Huset ligner ikke en gennemsnitlig dansk palævilla. Det er en firkantet, terrakottafarvet kube malet med jernvitriol og med forholdsvis små vinduer i rektangulært højformat. Inspirationen er mere italiensk end dansk, selvom vi befinder os i udkanten af Helsingør.
Fra grunden, som skråner i flere retninger væk fra huset, er der udsigt til den lokale skoles boldbane. Og fra vinduerne og husets to sydøstvendte altaner kan man i klart vejr se Helsingørs tage, Kronborg og Skånes kyst.
Boligen kort
- Hvem bor her: Caroline Bircow og Rasmus Elm Jakobsen. Parret har sammen lejemaegleren.dk. Hun er desuden fitnessinstruktør. Parret har Konrad på 6 år og Inga på 4 år.
- Hvilken slags hus: Villa fra 1906 i to plan plus kælder. Huset er bevaringsværdigt i kategori 4, hvor 1 er højest.
- Hvor mange m2: 197 m2 og grund på 1.100 m2.
På den snoede, blinde og højtbeliggende vej ikke langt fra centrum af Helsingør ligger nogle af byens ældste villaer fra årene før og efter år 1900 – den ene mere fantasifuld med tårne, karnapper og vinkler end den anden. Huset er med sin markante farve og form ingen undtagelse i denne opmarchering af kreativ arkitektur fra en tidligere guldalder.
– Jeg har fået at vide af den ældre dame, som boede her i 30 år før os, at det oprindeligt hvide hus er opført af en tømrermester, som byggede flere af vejens villaer og selv valgte at flytte ind i netop dette hus med en af byens bedste udsigter, fortæller Caroline Bircow, som siden sommeren 2019 har været den lykkelige ejer af villaen.
Masser af stuk – og rosetter i kælderen
Huset var velholdt ved overtagelsen, og Caroline opdagede hurtigt, at det også var fuldt af mange håndværksmæssige detaljer. På et tidspunkt boede her desuden en forhandler af stuk, og det har sat sine spor. For eksempel er der selv i den lavloftede kælder sat rosetter op.
Alle rum er malet – i alle andre farver end hvide
Siden familien flyttede ind, har Caroline været flittig med penslen. På kort tid har hun fået malet samtlige husets rum. Og de er ikke længere hvide.
– Det eneste, vi ikke vil, er at bo med hvide, kønsløse vægge, som huset havde, da vi overtog det. Vi kunne se de mange muligheder i rummene og valgte hvidt træværk, blandt andet på de høje paneler i stuerne. Lofterne forblev hvide, og så håndplukkede vi forskellige smukke farver til de resterende vægge.
Mere hus for pengene i Helsingør end i Hellerup
Parret boede før i Hellerup og havde ingen tilknytning til Helsingør og omegn. Men de fandt ud af, at de kunne få mere for pengene ved at rykke nordpå.
Hvis man er den type, som vil have alting færdigt inden for kort tid, bør man nok ikke kaste sig over restaurering af et gammelt hus som dette
– Jeg har en fleksibel hverdag, hvor jeg arbejder hjemme, mens min mand tager til kontoret i Hørsholm hver dag. Derfor var det ikke noget tab for os at bo lidt nordligere end hidtil. Og vi så mod Helsingør, fordi vi prioriterer, at der skal være et byliv. Jeg kan lide at arbejde på café for at få nye input og komme lidt væk hjemmefra, hvilket der er rige muligheder for her.
Drømmer om træterrasse
Familiens kommende projekter ligger i haven. På ønskesedlen står en større, hævet træterrasse, der skal gå hele vejen rundt om huset. Den vil desuden skabe en skyggefuld plads neden under terrassen til de varmeste sommerdage, mener Caroline:
– Da vi flyttede ind, fik vi fældet et stort kastanjetræ og forskellige andre løvtræer, som havde vokset sig for voldsomme og dominerende. Nu står tilbage, at haven har brug for en større overhaling og et personligt fingeraftryk med nye buske og blomster og ikke mindst en hæk ud til vejen og til naboerne. Det har vi savnet længe. Samtidig har vi planer om at etablere køkkenhave og få et drivhus, fortæller Caroline.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Renovering af badeværelse og kælder
Andre af familiens planer går ud på at renovere det umoderne badeværelse med kar på første sal, hvor der foreløbig kun er peppet op med ny rosa maling, nye badeværelsesmøbler og nyt badekar.
Dertil kommer en større og kraftigt tiltrængt istandsættelse af kælderen, som i dag står helt rå med betongulve. Her ønsker parret sig blandt andet at få bryggers, træningsrum og en slyngelstue kombineret med et legerum til børnene og deres kammerater som supplement til værelserne på første sal.
Renovering måske et evighedsprojekt
Parret erkendte allerede ved overtagelsen af huset, at renoveringen af et gammelt hus ville blive en løbende, langvarig og måske aldrig fuldstændig afsluttet proces.
– Vi har respekt for husets alder og historie og er fast besluttede på at passe på det også ud over vores egen tid og for fremtidige ejere. Det er selvfølgelig lidt af et kunststykke at passe på fortiden og transformere boligen til et hjem for en moderne familie både teknisk og indretningsmæssigt. Men vi er indstillet på at gøre det og arbejde indædt med huset, i takt med at vi får tid og råd.
Parret lagde hele det beløb, de ejede og havde, for at købe huset. I dag forholder de sig både tålmodigt og omhyggeligt til opgaven for at få pengene til at række længere.
– Hvis man er den type, som vil have alting færdigt inden for kort tid, bør man nok ikke kaste sig over restaurering af et gammelt hus som dette. Medmindre man er rig og har professionelle til alt, vil man nok blive frustreret over, hvor dyrt, langvarigt og krævende det er at blive færdig.
– For os som for de fleste andre må opgaverne prioriteres og klares løbende fra år til år, hvor vi sætter os lidt for ad gangen. Heldigvis har vi to par hænder skruet godt på, og de kan virkelig også noget, lyder det fra en tilfreds Caroline.
Ja tak til gamle, højloftede huse
Hun har lært sig selv at kaste sig ud i håndværksmæssige udfordringer, hun ikke har prøvet før. Hun er mest til store, flotte, gamle, højloftede huse som dem, hun er vokset op i både i Hellerup og Charlottenlund. Et lavloftet etplanshus mener hun ikke, hun kan trives i.
Hendes mand har det derimod lidt anderledes, da han godt kunne leve med et nyere hus. Bare huset er til at gå rundt om og ikke er et række- eller kædehus som dem, han kender fra barndommen i Albertslund:
– Mindst tre meter til loftet og klassiske detaljer som stuk, rosetter og høje paneler og andet godt håndværk fra gamle dage var et must for mig. Det er selvfølgelig hundedyrt i og nord for København, så derfor kan jeg kun anbefale at kigge andre steder hen for at få de herligheder til lavere priser, lyder rådet fra Caroline.