Hvorfor isolere en kælder?

Du kan opnå et bedre indeklima i huset, hvis der er en tør og opvarmet kælder under det. Derudover slipper du for følelsen af kolde gulve i stueetagen. 

En betydelig del af varmen i dit hus kan forsvinde ud gennem væggene og gulvet i en ældre kælder, hvis den er opvarmet og dårligt isoleret. I sådanne kældre kan man spare meget ved at isolere kælderens ydervægge. Derved får du en kælder, der kan bruges til opbevaring med mindre risiko for, at det opbevarede bliver skadet af fugt. 

Som tommelfingerregel trænger en kælder til at blive isoleret, hvis:

  • Huset er bygget før år 1980.
  • Kældervæg og kældergulv har mindre end 100 mm isolering.
  • Kælderen ikke allerede er blevet efterisoleret.
  • Kælderydervæggene er utætte og i dårlig stand.

Er huset bygget før år 1980?

Der er som regel ingen grund til at efterisolere kælderen, hvis huset er bygget efter 1980. I så fald lever hele huset inklusive kælderen op til isoleringskravene beskrevet i bygningsreglementet fra januar 1977, BR77. BR77 havde en toårig overgangsperiode, så først efter 1980 kan man regne med det. Er huset bygget før 1980, vil det ofte kunne betale sig at efterisolere kælderen.

Trænger der fugt ind gennem væggende i kælderen, er det en god idé at etablere et omfangsdræn og ved samme lejlighed isolere eller efterisolere kældervæggen udefra.

Er kælderen tilstrækkeligt efterisoleret?

Det nuværende bygningsreglement stiller krav om minimum 200 mm isolering i/uden på væggen, for at en opvarmet kælder er tilstrækkeligt isoleret.

Hvis kælderen ikke er opvarmet, bør etageadskillelsen ned mod den – det vil sige gulvet i stueetagen – være isoleret. Her svarer kravene i det gældende bygningsreglement til 75 mm isolering, og denne tykkelse vil som regel være rentabel at udføre. Der bør aldrig isoleres mere end 150 mm af hensyn til fugt. 

Energikravene til kælderydervægge og etageadskillelser ved ombygning og udskiftning fremgår af  §279 i bygningsreglementet. Er isoleringslaget mindre, er det en god idé at supplere med et ekstra lag isolering, hvis der alligevel graves op. Det er ikke rentabelt ellers. 

Tjek tegninger af huset for at se, om kælderens ydervægge er isoleret – men vær opmærksom på, at der kan være afvigelser i virkeligheden fra de oprindelige tegninger, og at der kan være efterisoleret på senere tidspunkt. 

Er kælderydervæggen utæt og i dårlig stand?

Hvis kælderydervæggen er utæt, vil der være et større varmetab forbundet med det, samtidig med at fugt nemmere kan trænge ind i konstruktion og forringe indeklimaet.

Væggen bør tætnes eller repareres med de samme materialer, som den er udført af oprindeligt. På yder- og indersiden af væggen skal overfladerne være diffusionsåbne, så væggen ikke holder på udefrakommende fugt og salte, som med tiden vil få den indvendige overflade til at skalle og smuldre.

Vinduer, lyskasser og døre kan også være utætte og give et stort varmetab. Tillige med rørgennemføringer kan der være utætheder, som giver unødvendigt varmetab og i øvrigt også tillader, at fugt kan trænge ind.

Revner i kældervæggen eller gulvet tillader også, at radon – som kan være sundhedsskadeligt – kan trænge ind i din bolig.

Hvordan kan du efterisolere din kælder?

Der er overordnet fire forskellige måder at isolere kælderen på:

  • Isolering af kælderen udefra.
  • Indvendig isolering af kælderen - hvilket ikke kan anbefales. 
  • Isolering af kældergulvet.
  • Du kan undlade at isolere kælderen og i stedet isolere etageadskillelsen mellem kælderen og etagen ovenover.

