ballonen ikke står på noget, der kan bliver ødelagt. Det skal helst stå og blobbe godt. Husk også at sætte en gærlås på - den får du med sammen med flasken. Den lukker af for bakterier udefra.
- Lad ballonen stå i 3-4 uger. Ryst den kraftigt hver dag den første uge for at få kulsyren ud, ellers bliver vinen meget mousserende.
- Stik vinen om, når der er langt mellem blobbene (et par blob i minuttet). Det vil sige, at vinen nu skal over i den anden vinballon for at sortere bundfaldet fra. Her er det vigtigt, at den beholder, du tager fra, står højt, og den anden beholder står lavt - fx på hhv. køkkenbord og gulv. Stik hæveslangen ned i bunden af beholderen med vin og sug med munden i den anden ende, indtil slangen er helt fyldt op. Put så slangen ned i den tomme beholder, og lad vinen løbe over. Det kan være lidt svært i starten. Man kan vist få et mundstykke til slangen, men jeg synes det bliver for besværligt.
- Lad vinen stå ca. 4 uger, så bundfaldet lægger sig. Sæt ballonen et køligt sted og rør ikke ved den.
- Stik om igen efter 4-12 uger. Tidsrummet er meget forskelligt, alt efter hvad du laver vinen af. Ryst vinen kraftigt, når den er stukket om. Tag en lille prøve op en gang i mellem og smag.
- Hæld vinen på flasker. Sug vinen op med hæveslangen, og lad den løbe ned i flasker. Jeg bruger genbrugs-vinflasker med påmonterede patentpropper, som man brugte i gamle dage på sodavandsflasker. De lukker fuldstændig tæt og kan købes på internettet.
- Lad evt. vinen stå på flaske et stykke tid. Noget vin smager enormt godt fra starten, og noget kan være surt, lige når det kommer på flaske men skifte smag med tiden. Jeg smager en gang i mellem, og hvis det er skarpt, lader jeg det stå. Det er en levende ting at arbejde med, og smagen ændrer sig meget. Opbevar flaskerne køligt og mørkt.
Forberedelsestid: 60 minutter
Kogetid: 0 minutter (hvis du presser æblerne til saft)
Kalorier: 200