Hvad er et walk-in closet?

Det siges, at det første walk-in closet stammer fra slutningen af 1700-tallet og tilhørte den franske dronning Marie Antoinette. Rygtet lyder, at hun fik 250 nye kjoler om året og til sidst havde så mange, at der skulle 3 hofdamer til at holde styr på dem. Hvorvidt rygterne taler sandt, står hen i det uvisse.

I dag behøver man ikke være storforbruger af tøj for at retfærdiggøre at hellige et helt rum i boligen til beklædningsgenstande. Faktisk er walk-in closets blevet et ret udbredt fænomen, da flere og flere har set fordelene i at have tøjet opbevaret i et rum for sig, fremfor i traditionelle skabe, måske placeret i forskellige rum.

Walk-in closet betyder oversat direkte fra engelsk: Et klædeskab man kan gå ind i. Normalt er der en dør, låge eller skydedør ind til selve rummet, som har fuld loftshøjde. Det kan være en fordel med en dør af en art, så det er muligt at lukke ind til rummet, hvis der fx kommer gæster.

I rummet er der skabe, skuffer, spejle m.m. Typisk vil det også være her, man klæder sig af og på.

Walk-in closets spænder over alt fra rum så store, at de i sig selv udgør et helt beboelsesrum, til små rum, der mere minder om et skab i klassisk forstand.

Hvad end du har planer om at bygge en balsal af et walk-in closet, eller blot tilegne skunken dit tøj, er det en god idé at gennemtænke indretningen, så drømmegarderoben også fungerer i virkeligheden.

Hvor skal dit walk-in closet være?

I de fleste boliger bliver et walk-in closet bygget i forbindelse med soveværelset. Du kan enten inddrage noget af soveværelset eller et tilstødende rum, fx et gangareal. Hvis børnene er flyttet hjemmefra, vil et nedlagt børneværelse være oplagt at bruge.

Har du skråvægge, som gør det svært at få plads til et skab, kan et mindre walk-in closet også være en mulighed. I stedet for skabe kan du have 'åbne' hylder, og til at lukke rummet af kan du bruge en rumdeler, der fx kan være en let væg (evt. en gipsvæg) eller et gardin. Du kan også vælge en rumdeler af glas, så noget af det naturlige lys fra det oprindelige rum kan trænge ind. 

Et walk-in closet kan også bidrage til at forbedre akustikken i din bolig. Hvis det fx placeres mellem soveværelset og stuen, kan det tage noget af larmen fra stuen, og dermed fungere som en slags lyd-buffer. 

Det er ikke nødvendigt med vinduer i et walk-in closet, og derfor kan det sagtens ligge i midten af boligen, hvor der ikke er vinduer, eller i andre mørke rum. Det er dog en god ide at have udluftning af værelset, hvilket kan etableres enten med en mekanisk ventilator eller blot et ventilationshul til det fri, som kan lukkes.

Det kan være en ide at få en indretningsarkitekt til at se på mulighederne og komme med et par forskellige forslag til, hvor dit walk-in closet bedst placeres.

Du kan også selv prøve at tegne dig frem til den bedste løsning.

Hvor finder du inspiration til dit walk-in closet?

Der findes en del hjemmesider og interiørmagasiner med billeder og tekst om walk-in closets. Det er også muligt at besøge de forskellige producenter og leverandører for at se deres udvalg af designs, elementer og systemer. Det kan godt betale sig at være kritisk og undersøge tingene grundigt med hensyn til behov, funktionalitet, størrelse, pris og montering.

I inspirationsfasen bør du overveje følgende:

  • Hvor mange kvadratmeter har du til rådighed?
  • Hvor meget tøj skal der være plads til?
  • Åbne eller lukkede skabe? Åbne kræver en del orden
  • Skuffer eller hylder? Og skal det være massive eller i metaltråd?
  • Hvor meget må det koste?
  • Hvilke materialer skal det laves af?
  • Skal der laves om i nogle rum, flyttes vægge eller andet, for at der kan blive plads?
  • Kan du selv bygge det, eller skal du have folk til det?

Hvilke typer walk-in closet findes der?

Walk-in closets kan deles op i tre kategorier:

  • Hjemmelavet/gør det selv
    Det er ikke helt enkelt at designe og bygge sit eget walk-in closet, og det kræver også gode håndværksmæssige egenskaber at bygge og tilpasse de ofte mange forskellige elementer, et walk in- closet består af. Der skal tegnes og måles op, og materialerne til hylder, skuffer og låger/døre skal skæres til, samles, slibes og males og sættes på plads.
  • Serieproduceret
    Rigtig mange firmaer fremstiller og sælger elementer til walk-in closets. Du kan købe færdige skabe, skuffer og hylder, som så blot skal sættes op. Du skal blot undgå åbne hylder i store rum, da der ellers alt for let samler sig støv på tøjet.
    Et serieproduceret walk-in closet købes hos en producent eller leverandør på samme måde, som man køber et nyt køkken eller garderobe. Der findes mange firmaer på markedet, der tilbyder at designe og tilrettelægge den løsning, der passer bedst ind i dit hjem.
    Derefter leverer og monterer firmaet elementer og udstyr. Serieproducerede walk-in closets findes i mange forskellige design. De kan være fremstillet af træ, men også i stål og glas.
  • Snedkerbygget (specialdesignet)
    Et snedkerbygget walk-in closet er den mest luksuriøse udgave. Der er som regel tale om lækre massive materialer, mange detaljer og flot finish. Snedkeren måler rummet op og har evt. en indretningsarkitekt til at designe rummet optimalt. Elementerne bygges på værksted og monteres på stedet.

