Boligen kort

  • Hvem bor her: Trine Eskelund, 48 år, selvstændig parterapeut, og sønnen Aske på 11 år. Til hus­standen hører også fem høns og to katte.
  • Hvilken slags hus: Arkitekttegnet sommerhus fra 2017.
  • Hvor mange m2: 80 m2. Grunden er på 2.500 m2.

Et stort behov for at komme mere ud i naturen og bo der, så ofte det overhovedet var muligt. Den længsel fik i 2019 Trine Eskelund til at afsøge mulighederne for at låne til en fritidsbolig ved siden af helårsbopælen, som er en lejlighed på Frederiksberg:

– Jeg kommer oprindelig fra Jylland og følte et behov for større og flere doser af fred og ro væk fra storbyen. Derfor kiggede jeg på kolonihavehuse og sommerhuse forskellige steder på Sjælland. Huset her var et af dem. Jeg kendte ikke til området i forvejen, anede faktisk slet ikke, at det eksisterede, fortæller Trine. 

Sommerhus i Sengeløse med udsigt

Stedet, hun taler om, er en landlig plet nord for landsbyen Sengeløse i Høje-Taastrup Kommune sydvest for København. Her kunne hun straks tage jahatten på og vende tommelfingeren opad til det nyopførte og nymalede hus, som hverken ville kræve renovering eller vedligeholdelse af betydning mange år frem:

– Skov og strand måtte jeg undvære, fordi det er for dyrt at være nabo til. Men ellers ville jeg få det hele i dette landskab med en stor grund med udsigt til marker, å og uspoleret natur lige uden for døren, så langt øjet rækker. En anden fordel er, at det er et mindre sommerhusområde med kun godt 30 parceller i en lille enklave. Efter at være flyttet ind har jeg oplevet et godt og nært fællesskab. Jeg er endda blevet veninde med min nabo, lyder det fra en tilfreds sommerhusejer.

Købte sommerhuset i budrunde

For at få fat i det for hende perfekte sommerhus måtte Trine igennem en budrunde, som trak ud i fire måneder. Det endte med, at hun – efter at have budt fire gange – fik huset til 2,1 million kroner, hvilket var noget over udbudsprisen.

Trine Eskelunds arkitekttegnede sommerhus

Primitivt hus blev til arkitekttegnet sommerhus

Sommerhuset havde en lidt speciel historie, fandt hun snart ud af. Sælger havde i 10 år ejet et ældre og lidt primitivt hus fra 1960’erne på grunden på marginale jorder, der ikke var egnet hverken til dyrkning eller parcelhusbyggeri. Huset blev revet ned til fordel for et moderne, arkitekttegnet sommerhus med moderne bekvemmeligheder.

Arkitekt og entreprenør var en og samme person, og han gik konkurs halvvejs i byggeprocessen. Herefter stod byggeriet stille i otte måneder, før det lykkedes ejerne at få bygget huset færdigt. Men i stedet for selv at flytte ind valgte de at sætte det til salg. Og det blev Trines held. Før hun skrev under på slutsedlen, måtte hun dog spørge en advokat til råds. På grund af konkursen kunne huset nemlig ikke opnå den ellers obligatoriske ejerskifteforsikring:

– Jeg blev rådet til at købe alligevel, hvis jeg ville have ejendommen. Dels er ejerskifteforsikring noget relativt nyt, som folk fint kunne købe huse uden førhen. Dels kunne advokaten betrygge mig med, at risikoen for fejl og mangler heldigvis var minimal på så nyt et hus.

Sommerhuse fra før Planlovens tid

Det lille sommer­husområde nord for Sengeløse i Høje-Taastrup Kommune er et af flere i Danmark, der skød op som paddehatte på jorder med dårlig landbrugsværdi, før Planloven blev vedtaget i 1970. Salgene, som lokale landmænd og andre jordejere vandt på, og som de daværende sogneråd godkendte, lå i visse tilfælde bynært som tilfældet med Trine Eskelunds hus.

Ifølge Poul Hvidberg-Hansen, plan- og bygchef i Høje-Taastrup Kommune, var tiden før Planloven ofte et wild west, hvad angik sommerhusbebyggelser. De blev opført uden koordineret plan og tanke for konsekvenserne for fremtiden.

Sommerhus integreret i naturen

Trine er væk fra hovedstadens larm og trafik og bor i sommerhuset med sin søn, så ofte det overhovedet er muligt. Det gælder både i sommerhalvåret, i weekender og ferier, når det er jul og til fødselsdage med gæster på besøg. Hun tager bilen fra Frederiksberg ud ad Jyllingevej gennem Vanløse og flere forstæder for at komme ud til sommerhuset via Ledøje og Smørum. Jo længere hun når, jo mere grønt og idyllisk bliver det, hun ser gennem bilens ruder.

Sådan fortæller Trine om vejen fra helårsboligen til sommerhuset. Hun oplever huset som integreret i naturen, som det falder roligt og naturligt ind i qua sin ydmyge og tidløse arkitektur. 

Rummeligt sommerhus på 80 m2

Udefra ser huset lille ud, men indenfor er det både rummeligt og veludnyttet trods de kun 80 m2. At størrelsen snyder, kan meget vel skyldes, at husets to forbundne fløje er åbne til kip med stort køkken-alrum, badeværelse og værelse i den ene og to mindre værelser samt badeværelse i den anden:

– I mit soveværelse og i min søns værelse har jeg med hjælp fra familien valgt at bygge sengene op på plateauer med plads til opbevaring af tøj og andre ting i praktiske kasser, som rulles ind under sengene.

Kort efter overtagelsen anlagde Trine ambitiøst en køkkenhave på et areal, hun havde renset for skvalderkål og brændenælder. Det var hendes drøm, at afgrøderne skulle supplere de ribs- og hindbærbuske samt frugttræer, som allerede fandtes på stedet. Siden har dådyr dog ædt køkkenhavens urter og nappet af bær og buske:

– Indtil jeg måske beslutter at investere i et højere hegn rundt om haven, sværger jeg til vild med vilje-konceptet og lader visse steder være delvis naturgrund uden om selve græsplænen.

Sommerhus bliver brugt til parterapi – og til at nyde livet

– Jeg har tidligere været igennem et stressforløb. Derfor var et af kriterierne for at købe huset her, at jeg skulle have et sted at nyde livet uden at have en masse praktiske opgaver hængende over hovedet. Selvfølgelig skal jeg tømme tagrender og nedløbsrør for blade fra de mange høje træer. Men ligefrem at holde en prydhave har jeg ingen planer om, lyder det realistisk fra Trine.

Sommerhuset har givet hende mulighed for at blende sit arbejdsliv ind i privaten. Det sker ved at byde klienter hjem til at tage snakken omkring middagsbordet eller i sofaen. At invitere folk ind hos sig selv virker nemlig tillidsskabende, har hun oplevet:

– Parrene er rolige, når jeg er autentisk og tager imod derhjemme i naturen fremfor på en klinik eller et kontor. På den måde opnås det bedste resultat.

– Kommer jeg til penge, vil jeg helt sikkert bruge dem på at skifte look­alike-trægulvene ud med ægte plankegulve af egetræ. Det er mit store ønske og handler udelukkende om æstetik i noget, jeg skal se på og gå på hver eneste dag.