Isolering af kælderen udefra

Hvis du har fugtproblemer i kælderen som følge af udefrakommende vand, kan omfangsdræn være en løsning. Ved samme lejlighed er det en god idé at isolere kælderydervæggene udefra.

Denne løsning er den mest brugte og eneste anerkendte løsning. Rigtig mange danskere får den udført. 

Omfangsdrænet sørger nemlig for at lede regn- og grundvand væk fra huset, så kælderen holdes tør. Hvis væggen også isoleres, bliver de indvendige overflader varmere. Dermed undgår du problemer med fugt og skimmelsvamp i kælderen. Omfangsdræn skal etableres af autoriseret kloakmester med ekspertise på området.

Det er en relativt dyr løsning, men til gengæld får du en tørrere og mere velisoleret kælder, som er anvendelig til mange formål.

Isolering af kælderydervæggen udefra foregår på følgende måde:

  • Der graves ud langs huset.
  • Der opsættes 200 mm isolering på ydersiden af kælderydervæggen. Isoleringen afsluttes i toppen, så der ikke løber vand ind mellem isoleringen og kælderydervæggen. 
  • Der lægges drænrør. 
  • Der fyldes op med drængrus på ydersiden af isoleringen. 
  • Der fyldes op med jord på ydersiden af drænmaterialet. 
  • Husets sokkel pudses op og males.

Isolering af kælderen indefra

Isolering af kælderen indefra frarådes generelt, da risikoen for fugt og skimmelsvamp er enorm. Er det den eneste løsning, er det en forudsætning, at kælderen er helt tør, at al organisk materiale bliver fjernet fra kældervæggen, og der ikke benyttes organiske materialer som træ og gipsplader i den nye konstruktion, ligesom der heller ikke skal benyttes dampspærre. 

Et eksempel på en mulig konstruktion er opbygning af en indervæg med kalciumsilikatplader. De er uorganiske og tilpas åbne til, at de kan transportere eventuel fugt væk fra konstruktionen. Det er vigtigt at følge producentens anvisninger. 

Isolering af kældergulv

Man bør kun udføre isolering af et kældergulv, hvis man enten har godt isolerede ydervægge, eller hvis man alligevel skal i gang med at efterisolere ydervæggene.

Hvis du isolerer kældergulvet, skal du være opmærksom på, at det er en stor arbejdsopgave. Du skal bryde det eksisterende kældergulv op, afinstallere de eksisterende el-, vand- og kloakinstallationer, udgrave til ny isolering, formentlig understøbe fundamentet, da de fleste kælderfundamenter ikke stikker dybt nok, og opbygge et nyt kældergulv. 

En nyt kældergulv skal opbygges med et kapillarbrydende lag, der sikrer, at fugt ikke stiger fra jorden op til gulvet. Derudover mindst 275 mm trykfast isolering og til sidst 100 mm betonlag. Det endelige kældergulv bør være klinker eller andet uorganisk materiale.

Isolering af kælderloft

En alternativ løsning er at lade kælderen være og i stedet isolere kælderloftet eller etageadskillelsen mellem kælder og stueetage. Det er en god løsning, hvis kælderen er uopvarmet, og der ingen isolering er i etageadskillelsen. Der er selvfølgelig det forbehold, at du ikke påtænker at bruge kælderen til andet end at opbevare ting, der kan tåle det råkolde kælderklima.

Bygningsreglementets krav er minimum 75 mm, og der bør maksimalt monteres 150 mm. Det er en væsentligt billigere løsning end at isolere hele kælderen. Ud over at få en lavere varmeregning, og at du mindsker din CO2-udledning, så mindsker du også fodkulden og gennemtræk i etageadskillelsen. Efterisoleringen bør suppleres med montage af udeluftventiler i kælderens ydervægge, så fugt ledes ud. 

Hvad koster isolering af en kælder?

Der kan være meget store forskelle på priser. Det kan skyldes geografisk placering, efterspørgsel på håndværkere og nogle gange også efterspørgsel på materialer. Nedenstående er nogle overordnede bud på priser, som kan give en idé om prisniveauet. 

