Boligen kort

  • Hvem bor her: Christina Tatarczuk er 47 år og terapeut og bor her med sin mand, Kim, 51 år, og eksmand, René, 51 år, og i alt syv børn samt katte, hunde, heste og får.  
  • Hvilken slags hus: Nybygget, arkitekttegnet villa, der lever op til forskellige krav grundet placering ved Hald Sø.
  • Hvor mange m2: 450 m2. Grund på 40.000 m2 i landzone.

Gruset knaser under bildækkene på vejen op til ”Grønnebakken”, som er familien Tatarczuks domicil syd for Viborg.

På ægte ranchmanér åbner en sort smede­jernslåge, og det sker i tilpas adstadigt tempo til, at man kan nå at registrere de 10 navne på brevsprækken til venstre. Christina, Kim, René, Anne Laura, Frida Marie, Marius, Astrid, William, Sirius og Saga. Mor, far, far og syv af familiens i alt ni børn. 

Og nej, mor og de to fædre er ikke kærester. Kim og Christina er gift og har sammen Saga på fire år, mens René er far til de andre børn og for længe siden dannede par med Christina. 

For at gøre en lang historie kort, så fandt de to ud af, at det fungerede bedre, at de boede sammen med børnene fremfor at have dem på skift. Selvom de ikke var et par længere. Da Kim og Christina for seks år siden fandt sammen, udvidede de familiekollektivet:

– Kim er god til at tænke ud af boksen og foreslog, at vi tog på ferie alle sammen. Vi lejede et stort sommerhus og fik smag for, hvad det kunne at være sammen, fortæller Christina Tatarczuk.

Fra tegninger til hus

Året efter gentog de succesen, og det endte med, at de tre voksne sad ved køkkenbordet og tegnede alle de rum, de havde brug for i et nyt hus. De klippede dem ud og lagde dem op på forskellige måder.

– Det var et mindmap, en oversigt over, hvad der ville være smart at have i et storfamiliehus, forklarer Kim Tatarczuk.

– Vi brugte lang tid på at tegne og tænke, og især køkkendelen var svær. Vi arbejdede med to afdelinger, en til René og de store børn og en til Kim, mig og de yngste. Vi troede længe, at vi skulle bruge to køkkener, men fandt ud af, at vi jo ønsker én familie, siger Christina.

I dag er tegningerne blevet til et hus på 450 kvadratmeter. I et plan med et enormt fællesareal i midten og en 33 meter lang, gennemgående gang, som forbinder husets to afdelinger. Det er bygget på en 40.000 kvadratmeter stor grund i landzone, og før lå her et gammelt hus, som inspirerede Christina, René og Kim til udformningen af det nye hus, de ville bygge.

Vi kan se hele solnedgangen

– Vi var begrænset af, at vi ikke bare kunne bygge 100 procent, som vi ville, og hvor på grunden vi ville. Det skulle ligge, hvor det gamle hus lå, og ikke være lyst, for så ville det genere udsigten fra den anden side af Hald Sø. Derfor gik vi med funkisstilen og mørke sten. Det gamle hus havde vinduer på begge sider, så lyset strømmede igennem, og det ville vi også have, fortæller Christina.

Og lys har de fået. Alrummet med køkken, lounge og arbejdsområde er badet i lys fra morgen til aften takket være vinduerne, der går fra gulv til loft. Et loft der vel at mærke er knap fire meter fra flisegulvet og opfylder et helt bestemt krav fra Kim:

– Der skulle kunne stå et juletræ, der sparker røv og går helt op til loftet, som han siger med et grin. Det fik de, og vinduerne hvorfra der er panoramaudsigt til Hald Sø neden for bakken, er specialfremstillet, fordi glaspartierne er så store, som de er.

– Vi ville ikke sidde og se ind i en sprosse, smiler Christina.

– Normalt ser man en del af en solnedgang, men her kan vi se hele solnedgangen over søen og skoven derovre, siger Kim og ser med tilfredshed ud ad vinduerne i alrummet.

De har haft mange krav, men også ladet fornuften råde i indretningen. Blandt andet er der ikke sildebensparket i egetræ, som Christina ellers ønskede sig, for som hun siger:

– Vi er en stor familie med tre hunde, katte og mange børn. Det skal være praktisk.

Hver morgen, før solen og husets beboere står op, kører robotstøvsugeren derfor også en tur. Opgaverne i huset er fordelt, så alle har deres opgaver. Kims er blandt andet at vande de mange planter, som gør indemiljøet næsten lige så grønt som udenfor:

– Det bliver til 60 liter pr. dag om sommeren og tager halvanden time, siger han.

Grunden har egen vandboring, og planterne er, som det meste i huset, større end gennemsnittet. Langbordet er 5,20 meter, for når hele storfamilien er samlet til obligatorisk pizza om fredagen, er her typisk 12-13 mennesker. William på 13 år laver mad sammen med sin far René. 

– Vi laver madplaner og er utrolig fornuftige. Derfor kan vi også holde vores madbudget på 10.000 kroner om måneden, forklarer Christina.

Fremtidig fleksbolig

Huset fra 2022 er bygget til familieliv. Ikke kun til den familie, der bor her nu, men også til fremtidige familieformer.

– Vi tænker det som et generationshus, hvor vores børn også kan bo med deres børn, og vi kan være bedsteforældre her. Væggene kan flyttes, så det kan passe til nye behov, fortæller Christina.

Hun står for indretningen og er, med egne ord, ikke meget for mange ting. Derfor er huset enkelt og funktionelt indrettet: Alt har sin plads og bliver sat på plads. Planter, kurve materialer og lyse møbler er gennemgående. Der er ikke mange billeder på væggene; udsmykningen leverer naturen lige uden for vinduet. Her kan familien se ud fra spisebordet, sansevinduet og køkkenet:

– Jeg er stadig betaget af, at jeg kan stå og lave mad med den udsigt, erklærer René smilende.

Prisen for hele herligheden er over 15 millioner. Udenfor er der bygget folde til familiens heste og får; der er skure, hønsehus og bistader. 

– Det har været så godt for os alle at komme ud i naturen. Vi lever i dag bæredygtighed på flere plan. Menneskeligt, fordi vi søger at leve uden stress og give børnene ro til at vokse op med naturen lige udenfor. Miljømæssigt har vi stort fokus på at være selvforsynende med solceller, jordvarme, køkkenhave og dyr. Det tema går igen med planterne indenfor, der giver godt indeklima og livsglæde, siger Christina.

– Vi vil være i nuet, siger Kim og Christina opsummerer glæden ved det nye hjem i én sætning:

– Jeg elsker at bo her!