Kort om:
Hvem: Bente og Bent Ginnerskov
Alder: 54 år og 67 år
Hvor: fra et parcelhus til et bofælleskab i Kolding
Det er svært at brokke sig, når man har en udsigt som den hos Bente og Bent Ginnerskov.
- Det er et skønt sted, fortæller Bente og kigger ud over Kolding Fjord. Solen står højt over havnen. Herfra kan parret se det meste af byen.
På den anden side af vandet ser Bente den sti, som parret holder af at cykle ud til, og bag de sommergrønne træer skimter man det mægtige Koldinghus, byens stolthed.
Det var egentlig slet ikke meningen, at de allerede nu skulle stå og nyde udsigten over fjorden. De kunne sagtens have klaret at bo i deres gamle bolig, en andelsbolig i Bramdrupdam, som lå nær motorvejen. Men da de fik at vide, at der var en bolig ledig her i bygningen, slog de til.
- Vi sagde til boligselskabet, der står for bygningen, at vi gerne ville gøre os aktive. Vi havde været skrevet op i 13 år hos det boligselskab, som havde lejligheden. Vi er skrevet op flere steder. Hos et enkelt boligselskab har vi været skrevet op i mere end 25 år, men det her sted kunne vi virkelig godt se os selv i, fortæller Bent.
Tæt på byen
Men der kunne jo stå andre foran dem i køen, så Bent og Bente turde ikke gøre sig forhåbninger om noget. Hvis der har stået andre foran dem, må de imidlertid have valgt at takke nej til lejligheden, for blot fire timer senere blev de ringet op og tilbudt boligen.
De tøvede ikke med at sige ja, selvom de jo havde et hus, som først skulle sælges.
- Vi havde noget opsparing, så vi tænkte, at vi godt kunne betale for to boliger i et stykke tid, men vi fik solgt vores hus utroligt hurtigt. Faktisk allerede på 10 dage, forklarer Bente.
Det var vigtigt for parret, at deres bolig skulle ligge i Kolding. Her har de altid boet, og her bor deres børn. Dertil bruger de byen meget, både til fritidsinteresser og andre aktiviteter.
Alt det er blevet meget lettere at komme til, fordi lejligheden ligger meget tættere på byen, end deres hus i Brandrupdam gjorde.
- Før boede vi fire kilometer længere ude af byen, så der var vi ofte nødt til at køre ind til byen. Nu kan vi hoppe på cyklen. Det er jo skønt at cykle, siger Bent og fortæller, at parret over sommeren skal på cykelferie ved floden Donau.
Fællesskab er vigtigt
Vi forlader parrets lejlighed og går en tur i nabolaget.
- Før blev bygningen brugt som plejehjem, fortæller Bente, som faktisk plejede at arbejde på plejehjemmets kontor.
- Det er lidt underligt, at jeg plejede at sidde og arbejde i en af bygningens længer, siger hun.
Dengang var bygningen kun i ét plan. En ombygning har siden givet den to etager mere. Nu er her 66 lejligheder, og samtlige beboere er over 50 år. Sådan er kravet.
Boligerne er af forskellig størrelse, så der både er plads til par og enlige. Hvis beboerne får gæster, er det muligt at reservere bygningens to gæsteværelser, og i det store fælleshus nyder Bent og Bente de andre beboeres selskab. I fælleshuset har beboerne mulighed for at finde godt læsestof i det lille bibliotek, og hver anden måned spiser beboerne sammen.
- Det er en god måde at være sammen og lære de andre at kende på, siger Bente.
- For kun 35 kroner får man to retter, kaffe og et stykke kage.
Parret mener derfor, at det er et godt sted at være, uanset om man er et par eller alene. Der går sjældent længe, før en ny beboer føler sig hjemme, netop på grund af det gode fællesskab.
En af de vigtigste ting, når man flytter ind i den tredje bolig, er nemlig at sikre sig et socialt liv. Mange vælger at blive i et område, hvor man kender folk, men hvis man flytter til et nyt sted, er det en god idé at vælge et sted som her, hvor der er mulighed for at møde nogle nye mennesker, mener Bent og Bente.
Flyt, mens du kan
I nærheden bor et ældre ægtepar, der ligesom Bent og Bente også skrev sig op hos et boligselskab for mange år siden. Men de ventede for længe med at beslutte sig for at flytte. De var bange for, at de ikke kunne sælge deres hus og derfor ville havne i en situation, hvor de pludselig skulle betale for to boliger. I dag er deres helbred for skrantende til at give sig i kast med et stort flytteprojekt.
- Det er afgørende, at man tager beslutningen om at flytte på det rette tidspunkt. Ellers kan det være, at man ender med at vente så længe, at muligheden forpasser. Så flyt, mens du orker. Det er det bedste råd, jeg kan give, siger Bent.