Fordele ved GPS-navigerede kontra traditionelle robotplæneklippere
- De lige linjer i klippemønsteret gør, at GPS-robotten kan nøjes med at køre over et område én gang, hvor de traditionelle robotter ikke har styr på, hvor den klipper og derfor kører et mere tilfældigt klippemønster.
- Hurtigere klipning af din plæne, fordi den går systematisk til værks. Og skal den lade op undervejs, gør GPS’en, at den kan starte præcis det sted, hvor den måtte afbryde klipningen.
- GPS’en giver flere muligheder for sende robotten et præcis sted hen på græsplænen eller nemt oprette zoner, hvor den ikke skal klippe – enten midlertidigt eller permanent.
- Det skiftende klippemønster på tværs og langs af plænen (skifter ca. 45 grader hver gang) gør, at der ikke efterlades permanente mærker (kørespor) på græsset, og din plæne får et skiftende udseende fra gang til gang.
Robotplæneklippere kan gøre livet nemmere for dig og sørge for at holde græsplænen klippet i lige præcis den højde, du ønsker. Men robotterne fås i mange prisklasser, med forskelligt udstyr – og med forskellige teknologier.
Videncentret Bolius har afprøvet Segway Navimow, der finder rundt i haven ved hjælp af GPS-teknologi, hvilket gør, at kampen med at finde den rette placering til kanttråden er fortid. Fra 2024 findes Segway Navimow i to serier:
- Den oprindelige H-serie, som var Segways første GPS-baserede robotplæneklipper på markedet. Det er på denne type muligt at tilslutte ekstraudstyr, hvis din have kræver det.
- Den nye I-serie, der er mindre end H-serien og har fået indbygget flere af de funktioner, der findes som ekstraudstyr på H-serien.
Læs herunder, hvad en af de nyeste modeller på markedet kan og ikke kan, og find ud af, om teknologien er noget for dig.
Segway Navimow H-serien fås i fire forskellige udgaver; 500, 800, 1500 og 3000, hvor tallet angiver den maksimale størrelse på græsplænen målt i kvadratmeter, som robotten kan håndtere. Modellen, Videncentret Bolius har testet, er en Segway Navimoe H800E med kameraet VisionFence (ekstraudstyr).
H-serie modellerne har samme egenskaber med undtagelse af den mindste (500), der ikke har 4G-modul og tyverisikring.
Priserne varierer fra 10.999 til 20.999 kr. afhængigt af model (2024-priser).
Segway Navimow I-serie fås lige nu i én udgave kaldet i108e. Den kan klare haver på op til 800 m2. Modellen har indbygget VisionFence (kamera) og skal derfor ikke udbygges med noget ekstraudstyr. Navimow i108e starter fra 9.999 kr. (2024-priser).
Virker Segway Navimow direkte ud af boksen?
Ja, det gør de sådan set. Uanset om det er H- eller I-serien, er installationen meget hurtigt overstået. Men inden du når dertil, skal du have styr på, om din have egner sig til en GPS-styret robot.
Testhavens græsplæne er på 400 m2 og afslører, at der også bor to børn på matriklen. Der er en sandkasse, et gyngestativ med rutsjebane, en trampolin og et par fodboldmål som fast inventar. Men ellers er det en have uden større forhindringer som fx varierende jordniveauer, blomsterbede eller lignende. Køber du en GPS-styret robotplæneklipper, skal du dog også tage højde for andre udfordringer end dem, der er til stede nede på græsplænen.
Navimow kan nemlig også få udfordringer, hvis haven fx ligger omkring et stort hus, er omgivet af et højt hegn, eller har flere store træer, der skygger for GPS-signalet.
Testgrunden har mange af de udfordringer med et højt hus i to plan, tre større træer, ligesom plankeværk og høj hæk afgrænser plænen mod naboerne. Derfor mødte H-serien ved første test uden ekstraudstyr mange udfordringer. Men de forsvandt, da plæneklipperen blev udstyret med et såkaldt VisionFence, der gør det muligt for robotten at se og styre uden om forhindringer såsom en rutsjebane, et tørrestativ eller trampolinben.
