En del danskere har en hobby, de går op i. Nogle vælger at tilegne en del af deres bolig til netop denne hobby.
Dette er tilfældet i denne reportage, hvor vi tager på opdagelse i fire vidt forskellige hobbyrum hos fire vidt forskellige mennesker.
Se de fire flotte hobbyrum
Gå på opdagelse i de fire hobbyrum, der omfatter en hjemmebar på Norddjurs, en stensamling på Vestsjælland, et cykelværksted i Birkerød og en modelbane i Aarhus.
Hvad: Hjemmebar
Hvem: Hans Lund Rasmussen, 64 år, selvstændig
Hvor: Værelse i hus, Norddjurs
– Jeg har altid drømt om at have mit eget værtshus, fortæller Hans Lund Rasmussen med stolthed i stemmen.
– Det her er ikke en efterligning, det er unikt, og det er min opfindelse. Det er et frirum. Her må ryges, du skal ikke rende og gøre rent hele tiden, man kan råbe stodder og sågar spytte på gulvet, hvis man har lyst til det.
Hans Lund Rasmussen elsker tyske øl og den tyske ølkultur og betragter ølbrygning som en ædel kunstform. Hans har boet i huset med sin kone siden 1998, og dengang var denne del af huset en forfalden ruin, som Hans Lund Rasmussen udtrykker det. Så han gik i gang med at skabe sin drøm - sit eget værtshus.
– Der er jo ikke nogen stil. Er det grimt nok, får det lov til at komme herind, siger han.
Hjemmebaren har eksisteret siden 2004 og bliver flittigt brugt både til jule- og påskefrokoster, ølsmagninger, når børnene kommer hjem og skal holde fest m.m., og der bliver næsten altid pyntet op til de særlige lejligheder.
Hvad: Stenmaling
Hvem: Mette Marie Bredahl, 37 år, pædagog, p.t. sygemeldt
Hvor: Værelse i hus, Vestsjælland
– Timerne flyver afsted, jeg tømmer hjernen, og jeg bliver glad.
Mette Marie Bredahl måtte droppe arbejdet som pædagog på grund af stress, men hendes hobby hjælper hende til at få det bedre:
– Det er terapi for mig, både at male og at samle stenene. Der er ikke rigtig gode strande, hvor vi bor, men omkring Kalundborg finder jeg nogle rigtig flotte sten. Så engang imellem laver jeg en kande kaffe, smører en bolle og kører derop med mine spande.
Mette Marie har altid enten tegnet, malet, skåret kort eller syet, men hobbyen begynder ofte at kede hende, når hun er blevet god til den. Så er det videre til noget andet. Stenene holder hun dog nok fast i, det er den hobby, hun har dyrket i længst tid – hidtil omkring to år.
Hun nyder også bekræftelsen, når nogle vil købe hendes sten:
– Folk kommer og banker på min dør og spørger, så jeg har fået en lille hylde i den lokale brugs, hvor jeg har mine sten til salg. Jeg er bare glad for, at nogen kan bruge dem.
Sit eget hobbyrumt fik hun, da familien flyttede i et større hus. Nu slipper hun for at have grejet i kasser ved spisebordet, hvor de skulle ryddes væk, når der skulle spises, eller der kom gæster..
– Det var så besværligt, så jeg sagde til min mand: "Jeg skal have mit hobbyrum". Han kører rally og dyrker sin hobby i garagen, så han syntes, at det var ok, at jeg også fik mit rum.
Hvad: Modelbane
Hvem: Peter Clausen, 79 år, Pensionist, tidligere trykker
Hvor: Tidligere krybekælder under sit hus i Aarhus
– Modeltogene holder mig ung, griner Peter Clausen, der er uddannet trykker..
Han var meget ung, da han første gang fik øjnene op for modeltog. Han fik nemlig sit første tog i konfirmationsgave som 14-årig. Men faktisk startede interessen for togene endnu tidligere.
– Jeg gik rundt nede på Århus Banegård sammen med min bedstefar og kiggede på alle togene. Det kunne jeg godt lide, fortæller Peter Clausen.
Siden sin konfirmation har han bare udbygget sin samling, men modeltog i dag er noget anderledes end dengang.
– Når jeg ser de gamle tog, synes jeg de ser herrens ud. De har slet ikke den detaljerigdom som de tog, man kan købe i dag har.
Peter Clausen har boet i huset siden januar 1967. Hans hobbyrum har været under opbygning næsten fra starten. Det er en gammel krybekælder, hvor en væg er blevet lagt ned, men anlægget, som det ser ud i dag, startede Peter med at bygge op i slutningen af 1990’erne, da han gik på efterløn.