Benzin-plæneklipperen er stadig den plæneklipper, flest kører frem fra skuret, når de skal slå græs. Men der er færre af dem, og de afløses af især robotplæneklippere og batteridrevne plæneklippere.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncenteret Bolius i juli 2024.

I 2022 klippede halvdelen af de danske husejere deres græsplæne med en benzinplæneklipper. I 2024 er det 41 procent.

I stedet har flere købt robotplæneklippere eller en plæneklipper med batteri. 20 procent stiller sig bag en batteridreven plæneklipper, når de slår græsplænen, mens samme andel lader en robotplæneklipper om arbejdet.

Flere køber robotplæneklippere og plæneklippere på batteri

Og det er en tendens, vi kommer til at se meget mere af, mener Martin Toelberg Lüchtemeier, produktchef i XL-BYG.

– Markedet for robotter og batteriplæneklippere er eksploderet de seneste år. I dag sælger vi både flere robotplæneklippere og batteriplæneklippere, end vi sælger benzinklippere. Klimakampen foregår også i haverne, og mange vælger en robotplæneklipper, fordi den kun udleder en brøkdel CO2 sammenlignet med en benzinmaskine, siger han. 

– Dog ser vi en lidt uventet stigning i salget af benzinplæneklippere i 2024 kontra de forgangne år. Det kan skyldes den relativt store prisforskel på en benzin- og en batteriplæneklipper, i benzin-maskinens favør. Når man som kunde står foran de respektive maskiner, syner benzinplæneklipperen af væsentligt mere og endda til en lavere pris

Derfor er der flere robotplæneklippere

Berit Rørbøl, haveekspert i Videncentret Bolius, er ikke overrasket over, at robotplæneklipperne vinder frem. 

– Udbuddet er blevet større, robotplæneklipperne er blevet bedre, og prisen lavere, men ikke mindst vil folk hellere bruge tiden på noget andet end at slå græs. Robotplæneklippere klipper græsset pænt, men det kræver en jævn plæne, og at maskinen egner sig til havens udformning og størrelse. Husk at være opmærksom på dyr i haven, når den kører uden opsyn. Der er eksempler på, at flere pindsvin er blevet ramt af robotplæneklippere, siger Berit Rørbøl.

Plæneklippere med ledning er på vej ud

Udover, at der bliver solgt færre benzindrevne plæneklippere, er der også færre, der køber en el-plæneklipper med ledning. Det oplever producenten Bosch. 

– Vi ser en klar tendens væk fra ledning og hen til batteridrevne plæneklippere samt robotplæneklippere. Det er, fordi det er lettere ikke at skulle håndtere ledningen under klipningen. Robotplæneklipperen er tidsbesparende – når den klarer græsset, får man selv tid til ”alt det andet”, siger nordisk marketingansvarlig for Outdoor & Garden i Bosch, Charlotte Axelsen.

Fremtidens plæneklipper er på batteri

Det forventes, at udviklingen med flere robot- og batteridrevne plæneklippere og færre benzinplæneklippere og plæneklippere vil fortsætte.

– I dag kan man købe batteriplæneklippere, der er lige så stærke som benzinplæneklippere. De fås tilmed som selvkørende, som vi også kender fra benzinplæneklippere. Batteriplæneklipperene er nu teknologisk hvor langt de fleste normale villahaver klippes på en enkelt opladning, hvis man køber den rigtige model. Dertil kommer, at de fleste batteriplæneklipper deler batterier med en lang række el-værktøjer og havemaskiner, så vi ser mange kunder, der ikke bare køber enkeltvaren men en hel batteriplatform fra et givent brand.

– I den lidt fjernere fremtid vil vi dog komme til at se endnu flere kunder gå over til robotplæneklippere. Både fordi priserne falder, men også fordi teknologien forbedres. I dag kan man således allerede købe robotter, hvor man ikke behøver afgrænsningskabel, da de enten navigerer via GPS, kamera, sensorer eller en kombination af det hele, siger Martin Toelberg Lüchtemeier, XL-BYG.

Men nogle danskere vil dog stadig vælge en benzinplæneklipper, mener haveekspert Berit Rørbøl.

– Der vil stadig være nogle, der vil sværge til benzinplæneklipperen, fordi de kender den, og de vil gå uden om batteridrevne plæneklippere, siger hun

Håndskubber er den mest miljøvenlige plæneklipper

Sådan vælger du din plæneklipper

Vælg plæneklipper ud fra:

  • Din haves størrelse. Har du en stor have med over 1.000 m2 græs, kan du overveje en havetraktor.
  • Mængden af græs. Har du en vild have med højt græs, dur en robotplæneklipper ikke - her bør du overveje en kraftig, batteridreven plæneklipper.
  • Hvor ofte du ønsker at slå græs. Ønsker du en græsplæne, der altid er trimmet, kan du overveje en robotplæneklipper. Synes du, at græsslåning er hyggeligt og har en terapeutisk effekt, så vælg en batteridrevet plæneklipper. 

Hvis du gerne vil spare miljøet for belastning, er det dog ikke den batteridrevne plæneklipper, du skal vælge, mener haveekspert Berit Rørbøl.

–  Så skal du vælge håndskubberen, der typisk er til rækkehushaven eller andre haver med små græsarealer. Du kan også helt droppe græsplænen og få en vildere have i stedet for – det øger også biodiversiteten, råder hun. 

Del din plæneklipper med naboerne

Berit Rørbøl har endnu et miljømæssigt tip til fremtidens plæneklipper: Deleøkonomi.

– Hvorfor skal vi allesammen have en plæneklipper? Vi kan gå sammen og deles, så der ikke skal produceres så mange. Det er noget, der er blevet mere interesse for. Grundejerforeninger eller haveforeninger kan jo sagtens have en fælles plæneklipper. Før i tiden delte man meget den slags, og det tror jeg kommer igen, forudser Videncentret Bolius’ haveekspert.

…eller lad græsset gro i dele af haven

Der er også den mulighed at lade områder af græsset gro og stå højt og vildt sommeren over. Det høje græs kan du nøjes med at klippe 1-2 gange om året, men her er du ofte nødt til at bruge andet udstyr end plæneklipperen. De fleste plæneklippere kan nemlig have svært med at klare høje og tætte græsbevoksninger. 

Du kan fx bruge en græstrimmer, buskrydder eller le til at slå højt græs med. Afklippet bør herefter fjernes fra området, så der kommer lys og luft til bunden af plænen. 

– Vær opmærksom på, at de græsblandinger, der typisk er sået i de danske haver, ikke alle egner sig til bare at lade gro højt. Så ønsker du dig en vild plæne med højt græs og urter, der tilgodeser biodiversiteten, kan du med fordel vælge en frøblanding med græsser og urter, der netop er egnet til formålet, hvis du alligevel skal anlægge det som et nyt område, råder Berit Rørbøl.