VisionFence er standardudstyr i I-serien. Derfor fungerede denne model direkte ud af boksen i testhaven.
Hvordan er opsætningen med en robotplæneklipper på GPS?
Det er meget nemmere at opsætte Segways Navimow-modeller end en traditionel robotplæneklipper med kanttråd/-wire. Du skal stadig finde en placering til ladestationen, og der skal også monteres en ekstra antenne, som man ellers ikke rigtig kender fra de traditionelle plæneklippere. Men herfra er arbejdet markant nemmere.
Gennem appen fører du plæneklipperen rundt langs kanten af græsplænen som en anden fjernstyret bil. Derved lagrer den afgrænsningen, du ønsker, og danner et digitalt kort over haven. Når robotten efterfølgende har kørt en testrunde langs den markerede grænse, er den sådan set klar til at slå græsset.
Du har også mulighed for at lave afgrænsede områder, du ikke ønsker at få slået, ligesom du kan lave en ”sti” som robotten kan køre ad, hvis din have fx har to græsområder, der er adskilt af et flisebelagt område, den skal tilbagelægge ved hver klipning.
Opsætningen tog ved Bolius’ tests 30-45 minutter.
Hvordan er hverdagen med Segway Navimow H-serie?
Når først robotplæneklipperen er installeret, passer den sådan set sig selv. I testperioden på tre måneder var det kun én gang, at robotten var kørt fast et sted i haven og skulle have hjælp til at komme fri. Men generelt er indtrykket, at den er noget smartere i forhold til tidligere tiders teknologier, og at den klarer sig igennem lange perioder, uden du sådan set behøver at bruge tid på at hjælpe den på rette spor igen.
Appen er nem at tilgå, og herfra kan du nemt starte og stoppe robotten, indstille klippetidspunkter og justere klippehøjden. Her kan du også følge med i, hvor langt robotten er i sin klipning af græsplænen, og hvor mange procent af plænen den mangler.
En af de helt store fordele ved GPS-teknologien er, at den tillader robotten et meget mere systematisk klippemønster. Segway Navimow klipper i lige striber, hvilket giver et flot udtryk, men det gør også, at man som haveejer er mere sikker på, at alle græsstrå er blevet klippet. Robotten roterer sin klippevinkel fra gang til gang, så klipperetningen varierer fra ligeud til diagonalt og på tværs af plænen.
Testhaven på knap 400 m2 kunne robotten klare – inklusiv en opladning undervejs – på ca. 6 timer. Efter testen er der kommet en softwareopdatering, der gør det muligt at vælge effektiv klipning på H-serien. Det bør forkorte klippetiden, hvis denne funktions aktiveres.
Hvordan er hverdagen med Segway Navimow I-serie?
I testperioden på ca. 3 måneder var der flere tilfælde, hvor I-serien var kørt fast eller var faret vild under trampolinen, end tilfældet var med testen af H-serien. Dog skal det siges, at de fleste af disse fejl skete i starten af græssæsonen, hvor der også var mindre sollys end i sommermånederne, hvor førnævnte fejl var mere eller mindre elimineret.
Appen fungerer præcis ens på både I- og H-serien, og derfor er det samme gode brugeroplevelse. På I-serien har du dog ikke mulighed for at styre klippehøjden via appen – det styres ved at dreje på en knap på selve robotten. Det betyder, at i ydersæsonen skal du ud på selve robotten og justere klippehøjden ned gradvis i løbet af foråret, og omvendt justere klippehøjden op, når efteråret gør sit indtog.
I-serien leverer også det flotte klippemønster, og robotten justerer automatisk sin klipperetning med ca. 45 grader, når den begynder på en ny klipning af græsset. Da testhaven også til tider kan byde på udfordringer med bolde, sandlegetøj eller løbehjul i græsset, blev robotten også præsenteret for skiftende udfordringer og klarede dem med bravur. Den stoppede fint foran forhindringerne og kørte udenom.