Hvilke materialer kan et walk-in closet laves af?

De fleste walk-in closets laves af spånplader belagt med laminat i diverse farver eller træsorter. Det er den billigste løsning, da laminerede plader ikke koster alverden. Et godt, men noget dyrere, alternativ er MDF-plader, som er et fremragende materiale til at bygge og konstruere fx skabsarrangementer af.

Rigtig mange af nutidens køkkenelementer er lavet af MDF, der har fået en afsluttende højglansmaling eller trælaminat med lak. Der laves også elementer af massivt træ, som koster 2-4 gange så meget som tilsvarende skabe af MDF eller laminerede spånplader.

Hvordan indretter du dit walk-in closet bedst muligt?

Et walk-in closet er for nogle en ren luksusting - en fryd for øjet og ordenssansen. Det vigtigste i et walk-in closet er nok selve pladsen i rummet, samt udnyttelsen af den. Der må ikke være for trangt. Der skal være plads til store armbevægelser og selvfølgelig til tøjet, så det ikke hænger og ligger klemt.

Det kan være en fordel at have meget af tøjet hængende i stedet for foldet sammen i skuffer og på hylder. På den måde krøller tøjet ikke så nemt, og det kommer heller ikke til at 'gemme' sig i bunker bagertst i skabet. Samtidig kan det skabe mere plads, da tøjet kan hænge frit, og du dermed undgår større reoler og skuffedarier. Bøjlestængerne kan placeres i flere niveauer, så du udnytter så meget af pladsen som muligt.

Det kan være rart at have en stol eller et lille bord til at lægge fra på, mens du prøver tøj eller lægger på plads. Hvis der er plads, kan du lave en lille ø midt i rummet til netop dette formål, og den kan samtidig fungere som opbevaringsplads. 

En plads til vasketøjskurven og/eller strygebrættet kan også være praktisk.

Det tøj, du bruger mest, bør hænge i øjenhøjde, så det er lettere at få øje på, og så du slipper for at bøje dig ned efter det hver gang.

De forskellige producenter har et væld af smarte systemer. Undersøg dem og prøv bare hængsler og skuffer efter for at se, om de nu også virker, som de skal. Det er ikke nok, at det ser godt ud. Det skal også være funktionelt og nemt at gå til i hverdagen. Walk-in closets kan se meget forskellige ud, men de fleste synes, det er praktisk med:

  • Skab med bøjlestænger til skjorter, jakkesæt, kjoler, trøjer, jakker og bukser.
  • Hylder/skuffer til T-shirts, bluser, trøjer, træningstøj osv.
  • Skuffer til undertøj, strømper, T-shirts osv.
  • Skuffer/hylder til sko og støvler.
  • Stort spejl, der bør gå fra gulv og være så højt som muligt.

Belysning

Det er vigtigt at have ordentlig belysning, så du kan se tøj og farver, og så både tøjet og rummet ser indbydende ud.

Naturligt lys er det mest ideelle til at se, hvordan tøjets farver arter sig, men ofte er der ikke mulighed for  vinduer i et walk-in closet. Og direkte sollys kan desuden have den ulempe, at det kan blege tøj, der ikke hænger i et lukket skab. Derfor er det værd at bruge lidt ekstra tid på at vælge den rette kunstige belysning.

Der skal hverken være for lidt eller for meget, for koldt eller for varmt lys. Prøv at ramme det naturlige lys så godt som muligt, og vær især opmærksom på at have rigelig og god belysning omkring spejlet. 

Spots er effektive lyskilder og er justerbare, men de kan blænde, med mindre der er højt til loftet. Især ved spejlet kan det være en ide at vælge lys, der hverken kommer direkte ovenfra eller nedefra, da dette ikke altid er det mest flatterende. Prøv evt. et spejl med indbygget belysning eller en større lampe, der spreder lyset mere. Et ovenlysvindue kan også være en mulighed for naturligt lys.

En lysdæmper giver mulighed for at se tøjet i forskelligt lys. Disse kan variere meget i pris alt efter funktion.

Hvad koster et walk-in closet?

Det er meget vanskeligt at angive priser på et walk-in closet. Prisen afhænger bl.a. af, hvor stort rummet er, hvad der evt. skal ændres i boligen, antallet af elementer og funktioner, materialekvalitet og arbejdsløn. Fælles for alle løsninger er, at det ikke er helt billigt at få sit eget walk-in closet.

Du kan få et billigere alternativ til de dyre indretningsløsninger, hvis du selv er lidt fingerfærdig. En måde du kan spare penge på, er ved at montere en stor del af skabe, skuffer, bøjlestænger, slipseknager osv. selv. Mange firmaer tager sig nemlig godt betalt for at montere et walk-in closet.

Anslået pris for et walk-in closet:

Et selvbygget mindre walk-in closet kan ligge på blot få tusind kroner – afhængig af materialevalg.

Et større walk-in closet (10-25 kvm.) fra en producent kan ligge på omkring 25.000-30.000 kr. inkl. levering og montering.

Et stort, specialdesignet og luksuriøst walk-in closet kan godt komme op i flere hundrede tusinde kroner.

Det er vigtigt, at der er ordentlig belysning, så du kan se tøj og farver, og så både tøjet og rummet ser indbydende ud. Især omkring spejlet er det vigtigt med god belysning. Spots er effektive lyskilder og er justerbare, men de kan blænde, medmindre der er højt til loftet.