Isolering af kælderydervæggen udefra inkl. etablering af omfangsdræn rundt om huset

Der graves ud rundt om huset, der monteres diffusionsåben isolering på kælderydervæggene, udlægges dræn i bunden af udgravningen, og der fyldes op med drængrus samt jord. Til slut pudses og males husets sokkel.

Ved en dybde på 2,5 m er prisen er ca. 7.500-10.500 kr. pr. løbende meter kælderydervæg (som regel hele vejen rundt om huset), inkl. materialer, arbejdsløn og moms.

Ved en høj kælder, hvor der blot behøves en dybde på fx 1,25 m, er prisen ca. det halve (pris 2024). 

Isolering af etageadskillelsen mellem kælder og stueetage

Der isoleres i etageadskillelsen mellem kælder og stue. Er der fugt og/eller skimmelsvamp i kælderen, vil isolering mod stueetagen kunne forværre problemet. Her kan der være behov for at etablere ventilation for at komme det til livs. Kontakt en byggerådgiver, hvis du har det problem.

Omkostningerne for isoleringen af etageadskillelsen kan variere afhængig af metode og valg af isoleringsmateriale. Prisen er ca. 500-1.200 kr. pr. kvadratmeter, inkl. materialer, arbejdsløn og moms (pris 2024).

Hvilke andre fordele er der ved at isolere kælderen?

Udover at spare penge er der også andre fordele ved at isolere kælderen. Du slipper for:

  • Kulde fra kældertrappen eller kælderdøren.
  • Kolde gulve og træk ved gulvet i stueetagen.
  • Dårligt indeklima i kælderen.

Desuden vil du få en tørrere og varmere kælder, når du etablerer omfangsdræn.

Hvordan kommer du i gang med at isolere kælderen?

  1. Få hjælp af en energivejleder
    Det kan være svært at afgøre, hvilken løsning der er den bedste i dit hus. Det kan derfor godt betale sig at få hjælp af en energivejleder, energikonsulent eller byggesagkyndig, der ved hjælp af en fysisk og visuel inspektion og et termografikamera kan afsløre, hvor der går varme tabt. Ved at kombinere termografifotoet med tegninger af huset kan energivejlederen eller den byggesagkyndige vurdere, hvad der er den bedste løsning til netop dit hus, og rådgiveren kan også hjælpe dig med at finde ud af, hvor det er bedst at starte, hvis du vil energirenovere.

    På www.energivejlederen.dk kan du finde en liste over energivejledere, som kan hjælpe dig videre.
  1. Tjek din husforsikring
    Før du går i gang med at efterisolere, bør du kontakte dit forsikringsselskab. Hvis du ikke meddeler dit forsikringsselskab, at du skal i gang med et byggearbejde, dækker forsikringsselskabet ikke eventuelle skader, der sker under byggeriet. I de fleste tilfælde vil præmien stige i den periode, hvor byggeriet står på, da der er større risiko for skader i denne periode.

    Det kan også være nødvendigt at tegne en særlig forsikring, som dækker skader på eller tyveri af byggematerialer m.m.
  1. Vil du selv udføre arbejdet, eller vil du have håndværkere til det?
    Du skal altid få et professionelt håndværksfirma til at stå for arbejdet, hvis du skal have isoleret kælderydervæggen udefra, og der skal graves ud til omfangsdræn. Arbejdet skal udføres af erfarne folk, da der ellers kan ske alvorlige skader på huset. Det kan fx i nogle tilfælde være nødvendigt at understøbe huset, så det ikke får sætningsskader.

    At isolere etageadskillelsen er ikke så svært og kan godt være et gør det selv-projekt. Det kan være lidt tungt at stå alene og bakse med de store gipsplader, som afslutter loftet på undersiden af isoleringen, men hvis man allierer sig med en hjælper, kan det oftest gøres på en weekend.
     
  2. Hvor mange kvadratmeter skal isoleres?
    Start med at finde ud af, hvor mange kvadratmeter kælderydervæg, der skal efterisoleres. Det er vigtigt at vide, både hvis du selv skal købe materialer til projektet, og hvis du skal have et tilbud fra en håndværker.

