Er du villig til at bytte sommerhusstemningen ud med fred og ro helt ude på landet og med masser af natur og udsigt, er de såkaldte flexboliger eller blot boliger uden bopælspligt en oplagt mulighed. Ofte får du langt mere hus for pengene, og holder du af området, kan du uden bureaukratiske udfordringer bo der hele året. 

Flexboliger er boliger uden bopælspligt og har som fænomen været kendt i mange år. Tidligere var det boliger med weekendattest eller blot helårsboliger uden bopælspligt. 

Men i 2013 blev den officielle flexboligordning indført som et forsøg på at styrke landområderne. I realiteten var der intet nyt i ordningen, da kommunerne i forvejen havde lov til at ophæve bopælspligten på ejendomme med et grundareal på under 20.000 kvadratmeter. 

Mange muligheder for flexbolig i landkommunerne

I langt de fleste landkommuner er der gode muligheder for at købe en helårsbolig uden bopælspligt, selvom boligen ikke officielt har status som flexbolig. Eneste undtagelse er landejendomme med et grundareal på over 20.000 kvadratmeter.

Af en rundspørge foretaget af DR tilbage i 2017 fremgår det, at ud af 63 såkaldte yder-, land- og mellemkommuner har fem ud af seks kommuner sløjfet bopælspligten i større eller mindre grad. 

Ser vi alene på flexboligordningen, nyder den stigende popularitet både blandt kommuner og blandt køberne. I foråret 2019 var der registreret 1.610 boliger med flexboligtilladelse fordelt på 48 kommuner. 

Blot halvandet år senere var antallet af registrerede flexboliger steget til 2.948 boliger fordelt på 52 kommuner. 

Dertil kommer alle de helårsboliger med bopælspligt, der benyttes som sommerhuse, da kommunerne ikke nødvendigvis håndhæver bopælspligten. 

For eksempel har Thisted Dagblad i 2019 peget på, at alene Morsø Kommune rummer 1.000 helårshuse, der i strid med reglerne benyttes som sommerhuse.

Sådan finder du en flexbolig

  1. Gå ind på boliga.dk og vælg ”Flere søgemuligheder”. 
  2. Vælg dernæst ”Flere filtre”.
  3. Under ”fritekstsøgning” skriver du enten ”flexbolig” eller ”fleksbolig”. 

Du kan også oprette en søgeagent, så du hver dag automatisk får tilsendt dagens nye udbud af boliger.

En anden metode er at søge bredt i hele landet efter villaer og landbrugsejendomme. Mange landkommuner meddeler enten tilladelse som flexbolig eller har ophævet bopælspligten i hele eller dele af kommunen.   

Ikke alle boliger, der dukker frem af søgningen, er flexboliger eller kan opnå tilladelse som flexbolig. Det gælder fx landbrugsejendomme med over 20.000 kvadratmeter grund, hvor du i givet fald kan søge om ophævelse af landbrugspligten.

Selvom der er bopælspligt på ejendommen, kan du altid kontakte kommunen og spørge om muligheden for en ophævelse af bopælspligten. Langt de fleste kommuner giver en bindende forhåndsgodkendelse inden et eventuelt køb.

8 forskellige flexboligtilladelser

Med en revision af flexboligordningen i 2016, blev antallet af flexbolig-varianter udvidet, så der i dag er otte varianter af en tilladelse.  

Overordnet set kan en tilladelse være med eller uden tidsbegrænsning og kan være med eller uden bortfald af flexboligtilladelsen ved overgang til helårsbolig.

Da flexboligtilladelsen både kan udstedes til boligen og til den enkelte person, giver det i alt otte mulige flexboligvarianter. 

Lovændringen i 2016 gav kommunerne mulighed for at lade flexbolig-tilladelsen følge boligen i stedet personen, hvilket kommunerne i udstrakt grad har benyttet sig af. Efter lovændringen og frem til og med 2018 er 7 ud af 10 tilladelser udstedt til boligen.

Flest flexboliger på Sydhavsøerne

Geografisk set spreder flexboliger sig over hele landet, men er mest udbredte i de kystnære områder i de sydlige dele af landet. 

Kommunerne Vordingborg, Lolland, Faaborg-Midtfyn og Guldborgsund topper listen over brug af flexboligordningen, og tilsammen dækkede de i 2017 68 procent af flexboligtilladelserne.

På landsbasis er udbuddet af billige helårsboliger med mulighed for at få sløjfet bopælspligten relativt stort, men de færreste boliger har den beliggenhed og kvalitet, som tilfredsstiller den mere kræsne køber.

Prismæssigt er det svært at sammenligne flexboliger med traditionelle sommerhuse, da der er tale om to meget forskellige boligtyper.