En fejl i skattevæsenets IT-system til beregning af skatterabat har udløst et skattesmæk til omkring 720.000 boligejere.

Hvis du er blandt de berørte, har du formentlig modtaget et informationsbrev fra Vurderingsstyrelsen.

Her fremgår det, at du automatisk får et tillægslån, hvis du er tilmeldt den såkaldte indefrysningsordning. 

Og det er du med stor sandsynlighed, medmindre du aktivt har været inde i din forskudsopgørelse for 2024 og framelde dig ordningen. Har du det, risikerer du i stedet at få en restskat i marts 2025.

I begge tilfælde løber der renter på beløbet. Der er dog en tredje mulighed, hvis du vil undgå at betale renter. Den vender vi tilbage til.

Derfor har du fået en for stor skatterabat

Årsagen til, at der er blevet givet for store skatterabatter, er, at du som boligejer betaler to forskellige boligskatter – ejendomsværdiskat og grundskyld.

I forbindelse med det nye boligskattesystem, der trådte i kraft 1. januar 2024, blev det vedtaget, at ingen boligejere skulle betale mere i boligskat i 2024 end med de gamle skatteregler.

De boligejere, som stod til at få højere boligskatter som følge af de nye regler, har derfor fået en skattarabat.

Problemet er, hvis du har fået en stigning (hvilket udløser skatterabat) på den ene type boligskat og en skattelettelse på den anden. Vurderingsstyrelsens IT-system er nemlig ikke i stand til at modregne de to tal.

Hvis din ejendomsværdiskat fx er steget med 1.000 kr., mens din grundskyld er faldet med 3.000 kr., er din samlede boligskat faldet med 2.000 kr. Men da systemet ikke kan trække de to tal fra hinanden, har du i forskudsopgørelsen for 2024 fået en skatterabat på 1.000 kr., fordi din ejendomsværdiskat er steget med 1.000 kr.

Det er altså som følge af modregningsproblematikken, at omkring 720.000 boligejere har fået en for stor skatterabat i 2024. Ud af dem står cirka 58.000 boligejere til at få en restskat på 5.000 kr. eller mere, oplyser Vurderingsstyrelsen.

Denne gruppe af boligejere modtog dog allerede i april 2024 et informationsbrev fra Vurderingsstyrelsen. Og i slutningen af november og begyndelsen af december 2024 er der blevet sendt breve ud til alle de berørte. 

Ifølge Vurderingsstyrelsen drejer det sig for ”langt de fleste” om et beløb på mindre end 2.000 kr.

Problemet gentager sig i forskudsopgørelsen for 2025

Skatteekspert Henning Boye Hansen kalder det ”voldsomt problematisk”, at man har søsat et projekt, der ikke er i stand til at beregne den korrekte rabat.

– Det mest håbløse er dog, at Skattestyrelsen – trods kendskab til problemet i lang tid – ikke er lykkedes med at finde en løsning med den konsekvens, at boligejerne også skal døje med problemet i 2025, siger Henning Boye Hansen, chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO.

Han henviser til, at der også i forskudsopgørelsen for 2025 er udfordringer med at lave en samlet beregning af skatterabatten, hvorfor problemet med for store rabatter gentager sig, når årsopgørelsen for 2025 lander i marts 2026.

– Havde det været et pengeinstitut, der havde et tilsvarende problem, ville politikerne have været oprørte. Nu sukker de bare. Ingen gør noget som helst, tilføjer han. 

Hvilke muligheder har du for at betale ekstraopkrævningen?

Hvis du har fået for meget i skatterabat i 2024, får du som tidligere nævnt automatisk et tillægslån, hvis du ikke foretager dig noget inden 31. december. Det forudsætter dog, at du er tilmeldt indefrysningsordningen.

Fakta om tillægslån

Et tillægslån er et lån med renter, der som udgangspunkt først skal betales tilbage, den dag boligen sælges. Lånet beregnes først i forbindelse med årsopgørelsen for 2024, der kommer i marts 2025, men der løber renter (2,66 procent i 2025) på allerede med virkning fra 1. januar 2025.

