I begyndelsen af 2020 boede Bianca Olivia Røjbæk og kæresten Valdemar Harreby Vedel i en lejlighed på under 30 m2 i Korea. Han studerede, hun skrev speciale. Glæden var derfor stor, da de planmæssigt vendte hjem til lejligheden på Nørrebro i København hen ad foråret – nu til hele 60 m2.
– I Korea fandt vi ud af, at det var dejligt at være sammen, men også dejligt ikke at være sammen altid. Derfor føltes det som den vildeste frihed at komme tilbage til en toværelses. Ret hurtigt var to værelser bare heller ikke rigtig nok til, at vi begge kunne have lidt frihed og ”space” i hverdagen.
Andelsboliger under lup
375.000 danskere bor i dag i en privat andelsbolig. I 2020 kom andelsboligerne i søgelyset, da et flertal i Folketinget vedtog en stramning af boligreguleringslovens § 5.2. Den skulle forhindre spekulation i moderniseringer og deraf følgende huslejestigninger og stoppe fx kapitalfonde i spekulation.
Der var frygt for, at andelsprisernes værdi kunne falde, fordi indgrebet kunne medføre faldende priser på udlejningsejendomme. Som et plaster på såret fik andelsboligforeninger med valuarvurdering mulighed for at fastfryse deres vurdering, så maksimalprisen for andelslejlighederne ikke bliver berørt.
Kilder: Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) og Videncentret Bolius
Når man begge studerer og/eller arbejder hjemme, er man jo ekstra meget sammen, og selv i et godt parforhold bliver man jo vanvittig af at sidde oven i hinanden hele tiden, siger Bianca Olivia Røjbæk, der er 25 år og nyuddannet kandidat i kommunikation fra Aalborg Universitet.
Både alene og sammen
Af ren og skær nysgerrighed tog parret en uforpligtende samtale med banken for at høre, hvad deres muligheder var i forhold til området, da de gerne ville forblive tæt på hendes far og søskende, som de på det tidspunkt boede i opgang med. Bankens besked var klar: Vi er med på en finansiering af hvilken som helst af lejlighederne i jeres andelsboligforening.
– En måned senere kom vi småfulde hjem en lørdag aften og så, at nogen havde hængt et opslag om en ledig treværelses lejlighed op på opgangens opslagstavle, forklarer Bianca Olivia Røjbæk.
Parret var kort efter oppe og kigge på lejligheden, men blev ikke ”superoverbevist” om, at den var det rigtige for dem. Da lejligheden kort efter var ved at blive solgt til en anden, kunne de dog pludselig ikke få underskrevet købskontrakten hurtigt nok.
– Nu har vi mulighed for at være sammen og hver for sig i vores lejlighed, og det har styrket vores parforhold. Og jeg er glad for stadig at være tæt på min far og yngre søskende.
Mormors kolonihavehus går i arv
Samtidig med lejlighedskøbet købte Bianca Olivia Røjbæk sin mormors kolonihave i Ballerup, hvor hun er kommet hele sin barndom. Mormoren og hendes kæreste er blevet et ældre par og har ikke overskud til at holde kolonihaven, så beslutningen betyder, at huset bliver i familien til glæde for alle.
– I sommer har det været helt fantastisk at kunne cykle ud i kolonihaven og kigge op i himlen, have græs under fødderne og få en pause fra byens corona-kaos. Her har jeg kunnet være alene, og vi har kunnet samles hele familien og hjælpes ad med at passe vores ”grønne helle”. Det er vidunderligt at bo i byen og så kunne tage herud og få en pause fra hverdagen, slutter Bianca Olivia Røjbæk.