– Det gjorde mig så rasende at få et afslag alene på grund af postnummeret! Vi var jo kreditværdige, og de ville ikke engang kigge på vores økonomi og budgetter. Det blev jeg hidsig over. Ikke kun for os, men også fordi der jo nok var mange andre, der også fik afslag på grund af deres postnummer – og det er jo farligt, så får du jo skabt et Udkantsdanmark.
Sådan fortæller 57-årige Linda Nikolajsen fra Sønderborg. Sammen med sin mand Søren Rasmussen på 59 år er hun en af de familier, der på egen krop har mærket, hvordan postnummeret stod i vejen for at låne penge til en husdrøm.
Sommerhuset på Endelave
- Firelænget gård med stuehus på 191 m2 samt en renoveret grisesti, der indeholder fire værelser, køkkenalrum og badeværelser.
- Gården ligger i Endelave by på øen Endelave ud for Horsens.
Ville overtage faderens gård på Endelave
Parrets historie begynder i 2014. Her blev Søren Rasmussen enig med sin bror om, at Linda og Søren skulle overtage farens gård på øen Endelave ud for Horsens. På det tidspunkt ejede brødrene hver en tredjedel, og planen var, at Søren og Linda skulle købe broren og faren ud, så de står som eneejere.
– Vi er kommet på øen i mange år. Min svigerfar købte gården i 1987 som et sommerhus, der kunne benyttes, når han ikke arbejdede som viceamtsborgmester og lærer i Vejle. Så det er et sted, der har betydet og betyder rigtig meget for vores familie, fortæller Linda Nikolajsen og fortsætter:
– Fra 2006 og frem blev min svigerfar mere og mere dement, og i 2012 var han på øen for sidste gang. Der blev min mand og hans bror enige om, at hvis de kan finde den rette pris, så skal vores familie overtage gården. Vi havde tre ejendomsmæglere på sagen og vi endte med at komme frem til en vurdering på 1,5 millioner kr. Det skyldtes blandt andet, at huset over de senere år var blevet renoveret for omkring 700.000 kr. Det betød, at vi stod og manglede 400.000 kr. for at kunne købe gården.
– Det kan da ikke passe, at vi ikke kan låne penge!
Med to vellønnede jobs hos Danfoss i Sønderjylland og en friværdi på 2,3 millioner kr. i deres hus i Sønderborg var Linda Nikolajsen og Søren Rasmussen sikre på, at de nemt kunne låne de penge, som de manglede for at kunne overtage sommerhuset på Endelave. Men de løb hurtigt panden mod en mur.
Prøv at tænke, hvis alle potentielle købere fik nej, bare fordi husene lå i et forkert postnummer?
– Vi startede med at ringe til min mands bank gennem mange år. De kender jo vores økonomi godt, men det første, de spurgte til, var postnummeret. Så snart, vi nævnte det, blev der lukket i. Og det blev gentaget hos tre forskellige realkreditinstitutter. Jeg bad dem tage et møde med os og se nærmere på vores økonomi og vores budgetter, men det blev der sagt blankt nej til, forklarer Linda Nikolajsen.
Familien måtte nu tænke alternativt, hvis de skulle kunne overtage familiestedet på Endelave.
– Jeg tænkte bare: Det kan da ikke passe, at vi ikke kan låne pengene! Jeg var rasende. Så hurtigt fik jeg et møde i stand med vores lokale sparekasse, Broager Sparekasse. De var hovedrystende over for, at de andre pengeinstitutter ikke ville låne os pengene og tilbød, at overføre de 400.000 kr. til Jørgens konto allerede dagen efter, fortæller Linda Nikolajsen.
Yderområder bliver affolket
Det endte med, at parret optog et forbrugslån på 400.000 kr. fra den lokale sparekasse, og den tillid blev dermed redningen for at kunne overtage fritidsboligen på Endelave. I løbet af fire år er pengene da også betalt tilbage, og i dag står parret som eneejere af den knap 200 m2 store gård.
– Det har selvfølgelig haft en rigtigt stor betydning for os som familie, at vi kunne holde fast i stedet. Det er et rigtigt samlingspunkt, hvor vi mødes med børn og børnebørn mange gange om året. Men det har jo også betydning for et øsamfund som Endelave, at vi kommer på øen, og at husene ikke står tomme. Når vi er der, støtter vi jo op om den lokale købmand og de lokale arrangementer, fortæller Linda Nikolajsen.
Derfor handler hendes store engagement i sagen også om mere og andet end familiens egen husdrøm.
– Da vi ville overtage gården, stod der 13 huse til salg på Endelave. Prøv at tænke, hvis alle potentielle købere fik nej, bare fordi husene lå i et forkert postnummer? Hvis alle huse står tomme, det gør jo noget for et lille øsamfund. Så får du jo skabt endnu mere affolkede yderområder i Danmark, siger Linda Nikolajsen.
– I stedet for bare at skære alle over en kam bør pengeinstitutterne gå ind og vurdere hver enkelt sag. Andet er jo ikke fair, og der er mange, som kan komme i knibe. Heldigvis ser det ud til, at der er begyndt at ske en bedring. Vi kan da se, at der bliver solgt en del huse på Endelave, så forhåbentlig er pengeinstitutterne blevet klogere, siden det var vores tur til at låne penge.