Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Knap seks minutter brugte Alexandra Aistrup og hendes mand Alex Catleugh på en rundvisning af et rækkehus i det populære kvarter Bishopston i Bristol i det sydvestlige England. Derefter gik det i ekspresfart til ejendomsmægleren med et tilbud.
- Men da vi nåede derned, var huset allerede blevet solgt. Det var sindssygt, fortæller Alexandra Aistrup, der oprindeligt kommer fra Gentofte.
For få britiske boliger giver høje huspriser
Hun tog i 2000 til England på et tre måneders engelskkursus og blev hængende. I dag arbejder hun i et rejsebureau, mens hendes mand arbejder i en britisk pendant til Falck.
Men selvom man har solide jobs og en fornuftig indtægt, er det svært at få foden indenfor på det britiske boligmarked. Der har i mange år været et underskud af britiske boliger, hvilket har presset priserne op.
Skrev breve: Vi vil gerne købe din bolig
Parret besluttede sig derfor for at anlægge en anden strategi. De troede ikke rigtigt på, at de ville være i stand til at købe en bolig igennem en ejendomsmægler, da det som regel betød budkrig med priser, de ikke ville have en chance for at matche.
I stedet udformede de et brev, hvori de skrev, at hvis man overvejede at sælge sit hus, måtte man meget gerne kontakte dem. Flere weekender blev derefter brugt på at omdele brevet til husstande i kvarterer, de var interesserede i.
Da de fik nys om, at den 95-årige dame i nabohuset til det, de havde været på rundvisning i, var død, skrev de et taktfuldt brev og forklarede, at de var interesserede i at købe huset. Den ældre kvindes søn kontaktede dem efterfølgende, og parret endte med at overtage det treetagers victorianske rækkehus for £237.000 (ca. 1,7 millioner kr.). Var salget gået igennem en ejendomsmægler, ville det formentligt have kostet dem omkring £260.000 (ca. 2,2 millioner kr.).
Mintfarvet køkken og lokum i haven
Huset, der er fra 1887, havde ikke set forbedringer siden 1960'erne, og det var derfor lidt af en tidslomme med lokum i haven, grønne væg til væg-tæpper, orange døre og et meget lille mintfarvet køkken, men det passede dem fint.
- Vi ville ikke have et hus, der allerede var renoveret. Vi gik efter det værste hus på den bedste gade, som briterne siger, fordi det er den måde, du kan hæve værdien på, forklarer Alexandra Aistrup, da Videncentret Bolius talte med hende i 2016.
Området, som huset ligger i, er meget populært, da det er familievenligt og har en god skole. Der er desuden kort til Gloucester Road, der er kendt for sine mange interessante butikker, og man kan spadsere til Bristol centrum på 25 minutter.
Stor renovering og udbygning af det engelske rækkehus
Fire år senere er Alex og Alexandra næsten færdige med renoveringen af huset. En stor del af arbejdet har Alex selv stået for. Da de købte huset, var det omkring 110 m2 fordelt på køkken, stue, to soveværelser, gæstetoilet plus badeværelse. Der var desuden et stort uudnyttet loftsrum, som der kun var adgang til via en lem. I dag er huset udvidet til omkring 160 m2.
Alle vinduer er blevet udskiftet, det sammen er taget, der er kommet nye elinstallationer og et nyt varmesystem, og en del af gulvet måtte også udskiftes, fordi det var råddent.
I stueetagen er køkkenet blevet udvidet ud mod haven, hvilket har givet plads til et stort køkken og en spiseplads med plads til hele familien og lidt til. Derudover er der en stue samt et stort legeværelse, der også fungerer som gæsteværelse, når der er besøg fra Danmark.
På første etage var der et meget stort badeværelse ud mod haven og et kæmpe soveværelse. Badeværelset er blevet flyttet til forenden af huset, og soveværelset er blevet opdelt i to børneværelser.
Soveværelse med bad på loftet
Der er blevet bygget en trappe op til loftsrummet, som er blevet konverteret til et soveværelse med badeværelse, som endnu ikke er helt færdigrenoveret.
- Loftskonversioner og udbygninger ud mod haven er meget almindelige i det her kvarter, fordi det er for dyrt at flytte, fortæller Alex Catleugh.
Det udendørs lokum er blevet revet ned i haven, der typisk for et engelsk rækkehus er lille og smal, men familien er godt tilfredse med den.
- Den er ikke lige så stor som en typisk dansk have, men for en bolig som den her tæt på centrum og med to små børn er den perfekt, erklærer Alexandra Aistrup.
Kamp om parkeringspladserne
Parkeringsforholdene er familien til gengæld ikke begejstrede for. Storbritannien er ikke kun plaget af en mangel på boliger, men også af en massiv mangel på parkeringsmuligheder, og det betyder, at der ofte er en kamp om de få pladser.
- Hvis du er hjemme klokken 16.15 eller 16.30, så får du en parkeringsplads udenfor huset, men hvis du kommer klokken 17 eller senere, så er der ikke plads, og du må køre rundt på nabovejene for at prøve at finde en P-plads. Derfor prøver Alex at tage af sted tidligt om morgenen, så han også kan komme tidligt hjem, forklarer Alexandra Aistrup.
Ingen tid til pub-besøg med børn og renovering
I løbet af de fire år, hvor renoveringen har stået på, har parret også fået to børn, og det har betydet, at der stort set ikke har været nogen fritid.
- Det har været nogle hårde år. Når vennerne spurgte, om vi ville med på pubben eller tage ud at svømme i weekenden, så blev det et nej, fordi jeg skulle passe drengene, og Alex skulle arbejde på huset, fortæller Alexandra Aistrup.
Renovering har fordoblet husets værdi
Afsavnene har dog ikke været forgæves. Værdien på familiens bolig er på de fire år mere end fordoblet fra £237.000 (ca. 1,7 millioner kr.) til £560.000 (ca. 4,8 millioner kr.). Stigningen skyldes en kombination af et ophedet boligmarked og forbedringerne, der har tilført 40 m2. Parret har i alt brugt £120.000 (ca. 1 million kr.) på at sætte huset i stand, så hvis de solgte det, ville de få en økonomisk gevinst på £203.000 (1,7 millioner kr.).
Og Alexandra Aistrup og mand Alex Catleugh er slet ikke afvisende over for et salg nogle få år ude i fremtiden. De leger endda med tanken om at starte forfra med et nyt håndværkertilbud.
Hygge indtager England
Alexandra Aistrup har ikke haft svært ved at falde til i England, og hun synes generelt, at englænderne er mere imødekommende end danskere.
- De er meget mere åbne og snaksaglige, fx når man møder en fremmed person ved et busstoppested. I England taler man tit sammen, selvom man ikke kender hinanden. Det gør man ikke i Danmark synes jeg, i hvert fald ikke i København.
- Hygge fatter englænderne til gengæld ikke, men det er de gode til i Danmark, erklærer Alexandra Aistrup, der dog forsøger at importere hyggen bl.a. i form af stearinlys. Og selv den britiske del af familien forsøger at forstå de danske særheder.
- Min svigermor har endda læst en bog om, hvad hygge går ud på.