    Hvis der skal laves omfangsdræn, skal du kontakte en autoriseret kloakmester.

    Er det etageadskillelsen, du vil isolere, skal du måle op, hvor mange kvadratmeter loft der er i kælderen.
     
  3. Vælg materialer
    Når du vil isolere etageadskillelsen, kan du enten bruge almindelige isoleringsmåtter, hvilket kræver, at loftet i kælderen tages ned, eller du kan få et autoriseret isoleringsfirma til at blæse isoleringsgranulat ind i etageadskillelsen.
     
  4. Sådan gør du, når kælderen skal isoleres udefra
    Kontakt et firma, der har erfaring med at etablere omfangsdræn og isolering. Det er ikke gør det selv-arbejde.

    Det er en god idé at få en uvildig byggesagkyndig til at vurdere, hvilken metode og hvilke materialer der bør anvendes til netop dit hus. Valg af metode og materiale, afhænger bl.a. af jordbundsforholdene på din grund, hvor dybt grundvandet står og fundamentets dybde.
     
  5. Sådan isolerer du etageadskillelsen mellem kælderen og stuen
    Etageadskillelsen isoleres nedefra med 75-150 mm, og det foregår på følgende måde:
  • Elinstallationer afinstalleres.
  • Loft nedtages.
  • Der opsættes en dampspærre under gulvbrædderne på den varme side af konstruktionen og 10 cm ned langs bjælkerne, hvor den afsluttes med en lufttæt tapesamling, fuge eller fastklemt butylbånd. Samme afslutning foretages mod ydervæggen.
  • Der isoleres imellem bjælkerne.
  • Der skrues et skelet af trælægter og forskallingsbrædder fast i de oprindelige bjælker, hvis de ikke er tykke nok.
  • Isoleringen skæres til og monteres.
  • Der sættes en ny loftsbeklædning af gipsplader op, som evt. males.

    Du skal sørge for, at etageadskillelsen opfylder brandkravene i bygningsreglementet.

    Når etageadskillelsen er efterisoleret, vil temperaturen i kælderen være lavere, og for at undgå fugtproblemer er det en god idé at etablere ventilation i kælderen.
  1. Hvis du vil have en håndværker til at udføre arbejdet
    Det er en god idé at bruge et firma, du har fået anbefalet af venner, naboer, kolleger eller lignende. En anden mulighed er at bede isoleringsfirmaet om navn og telefonnummer til kunder, så du kan spørge dem, om de har været tilfredse med det udførte arbejde.

    Indhent altid minimum tre tilbud, så du får en idé om, hvad opgaven kommer til at koste. Vær opmærksom på, at tilbuddene omfatter alle materialer og alt det arbejde, der skal udføres. Tjek fx om udgiften til isoleringsmaterialer, oprydning og bortkørsel af affald m.m. er med. Det er ikke altid en god idé at vælge det billigste tilbud. Det er mindst lige så vigtigt, at du har tillid til den håndværker, du vælger.

    Sørg for at lave en udførlig, skriftlig kontrakt med firmaet. Det gode ved at have en udførlig kontrakt er, at der er en tydelig forventningsafstemning, og det giver dig bedre mulighed for at klage, hvis det udførte arbejde ikke stemmer overens med det, der er aftalt i kontrakten.

    Kontrakten bør bl.a. indeholde:
  • En detaljeret beskrivelse af, hvilke arbejder der skal laves, og hvilke materialer der skal bruges.
  • En deadline for, hvornår arbejdet skal være færdigt.
  • En aftale om, hvem der indkøber materialer og beskytter dem mod regn m.m. i byggeperioden.
  1. Kontrol
    Hvis du ikke har den store håndværksmæssige erfaring, kan det være en god idé at hyre en rådgiver til at gennemgå arbejdet, når det er færdigt. Det kaldes en afleveringsforretning og koster normalt ca. 4.000-6.000 kr. inkl. moms.