Der er mange, der står deroppe og tager billeder.

Boligen kort

  • Hvem bor her: Maria Vinter Fenger, 47 år, uddannet miljøingeniør og director of People and Culture i virksomheden Liftra, som hendes mand ejer sammen med en anden. Per Fenger, 48 år, civilingeniør. Parret har børnene Ida, Aksel og Gorm på 14, 16 og 18 år.
  • Hvilken slags hus: De bor i en pyramide uden for Terndrup i det østlige Himmerland, en halv times kørsel fra Aalborg.
  • Hvor mange m2: 560 m2 fordelt på tre etager.

Maria Fenger smiler, mens hun peger op mod skovvejen, hvor folk på gåtur stopper op, når de får øje på hendes hjem. Som om de ikke helt kan forstå, at der vitterlig ligger en over otte meter høj pyramide i landskabet foran dem. Som er en bolig. Et trekantet hjem midt i Himmerland med gårde, får og køer. Højst usædvanligt.

Men den er god nok. Maria på 47 år og hendes mand, Per Fenger, på 48 år, har opført en pyramide i glas, stål og træ, hvor de bor med deres tre børn, to hunde og to katte.

– Det gik hurtigt med at blive stort, erkender Per.

Pyramide på 560 kvadratmeter i 3 etager

Pyramiden rummer 560 kvadratmeter, og det særlige ved at bygge en pyramide er, at målene, ifølge Per, giver sig selv, når du har bestemt, hvor stor grundplanen skal være. Her består den af et terrassedæk støbt i beton på 24 x 24 meter:

– Og så tager du 6 meter ind for hver ny etage, så det bliver 18 x 18 meter, 12 x 12 og 6 x 6 øverst oppe.

Det er lidt nørdet, griner Per.

– Ja, det ville have været nemmere, hvis vi ikke havde sidste etage på, indskyder hans kone.

Man får hurtigt fornemmelsen af, at nemt ikke er et ord, der har særlig stor værdi i Fenger-parrets verden. De vil hellere vente end nøjes, og derfor gik der også mange år, før de realiserede drømmen om at bygge eget hus på landet. 

– Per har drømt lidt længere tid end os andre, siger Maria.

Fra bofællesskab i Aalborg til pyramide på landet

De er begge er fra Djursland, men blev først kærester, da de endte i samme bofællesskab i Aalborg. Maria begyndte at læse til miljøingeniør, da Per var færdiguddannet som civilingeniør. Sammen med en kammerat etablerede han firmaet Liftra, der udvikler løfte- og transportudstyr til vindmølleindustrien, så Aalborg var deres udgangspunkt, men parret ville bo på landet.

– Så vi ledte i en radius af 30 kilometer fra Aalborg og nåede herud, før vi fandt noget, som vi havde råd til. Der lå et ældre hus, som vi flyttede ind i med tanke på, at vi skulle bygge nyt, når der engang blev råd, fortæller Per.

Inspiration fra fars udestue

I 2018 gik de endelig i gang med projekt pyramide, som Per såmænd fandt inspiration til i sin fars udestue, der var fyldt med grønne planter i kummer langs væggene. Kummer i stål er i dag en del af den bærende konstruktion hele vejen rundt i pyramidens flere etager.

– Udestuen var som den her. Måske lidt mindre, tilføjer Per med et smil, mens han ser sig om i det, man nok snarere vil kalde et orangeri.

Vi er i pyramidens sydlige hjørne, hvor 'udestuen' er placeret. Her står et langbord med plads til 20 mennesker, der er bygget af træ fra parrets egen skov. I de høje kummer, bygget af stål, vokser appelsin,- figen- og banantræer:

– Jeg fik nogle stiklinger til banantræer af min far, og de kommer, erklærer han tilfreds og peger over mod de ret store banantræer, der trives udmærket trods de forkerte breddegrader.

– Det med at have en urtehave er aldrig lykkedes for mig, men jeg tænker, at hvis den er tæt nok på, så er det nok nemmere. Og så synes jeg, at det er pænt med alt det grønne, fortæller Per.