Man kan dog vælge at betale lånet helt eller delvist tilbage efter, at det er stiftet i marts 2025. Man får et bevillingsbrev med vejledning om tilbagebetaling, når lånet et stiftet.

Eksempel på renter: Maria får et tillægslån på 2.000 kr. i marts 2025. Hvis hun betaler lånet med det samme, skal hun betale renter i årets første 3 måneder, hvilket svarer til 13,25 kr. Hvis lånet betales tilbage ved årets udgang, vil 12 måneders rente udgøre: 53,2 kr.

Kilde: Vurderingsstyrelsen

Er du tilmeldt indefrysningsordningen, men ønsker du ikke et tillægslån, har du følgende muligheder: 

  1. Fravælg tillægslånet ved at benytte Vurderingsstyrelsens blanket senest 31. december 2024. Her kan du også fravælge tillægslån for 2025.
  2. Fravælg indefrysningsordningen på forskudsopgørelsen for 2024 senest 31. december 2024. Vælger du at framelde dig ordningen, skal du være opmærksom på, at eventuelle fremtidige stigninger i boligskatten heller ikke bliver indefrosset.

Hvis du fravælger tillægslånet enten via blanketten eller ved at framelde dig indefrysningsordningen, kommer du i stedet til at betale beløbet som restskat, når årsopgørelsen er klar i marts 2025 – og igen i marts 2026.

Da beløbet, der skal betales tilbage, indgår i den samlede beregning af din skat på årsopgørelsen, er det dog ikke sikkert, at du ender med at skulle betale restskat. Hvis du fx står til at få penge tilbage i skat, bliver beløbet modregnet.

Fordi der er tale om ret små beløb for de fleste, kan det sagtens "forsvinde" i mængden, påpeger Vurderingsstyrelsen.

Henning Boye Hansen vurderer da også, at langt de fleste af de berørte boligejere ikke vil få en restskat, men blot en lidt lavere overskydende skat, hvis de siger nej til tillægslånet.

Men får du en restskat, skal du være opmærksom på, at der også her løber renter på fra 1. januar 2025 og frem til betalingstidspunktet.

Rentesatsen for 2025 er endnu ikke offentliggjort, men i 2024 var den på 5,5 procent, hvis man betalte inden 1. juli 2024. Efter betalingsfristen lægges der et procenttillæg (på 7,5 procent i 2024) oven i restskatten, som indregnes i skatten det efterfølgende år.

Du kan undgå at betale renter med en frivillig indbetaling af din restskat

Hvis du vil undgå at betale de renter, der automatisk løber på din restskat fra 1. januar 2025, kan du lave en frivillig indbetaling.  

Sådan gør du: 

  • Log ind på skat.dk
  • Klik ’Betal skat'
  • Klik 'Betal forud'
  • Klik 'Betal skat for 2024’ 
  • Indtast beløb og klik 'Betal med dankort'.

Udfordringen er, at det kun er de boligejere, der har fået en forkert skatterabat på mere end 5.000 kr., der har fået oplyst i brevet fra Vurderingsstyrelsen, nogenlunde hvor stort beløbet er.

Hvis du er blandt de øvrige cirka 662.000 boligejere, skal du selv i gang med at beregne beløbet. Og det er ikke helt simpelt.

Vurderingsstyrelsen har skrevet en guide til, hvordan du gør, som du finder her.

Skatteekspert er skeptisk overfor automatiske lån

Henning Boye Hansen kritiserer, at man pådutter boligejerne et lån, hvis de ikke aktivt fravælger det.  
 
– Jeg er inderligt modstander af ordninger, hvor man automatisk bliver tilmeldt. Det er min vurdering, at der vil blive mange boligejere, som ikke forstår, at de får et tillægslån, og som utvivlsomt ville have sagt nej tak, hvis de var blevet det tilbudt, siger skatteeksperten.

– Jeg har personligt fravalgt indefrysningsordningen og ville gøre det samme, hvis jeg stod til at skulle have et tillægslån, hvilket jeg ikke gør, uddyber Henning Boye Hansen.

Han er ”ikke imponeret” over Vurderingsstyrelsens kommunikation til boligejerne, og mener, at man har ”puttet med oplysningen om”, hvor mange boligejere det berører, alt for længe.