Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Det nøjsomme rødstenshus på Solbakkevej i Gentofte ligner stort set sig selv udefra. Men indvendigt har det gennemgået en kæmpe forvandling og er i dag transformeret fra udslidt 2-familieshus til superfunktionelt hjem for en lille familie.
Mette Klyhns er en af husets ejere. Hendes forældre er danske, men hun er opvokset i Holland, hvor hun mødte Enrico. Hans arbejde førte dem til udstationeringer i både Østeuropa og Asien, og det var også arbejdet, som førte familien hjem til Danmark.
Her gik de på jagt efter et større hus med plads til udenlandske venner og Mettes danske forældre, der ofte er i landet i længere tid. Med sine 253 kvadratmeter og smukke beliggenhed tæt på Dyrehaven virkede huset på Solbakkevej som det perfekt valg. I det smørhul kunne de godt bo, men hold da op!
Ingen rumlogik
Der skulle gøres en del ved huset, før familien kunne flytte ind. For selvom alt var ganske velholdt, var der langt til moderne standarder. Desuden havde det store hus gennem årene fået adskillige tilbygninger knappet på, så planløsningen nu var en kaotisk labyrint uden rumlig logik.
- Ingen af os er eksperter i den slags, og jeg bliver altid lidt bange, når jeg ser sådan noget gammelt noget, der skal bygges om. Derfor var vi heller ikke i tvivl om, at der skulle en arkitekt på fra starten, fortæller Mette Klyhn.
Hun var faldet over et af arkitekten Anders Barslunds projekter på danskeboligarkitekter.dk, og han blev derfor inviteret til en besigtigelse. Anders Barslund kunne bestemt finde mange kvaliteter i huset, selv om der også var flere benspænd.
Fra hulter til bulter til centraliseret hygge
- Den største udfordring var at få de lidt over 250 kvadratmeter med hulter til bulter-rum skåret ned til noget enkelt, som en familie på 3 medlemmer kan bo i uden at føle sig fremmedgjort, forklarer Anders Barslund. Han så med det samme muligheden for at gøre køkkenet til husets centrale omdrejningspunkt og med direkte kig til landskabet udenfor.
Se flere af Anders Barslunds projekter her.
Hemmeligt hotel til de gamle
I dag træder man lige ind i et imponerende køkken-alrum med smukt kig til haven og videre til skoven. Barslund har også på elegant vis løst opgaven med at indrette en gæsteafdeling til Mettes forældre.
I køkkenets lange panelvæg gemmer der sig nemlig en ”hemmelig” indgang, som fører ind til en gæsteafdeling med soveværelse og bad. Indretningen gør, at familien sagtens kan have gæster på besøg i lang tid, uden at de og de faste beboere behøver at sidde lårene af hinanden.
Trods de store omvæltninger indendørs har Anders Barslund dog haft blik for at bevare husets kvaliteter, som fx de fine skabe fra 40erne, trappen til kælderen og det fine parketgulv i dele af huset. Men ellers er der ikke meget, som er ved det gamle her.
Fakta om huset
Familien fik:
En reorganisering af den kaotiske planløsning og en stærk arkitektonisk idé – panelvæggen med masser af opbevaringsplads og ”skjulte” indgange til bl.a. spisekammeret og gæsteafdelingen. Derudover udskiftning af vinduer, nyt køkken og to nye badeværelser, nye gulve i massiv eg, udskiftning af elinstallationer og ny rørføring til vand og varme, samt efterisolering af loftet over det nye køkken-alrum.
Processen: Arkitekt Anders Barslund har været med fra den allerførste skitse til den sidste håndværker forlod byggepladsen herunder byggeledelse, materialevalg, inventardesign og bestilling af alle leverancer. Projektpris 2,5 mio. kr. Arkitekthonorar 200.000 kr.
Læs mere om projektet her.