Elisabeth Hamerik Schwarz og hendes mand, Anders Hjort, har i mange år boet i en andelslejlighed på Frederiksberg i København sammen med deres kat og Anders’ teenagesøn på halvtid. De er begge indfødte københavnere, og de elsker at opleve og udforske byens rum og muligheder. Når udlængslen trængte sig på, har parret altid søgt mod andre storbyoplevelser og gerne i Frankrig. Planen for foråret 2020 hed derfor Paris – ikke bjælkehytte på Orø.
– Anders har altid haft en romantisk drøm om et sommerhus, men jeg orkede ikke endnu en bolig at vedligeholde. Han har talt om det i mange år, og jeg har bare tænkt: Ja ja, lad os nu tage til Frankrig – Nice eller Paris. Men så kom coronaen væltende, hele København lukkede ned, og Frankrig var ikke en mulighed, fortæller Elisabeth Hamerik Schwarz.
Hun husker, at de følte sig urolige. Hendes mand havde lige afleveret deres leasede bil dagen forinden, offentlig transport føltes utrygt, og følelsen af ikke at kunne komme ud af byen overvældede dem.
– Jeg kunne ikke slappe af. Mine skuldre var helt oppe, husker hun.
Sommerhussalg
Pandemien har sat skub i lysten til at købe sommerhus.
I 2. kvartal 2020, hvor store dele af landet var hjemsendt som følge af covid-19, blev der i faktiske tal solgt 5.814 sommerhuse mod 3.066 i samme kvartal året før.
Det er et rekordhøjt niveau og det højeste antal sommerhussalg i et kvartal nogensinde siden statistikkens start i 1992.
Kilde: dst.dk
Så peger min ven over på Orø …
Efter nogle måneder besøger parret nogle venner i et sommerhus syd for Rørvig ud til Isefjord. Og de går alle lange ture ved vandet.
– Anders taler igen om, hvor skønt det kunne være at have et sommerhus. Jeg tilføjer helt nøgternt, at det har vi altså ikke råd til. Så peger vores kammerat ud i fjorden over på Orø og siger, at derude er husene billigere, og at øen er en perle, få endnu har opdaget. Og her skulle priserne ikke være stukket af endnu. Anders og jeg kigger på hinanden og beslutter os for at tage til Orø weekenden efter, fortæller hun og tilføjer, at hun tjekkede husene, der er til salg, på vej hjem i bilen og i ugen op til Orø-besøget. Især ét falder hun for: En lille, træt bjælkehytte.
Elisabeth Hamerik Schwarz er selvstændig, og hun kan godt lide sin frihed. Derfor er idéen om for mange faste udgifter en skræmmende størrelse. Men på trækfærgen over til Orø weekenden efter sker der igen noget med skuldrene. Hun fortæller:
– Jeg havde set det lille bjælkehus på nettet, og jeg vidste instinktivt, at det var vores hus. Anders var dog ikke helt enig. Trækfærgen over til Orø var fuld af mennesker den weekend, og jeg tog mig selv i at tænke: Åh nej, bare de ikke også kommer for at købe vores bjælkehus.
Et andet univers
Midt i en tilgroet have lå så det lille hus, der mildt sagt trængte til en kærlig hånd. Men Elisabeth Hamerik Schwarz fik hundrede idéer til forbedringer. Lyset på øen mindede hende om lyset i Nice – farverne er simpelthen stærkere herovre, fortæller hun.
– En time fra København er vi som i et helt andet univers – det er fantastisk. Vi brugte juli måned på at sætte i stand, og vi har fundet vores eget lille paradis. Vi har begge meget travlt med arbejde til hverdag, men her skal vi ikke præstere – vi kan bare være os selv og slappe helt, helt af. Jeg er begyndt at læse romaner igen, og vores lejlighedskat er begyndt at fange mus. Jeg troede virkelig ikke, vi kunne finde et sted i Danmark, hvor vi kunne få skuldrene ned, men det kan vi i vores bjælkehytte på Orø.