Værelse med udsigt – til månen

Netop det at have tingene tæt på er Pers forklaring på, hvordan han kom i tanke om at bygge og bo i en pyramide. Trods husets enorme størrelse virker det ikke overvældende stort indenfor. I stueetagen går køkken, alrum og stue næsten i ét. Det er husets hjerte. Her er også kontor og bryggers. 

På førstesalen har de tre børn på 14, 16 og 18 år værelser, der alle har udgang til terrasse. Øverst i pyramiden har forældrene bad og soveværelse med sublim udsigt til området – og månen.

– Når den er fuld, skinner den ret meget, så det kan godt holde mig vågen, fortæller Per med et skævt smil.

Svært at få byggetilladelse til pyramide

Inspirationen til pyramidens terrassedæk, der går hele vejen rundt om huset, har han fået fra USA, hvor firmaet i dag har afdelinger, ligesom der er udvidet mod øst. Liftra er gået fra 5 til 355 medarbejdere over hele verden, og i dag er både Per og Maria i ledelsen. Det går godt, og da parret for seks år siden kunne se, at der kunne blive råd til at realisere drømmen om at bygge nyt, begyndte de at tegne.

70 tons stål

Fakta om pyramiden

  • Pyramiden i Himmerland er opført på to år og er i høj grad selvbyg. 
  • Der er brugt 70 ton stål, mange douglasgraner, som stod på grunden, og glas. Der er 560 kvadratmeter under tag. 
  • Øverst på pyramiden er der en lille terrasse, som man kun kan komme op på via en lang, udvendig trappe, der også er lavet af cortenstål. 
  • Huset opvarmes af jordvarme og har aircondition fra et solcelleanlæg på 50 kilowatt. 
  • Prisen på byggeriet er svær at sætte, siger parret, fordi de har bygget så meget selv og haft lettere adgang til materialer end andre. Et skøn er 10 millioner kr., og som parret siger: ”Vi har ikke bygget med salg for øje.”

– Det sværeste var at få lov til overhovedet at bygge, for vi er i landzone herude. Havde vi søgt om at bygge på grundens højeste punkt, havde vi nok ikke fået lov, men her kan vi kun ses af to naboer, og træerne ud mod vejen skal blive stående, forklarer Per Fenger.

Når man kommer kørende ad grusvejen, som fører op til huset, er det også først til allersidst, når man drejer, at pyramidens top viser sig i landskabet. På den måde er det næsten som en åbenbaring, der viser sig, når man som gæst ankommer, og parret er vant til, at førstegangsbesøgende ligefrem bliver tavse.

– De fleste synes, det er flot. De andre har ikke sagt noget, fortæller Per smilende.

70 ton stol og masser af douglasgran

Der er brugt 70 ton stål, og næsten alle de douglasgraner, som var på grunden, er fældet og brugt til beklædning. Stålet er cortenstål, som ruster udvendigt, men ikke gennemtærer, og som Liftra selv producerer på en stålfabrik i Polen. Parret har trukket på fordelen ved at eje et firma med adgang til meget stål og viden om konstruktioner, og så var de heldige at få tid foræret, fordi coronaen ramte Danmark, netop som de var gået i gang med at bygge.

– Vi lavede en boble med nogle venner, som heller ikke havde andet at lave under coronaen. Med hjælp fra dem har vi selv samlet alt stålet og behandlet alt træværket. Vi byggede hver weekend, og havde det ikke været for corona, var vi løbet tør for tid, erkender Per.

Udsigt, udsigt, udsigt

De flyttede ind i marts 2022 og nyder hver dag lyset og vidderne.

– Jeg kan godt lide at stå op til udsigten her, og så tæller jeg lige dyrene, fortæller Per og peger ud mod sine får og køer på de omkringliggende marker.

Når han og Maria drikker morgenkaffe i orangeriet, sidder de ved siden af hinanden, så begge kan nyde udsigten.

– Det er meget afstressende at se på det, der er udenfor, og udenfor føles meget tæt på, siger Per.