På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig siden 1992. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Klik på en kommune på kortet og de gennemsnitlige kvadratmeterpriser og sammenlign med landspriserne.

Nederst i artiklen kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af flere nybyggede og dyre sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

  • Klik på en kommune eller brug "Søg i kommuner".
  • Se priserne kvartal for kvartal og sammenlign med landspriserne - vær opmærksom på, at landspriserne på grund af en teknisk fejl ikke er helt korrekte på kortet.
  • Klik på "X" øverst til højre for at komme tilbage til kortet.
  • Under kortet kan du læse mere om, hvor priserne er steget og faldet mest i det seneste år.
  • Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste gennemsnitlige priser
Højeste gennemsnitlige priser
 
 
 
 
 

Sommerhuspriser er de højeste nogensinde

Med en stigning på 3,9 % det seneste år runder gennemsnitsprisen for et sommerhus for første gang 22.000 kr. pr. kvadratmeter.  22.414  kr. lød gennnemsnitsprisen på i 2. kvartal 2024, og det er altså ny rekord, hvis man ikke medregner inflation.

Prisfald på sommerhuse er udeblevet

Med stigende renter, energipriser og inflation var der mange tegn på et forestående prisfald på sommerhuse – også fordi priserne på fritidshuse steg meget under og efter corona, hvor mange fik øjnene op for fordelene i at eje et sommerhus.

Men sommerhuspriserne er kun faldet en anelse i enkelte kvartaler, og nu stiger de altså igen, selv om de højere renter har gjort det dyrere at finansiere et sommerhus. Nu er renterne begyndt at falde, og det samme er sket med energipriserne og inflationen, mens arbejdsløsheden stadig er lav.

I 1. kvartal 2024 tog det i gennemsnit 112 dage at sælge et sommerhus. Historisk set er det en meget kort salgstid.

Salg af sommerhuse satte rekord i 2020

Efter usædvanligt mange solgte sommerhuse i perioden med corona er antallet i 2. kvartal 2024 med 2.195 solgte bolige ved at vende tilbage til niveauet før corona.

I 2020 blev der i løbet af hele året solgt 13.120 sommerhuse, og det er det højeste antal i mindst 17 år. De 4.736 sommerhuse, der blev skrevet slutseddel på i 2. kvartal 2020, er det største antal for et enkelt kvartal nogensinde.

Men antallet af sommerhushandler var også stort i 2021, hvor der blev købt 10.775 fritidshuse - det næsthøjeste antal handler, der er registreret.

I 2023 blev der solgt 6.412 sommerhuse i løbet af året.

Hvad koster et gennemsnits sommerhus?

Prisen på et gennemsnits sommerhus på 90 kvadratmeter var 2. kvartal 2024 2 millioner kr.

Fritidshuspriser stiger mest i Nordjylland

Det er sjældent, at Nordjylland fører an, når det drejer sig om prisstigninger på boliger. Men det gør de i øjeblikket ved sommerhuse. I Nordjylland er sommerhuspriserne nemlig steget med 8,3 procent det seneste år, mens Østjylland og Vest- og Sydsjælland følger efter med prisstigninger på henholdsvis 6,9 og 4,9 procent.

Fyn er den eneste landsdel, hvor priserne er faldet. Det er dog med beskedne 0,2 procent.

...og i Thisted, Struer og Stevns Kommune

Det er især i de jyske kommuner, at priserne er steget mest. Således er det kun Stevns som nummer 3 (prisstigning på 22,8 %) og Langeland som nummer 9 (prisstigning på 14,2 %), der er med på top 10 listen over kommuner med de største sommerhus-prisstigninger.

Thisted Kommune har med en stigning på 45,7 % klart haft den største prisudvikling, mens fritidshuspriserne i Struer er gået op med 23,6 procent.

...og falder mest i Nordfyns, Silkeborg, Helsingør og Fanø Kommune

I Nordfyns, Silkeborg. Helsingør og Fanø Kommuner er fritidshuspriserne faldet mest med 15-17 % det seneste år.

I alt er fritidshuspriserne steget i 27 kommuner, mens 16 kommuner har oplevet et fald i det seneste år.

Dyrest at købe sommerhus i Helsingør, Aarhus og Gribskov

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Helsingør og Aarhus Kommune har i den senere tid konkurreret om at være landets dyreste sommerhuskommune. Selv om sommerhuspriserne er faldet med 16 procent i Helsingør det seneste år og steget med 15 procent i Aarhus, ligger Helsingør nummer 1 på listen foran Aarhus. Gribskov følger efter på tredjepladsen, mens der er tæt løb om de øvrige pladser på top 10-listen.

I 2. kvartal 2024 ser listen over de 10 dyreste sommerhuskommuner i Danmark sådan ud (den gennemsnitlige kvadratmeterpris for solgte sommerhuse er angivet):

  1. Helsingør: 45.231 kr.
  2. Aarhus: 39.709 kr.
  3. Gribskov: 36.611 kr.
  4. Middelfart: 28.897 kr.
  5. Stevns: 28.871 kr.
  6. Hedensted: 27.907 kr.
  7. Halsnæs: 27.986 kr.
  8. Bornholm: 27.301 kr.
  9. Odsherred: 26.353 kr.
  10. Odder: 25.528 kr.

...og billigst i Vesthimmerlands, Mariagerfjord og Skive

De billigste kommuner at købe sommerhus i 2. kvartal 2024 er:

  1. Vesthimmerlands: 11.527 kr.
  2. Mariagerfjord: 11.769 kr.
  3. Skive: 12.085 kr.
  4. Silkeborg: 12.157 kr.
  5. Aalborg: 12.448 kr.

Selv om Vesthimmerlands Kommune er landets billigste sommerhuskommune, er prisen steget med 6,9 procent det seneste år.

Se sommerhuspriserne fordelt på postnummer

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

I nedenstående tabel kan du se kvadratmeterpriserne på solgte sommerhuse i 1. kvartal 1992, hvor prisstatistikken startede, og 2. kvartal 2024, og hvor meget priserne er steget på de mange år.

En lang række postnumre er ikke med på listen. Det skyldes, at der ikke er solgt sommerhuse nok i et af eller begge de to kvartaler til, at der kan udregnes en gennemsnitspris.

.