Boligen kort
- Hvem bor her: Dorte Jakobsen, medejer af produktionsvirksomhed, 48 år, og Bruno Jakobsen, 45 år, indehaver af Bruno Jakobsen Design. De har børnene Silje på 15 år og Tristan på 12 år.
- Hvilken slags hus: Arkitekttegnet længehus i cedertræ fra 2021 med tilhørende orangeri, tegnestue og værksted/vognly.
- Hvor mange m2: 189 m2 bolig plus to hemse over børneværelserne, orangeriet på 44 m2 og tegnestuen på 56 m2. Skovgrunden er på 10.000 m2.
Der lyder en glad brægen fra gedefolden, da Bruno Jakobsen nærmer sig med en pose gammelt brød i hånden.
– Hej med jer, siger Bruno og stikker hånden ind til de kælne geder, der lyder navnene Jane Jensen og Lucky. Sidstnævnte mistede sin mor ved fødslen, og Bruno og hans familie måtte give det lille kid sutteflaske seks gange i døgnet i en periode.
– Det er hyggeligt med dyr, og jeg nyder at sidde derovre og kigge på dem og på naturen omkring, fortæller Bruno og går hen til sit yndlingssted: den lange bænk, som er et designelement i sig selv og smukt integreret på gavlen af værkstedsbygningen.
Herfra er der også et flot overblik over hele byggeriet, som består af tre bygninger:
- Længehuset, som er beboelsesdelen.
- Et stort kombineret værksted og vognly.
- I midten et orangeri, som binder det hele sammen.
Faldt for skovens dybe, stille ro
Foran længehuset løber en bred terrasse, som er så tæt på skoven, at man næsten blot skal strække armen ud for at røre ved stammerne. Fra alle rum er der den samme skovudsigt, der ligner et maleri – blot med den forskel, at udtrykket skifter i takt med årstiderne.
Det var da også den udsigt og ikke mindst skovens stilhed og ro, som arkitekt Bruno Jakobsen faldt for, da han betrådte grunden første gang i sensommeren 2020. Han kørte forbi og mødte tilfældigt grundens ejer, som i dag er hans nabo.
– Jeg fik en rundtur på en sti, som var klippet mellem træer og buske. Det var helt magisk. Det hele var så grønt, fuglene sang, og jeg kunne se for mig, hvor huset kunne ligge på et naturligt plateau. Det var alt, hvad jeg drømte om, fortæller Bruno Jakobsen med et smil.
Fra parcelhus i Randers til længehus i skov
Der var bare lige én udfordring: familien. For på det tidspunkt var Bruno netop blevet færdig med et dejligt sommerhus på Mols. Det havde været en hård proces, og nu skulle de egentlig bare nyde resultatet. Samtidig var familien glad for at bo i deres hus i et parcelhuskvarter i Randers – tæt på børnenes skole og fritidsaktiviteter.
Jeg er blevet helt afhængig af at stå herude. Det giver mig sådan en inderlig glæde at være tæt på naturen.
– Min kones første reaktion var: ”No way, jeg skal ikke på landet.” Men så talte vi om, hvor meget vi nød at være i sommerhuset, som også lå i en skov. Når vi kom derud, gav det øjeblikkelig en følelse af at geare ned. Tænk, hvis vi kunne få den følelse hver dag, siger Bruno, som langsomt fik gjort sin hustru varm på idéen om at købe grunden i Tebbestrup Bakker.
Børnene var derimod nemme at overtale, da de var ellevilde ved tanken om at bo i en skov og få høns og geder.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Kamp om grunden
Bruno kunne se huset for sig fra begyndelsen, så det tog ham ikke lang tid at tegne det. Samtidig satte han sit tidligere hus til salg, lavede en betinget købsaftale på den nye grund – og krydsede fingre for, at det hele ville falde på plads.
Undervejs blev det en smule nervepirrende, da der pludselig kom et andet bud på grunden – og med få dages varsel fik Bruno lov til at låne pengene til grunden, selvom familiens hus endnu ikke var solgt.
– Jeg er notorisk positiv, så jeg tænkte, at det hele nok skulle lykkes. Og det gjorde det jo også, siger husejeren, da han har forladt bænk og gedefold og viser rundt i længehuset.
Vigtigt, at mange træer fik lov at stå på grund – for de kan bruges
Gravemaskinerne gik i jorden i december 2020, hvor grunden først blev ryddet med stor forsigtighed.
For Bruno var det ekstremt vigtigt, at så mange træer som muligt fik lov at stå. Han mener, at mange begår den fejl at fjerne for meget, når de bygger et nyt hus på en gammel grund. Træer er perfekte designelementer, som ud over at være smukke at se på kan bruges til for eksempel at bygge en terrasse op omkring, påpeger han.
Træ ude og inde
Ud over det allestedsnærværende kig til skoven er husets længde det, der måske imponerer mest. De lange linjer skaber sammen med materialevalget en perfekt harmoni.
Træet på husets ydersider går igen indendørs, hvor alle køkken- og badeværelseselementer samt klædeskabe er af douglasgran og snedkereret af snedker Nikolaj Jørgensen. I orangeriet er der også træ i form af et kraftigt bord-bænke-sæt.
– Træ er så smukt, og det kan holde i 100 år eller mere, siger Bruno, som også er vild med, at det brune cedertræ med tiden vil skifte kulør og blive sølvfarvet på grund af vind og vejr.
Sorte, rillede troldtektplader som loft
Når man drejer blikket opad i længehuset, får man øje på lofterne, som er troldtektplader i en sort, rillet udgave. Et valg, som Bruno får mange spørgsmål og kommentarer til.
– Mange spørger, om vi ikke får en følelse af, at lofterne falder ned i hovedet på os. Men sådan virker de slet ikke. Jeg synes, de har en fantastisk effekt i samspil med det lyse træ, siger han.
Tager bad i udebruser – hver morgen
Husets to badeværelser, som befinder sig i hver sin ende, er ligeledes indrettet med træ. Men faktisk bruger Bruno ikke badet indendørs – han foretrækker at gå en tur under udebruseren hver morgen.
– Jeg er blevet helt afhængig af at stå herude. Om sommeren ligner skoven en hel jungle, fordi den er så grøn og tæt. Det giver mig sådan en inderlig glæde at være tæt på naturen.
Boligens liv kan følges på Bruno Jakobsens profil på Instagram: @thenordicbarnhouseproject