Huset har været fuld af larmende børn, liv og travlhed. Men nu, hvor den sidste teenager har forladt hjemmet, virker det pludselig stort og stille.
Men det behøver slet ikke at være så tosset. Se positivt på det, for det giver en masse nye muligheder.
- Før har børnene fyldt, men nu er det tid til at erobre pladsen igen. Man prioriterer ofte børnenes interesser først, og nu kan man prioritere sine egne, siger Tine Nielsen, arkitekt, fagekspert i Videncentret Bolius og redaktør for brevkassen Spørg Bolius.
Gør det bedste rum til soveværelse og lav større stue
Hun har tidligere besøgt folk og hjulpet med ideer til indretning, fx når teenagebørnene var flyttet. Hun foreslår generelt, at du åbner rum for at få mere lys og luft ved at inddrage gangarealer, nedlægge små, mærkelige rum og skifte dørene mellem rum ud med glasdøre. Det giver masser af dagslys og er nemt og billigt.
Tine Nielsen anbefaler også, at du gør det bedste rum til soveværelse og laver en større stue og spisestue.
- Når børnene kommer på besøg, vil man gerne sidde sammen i stuen. Før sad børnene meget på deres værelser, men nu er det rart at sidde i samme rum. Og så sidder børnebørnene måske også i stuen og leger, siger Tine Nielsen.
Lav børneværelset til gæsteværelse
Og nu vi er ved de gamle børneværelser, foreslår Tine Nielsen at bruge dem til noget nyt.
- Lad være med at lade dem stå som museer. Lav hyggelige rum i stedet for afpillede børneværelser, hvor sjælen er taget ud med de vigtigste møbler. Børnene kan godt blive skuffede i første omgang, men de har det rarest, hvis de kan se, at der er liv, og at forældrene har det godt i deres hjem, siger Tine Nielsen og råder til at tale om det med børnene, så de føler sig involverede.
De unge bor ofte tæt sammen i byerne og tager derfor ind i mellem hjem til forældrene og bor i perioder, når de eksempelvis skriver længere opgaver på deres uddannelse.
- Og så gider de ikke at sidde på et gammelt børneværelse, men hellere i et hyggeligt gæsteværelse, siger Tine Nielsen.
Et gæsteværelse er i det hele taget smart at prioritere, så du også har mulighed for at lave noget andet end din partner, hvis den ene fx vil se en tenniskamp, mens den anden vil sidde i fred og ro med en bog.
Spillestue eller orangeri
Du kan også indrette et hobbyrum nu, hvor du har ekstra plads og tid, og kaste dig over en gammel hobby, du ikke har haft tid til i mange år, eller prøve en helt ny. Det kan fx være et syværksted eller en spillestue. Du kan også lave et orangeri, bibliotek eller motionsrum.
- Så længe man arbejder meget og har små børn, vil man gerne være sammen, når man er hjemme. Men det ændrer sig. Nu er man pludselig mere hjemme og vil også gerne foretage sig forskellige ting. Så skab et rum til det, anbefaler Tine Nielsen.
Hvis du vil lukke en del af boligen af
Hvis du har mange rum, som ikke er i brug, kan det være oplagt at lukke nogle af dem af. Det vil sige at holde døren lukket og slukke radiatoren. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.
- Lad være med at gøre det om vinteren. Det giver for store temperaturforskelle, og det er ikke godt for indeklimaet.
- Husk at lufte godt ud regelmæssigt, så du sikrer et godt luftskifte og dermed et godt indeklima – også i de rum, der står tomme i dagligdagen. Husk det også om vinteren og i andre perioder med dårligt vejr
- Temperaturen i et rum bør ikke være under 17 grader, og der bør ikke være mere end 4-5 graders forskel på boligens rum.
- Er der mere end fem graders temperaturforskel, vil den varme luft trænge ind i det kolde rum og kondensere på de kolde overflader. Der lægger sig et lag fugt på vægge, lofter og gulve. Det kan hurtigt give skimmelsvamp.
- Trægulve kan udvide sig i længde og bredde, hvis de optager fugt. Parketgulve vil bule i fugtige perioder og få sprækker i tørre. Plankegulve kan ved større fugt/vandskade udvide sig og i værste fald presse dele af væggen ud af rummet.
Indret dit hjem løbende
Men hvordan griber du det hele an?
Ifølge Tine Nielsen skal du ikke starte den nye indretning med en stor forkromet plan, men i stedet gøre det løbende. Det er ærgerligt at indrette en hel systue og efterfølgende erfare, at passionen for nåle, tråd og garn er forsvundet med årene, mener hun.
- Tag det roligt og husk, at det er en overgangsfase. Tag værelset i brug hen ad vejen, og så skal du nok finde ud af, hvad det skal bruges til. Man kan jo sagtens have ændret sig siden sidst, man havde tid til at dyrke sine interesser, siger Tine Nielsen.
Vælg praktiske løsninger
Thomas Hjort, arkitekt i m4 Arkitekter, anbefaler ligesom Tine Nielsen at omdanne børneværelserne til kontorer, gæsteværelser eller hobbyrum, så børn og børnebørn samtidig har gode muligheder for at overnatte.
Og så bør du særligt overveje at gøre noget ved køkken og bad, mener han.
- Køkken og bad bør opgraderes, så de bliver mere funktionelle, energivenlige med fx en god ovn i god arbejdshøjde, hygiejniske, lyse og reflekterende overflader eller gennemgående gulve uden dørtrin, samt masser af dagslys, siger Thomas Hjort.
Og når du nu er i gang, kan du lige så godt vælge løsninger, som udløser mindst vedligehold. Tænk i daglige, praktiske og unikke løsninger, som gør hverdagen nemmere, og få overblik over økonomi og værdien på udbedringer, råder Thomas Hjort.
Få inspiration til ombygning med fokus på den tredje alder:
Klik for større billeder og swipe for flere billeder