I-serien virker til at slå græsset en smule hurtigere end H-serien. Det kan variere afhængig af klipperetningen, men generelt klarer den testhavens plæne på 4-4½ time. Og den kan i flere af klipperetningerne klare opgaven uden opladning undervejs.
Skal jeg vælge Segway Navimow H-serie eller I-serie?
Hvis du skal vælge mellem de to modeltyper, er der som udgangspunkt tre ting, du bør have i dine overvejelser: Havestørrelse samt havens layout og udfordringer.
Den rigtig robotplæneklipper til din haves størrelse
De to robotter håndterer langt hen ad vejen opgaven meget ens.
H-seriens fordel er, at den fås i fire udgaver, så den kan håndtere haver fra 500-3.000 m2. Her fås I-serien kun i én udgave, der kan håndtere have op til 800 m2. Er din have større end 800 m2, har du derfor reelt kun én valgmulighed.
Vælg robotplæneklipper til havens layout og udfordringer
H-serien er også markant større end I-serien. Det kan have fordele og ulemper. Hvis du har en have, hvor der er mange udfordringer og smallere passager, kan H-serien blive for stor. Omvendt gør dens størrelse og vægt også, at den kører noget mere stabilt hen over ujævnheder i græsplænen.
H-serien virker til at være lavet ud fra en tankegang, der hedder, at de vigtigste funktioner er indbygget i robotten, og så kan du tilkøbe ekstraudstyret VisionFence, hvis du har brug for det i din have (dog inkluderet i den største model -H3000e).
I-serien har indbygget VisionFence, hvorfor du ikke skal tilkøbe dette. Omvendt er robotten mindre og virker lidt mindre stabil, når den kører hen over en ujævn plæne. Det har dog ikke givet nogen problemer under testen, andet end dens kørsel ser lidt mere hoppende, og lidt mindre elegant, ud, når man står og iagttager den.
Har du en have med store hældninger, skal du være opmærksom. H-serien kan klare hældninger på op til 45 procent, mens I-serien kan klare op til 30 procent.
Er robotplæneklippere med GPS pengene værd?
En robotplæneklipper med indbygget GPS eller lignende systemer er ikke en billig omgang. Priserne starter fra små 10.000 kr. afhængigt af, om du vælger H- eller I-serien, og hvor stor en græsplæne de skal kunne slå samt eventuelt ekstraudstyr andre funktioner. Den testede Segway Navimow H800e koster, inklusiv Vision Fence, 15.298 kr., men Segway Navimow i108e koster 9.999 kr. (2024-priser)
Det er op til den enkelte at vurdere, om det er acceptabelt eller for mange penge at bruge på en robotplæneklipper. Men der er ingen tvivl om, at GPS-teknologien har gjort, at robotterne nu er tættere på at opnå et resultat, som minder om det, du får ved en traditionel plæneklipper. Du kan nyde en have med flotte striber, og du kan nemt lave nye opsætninger, når din have ændrer form, får et par højbede eller midlertidigt har et havetelt slået op til fest, uden at du skal bruge timer på at ændre indstillingerne, lægge ny kanttråd eller andre besværligheder. Og samtidig opleves klippeprocessen mere intelligent.
Der er også den fordel, at fordi den går så systematisk til opgaven, kan du nøjes med at have maskinen til at køre i færre timer sammenlignet med en robotplæneklipper, der benytter et mere tilfældigt klippemønster. I testperioden kørte robotten hver 2.-3. dag, hvilket fungerede perfekt og hele tiden gav indtrykket af, at græsset var nyslået.
Umiddelbart er der meget små forskelle i brugeroplevelsen på H- og I-serien. Hvis du ikke har en have, der er større end 800 m2, kan du med fordel overveje at købe I-serien og spare flere tusinde kroner ift. H-serien.
Segway Navimow H800E og Segway Navimow i108e var udlånt til Videncentret Bolius af Witt A/S.