OM SOVEVÆRELSET
Hvem: Stig Ørum Christensen, arkitekt hos NOVA FORM Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter.
Bor i en lejlighed i København med sin kone og fire børn.
Størrelse på soveværelse: 14-16 m²
Se hele hjemmet på danskeboligarkitekter.dk
Arkitekt Stig Ørum Christensen: - Jeg vil ikke sove i mange farver
- Skuldrene skal falde ned, når jeg træder ind i mit soveværelse. Det er her, jeg skal sove, så der skal være helt ro. Derfor synes jeg, at det er langt vigtigere, at der er ryddet op her end i resten af lejligheden.
- Soveværelset er meget hvidt på grund af behovet for ro. Hvid er en anonym farve og giver lidt en fornemmelse af at kigge op i skyerne. Hvid får samtidig de få farvede ting til at stå mere frem. Jeg vil ikke sove i en farvestorm.
- Det giver en ubevidst ro at have overblik over rummet og kunne kigge ud. Jeg har derfor placeret sengen på den modsatte væg af vinduerne. Samtidig bliver vi ikke generet af kulden fra ruderne. Sengen står, så vi kan komme til den fra tre sider. Jeg synes, at det er irriterende med en seng, der står i et hjørne og helt op ad væggen.
Arkitektens tip: Fald i søvn under stjernerne
- Gå efter at skabe kontakt til naturen. Bor du i et hus, kan du fjerne hele væggen ud til haven og indsætte glas. Dermed får du roen og lydene fra vandet, træerne og planterne. Det er også en god ide at åbne opad med ovenlysvinduer, så du kan falde i søvn under stjernerne.
- Der er indtænkt opbevaringsplads i vores seng – både under den og over. Det er smart, når man bor på lidt plads i en lejlighed. Hovedgærdet har hylder til bøger. Når man sætter sig, kan man derfor nemt lige tage en bog ned og læse i. Man bliver hurtigt træt, når man læser.
- Klædeskabet er bygget på mål efter vores tøj. Der er derfor skabe til lange kjoler og frakker, mens andre er til skjorter, sokker eller jakker. Jeg er vild med funktionalismen og har selv designet og bygget skabet. Ikea er efterhånden blevet gode til at lave moduler, man kan sætte sammen, som man vil. Men de vil jo aldrig være specialbygget til en selv og ens hjem.
- Som en fin detalje har jeg rykket stukken frem, så den sidder uden på skabet. Skabet går fra gulv til loft, så jeg har på en måde bare rykket væggen frem.
Soveværelser er alt for store
- Mange begår den fejl, at de laver soveværelset for stort. Der er ingen grund til, at et soveværelse er mere end 20 m². Og meget mindre kan gøre det.
- Jeg plejer at bygge efter en sengestørrelse på 160 cm i bredden og anbefaler ca. 60 cm plads rundt om sengen. Men flere og flere vil have plads til senge på 180 eller 200 cm. Måske er det inspireret af amerikanerne, der har senge i king size, hvor en hel familie i princippet kan sove. Man skal jo bare kunne sove der og have plads til at tage tøjet af.
- Især børneværelser bliver bygget større og større. Men hvis man vil have sociale børn, der kommer ud i ny og næ, skal man ikke gøre plads til alt derinde. Brug hellere kvadratmeterne på fællesarealer.
Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen: Soveværelset er lige så funktionelt som køkkenet
Om soveværelset
Hvem: Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman fra tegnestuen Monomal og medlem af Danske BoligArkitekter.
Bor i en ombygget gård i Nordsjælland med deres to børn. Her har de selv haft mulighed for at bestemme størrelse og form på soveværelset.
Størrelse på soveværelse: 14-15 m²
Se hele hjemmet på danskeboligarkitekter.dk
- Vi har placeret soveværelset stik nord, så rummet ikke får direkte sollys. På den måde holdes rummet køligt, og indeklimaet er behageligt hele året rundt. Vi har prioriteret at have både et vindue og en dør ud til landskabet. Det er virkelig rart, for når det er koldt, er en åben dør for voldsom, mens et vindue er for lidt, når det er sommer. Samtidig er det praktisk, når vi skal lufte sengetøj.
- Det giver en kæmpe frihed at kunne gå lige ud i græsset på bare tæer og tage et bad under vores udebruser, som står placeret lige uden for soveværelsesdøren. I det hele taget at være så tæt på naturen, når man sover, giver ro. Det er vigtigt med legen mellem ude og inde. I vores soveværelse giver vinduet en visuel effekt i sig selv, men også græsset ude foran reflekteres ind i soveværelset. Vi har i hele huset arbejdet med denne konstante vekselvirkning.
- Vores soveværelse er totaloptimerede kvadratmeter. Det er 14-15 m², og vi har bevidst valgt det småt modsat vores fællesrum, som i kontrast er meget store. Vi opholder os ikke som sådan i soveværelset i løbet af dagen. Det er et roligt sted, hvor vi sover.
Tip: Hav planter i soveværelset
- Planter bidrager med rigtig meget i et soveværelse. De er smukke i sig selv, men de skaber også ro, der er vigtig, når man skal sove. Herudover giver de et godt indeklima. Vi har selv fået flere planter i vores soveværelse med tiden, og har efterhånden fået lavet et helt grønt hjørne.
- Vi har nøje tænkt over, hvad vi har brug for. Et soveværelse er på mange måder et lige så funktionelt rum som et køkken. Det skal både fungere i forhold til daglige rutiner og være rart, roligt og praktisk indrettet. Vi har ikke behov for et stort walk in-closet og har derfor skabt en fuld skabsvæg på den ene væg i soveværelset til vores tøj. Belysning er væsentligt i forhold til tøjskabe, hvorfor vi nøje har placeret en række indbygningsspots i loftet.
- Det er en kæmpe komfort, at vi har badeværelse i forbindelse med soveværelset. Det er dejligt at have et helt privat badeværelse og ikke at behøve at gå igennem stuen. Nu kan vi være påklædte, når vi forlader soveværelset. Samtidig opfordrer beliggenheden til, at gæster automatisk benytter gæstetoilettet.
- Bagvæggen har struktur. Den er pudset op, står rå og er en fin kontrast til resten af rummet, som er holdt lyst grundet placeringen mod nord. Der er naturligt spil i en råpudset væg, som tilfører varme og personlighed til rummet. Et soveværelse skal have varme og personlighed, uden det støjer.
- Vi har tilført rummet bløde og personlige elementer. Med en træplade i fyr som vindueskarm og et par arvestykker i form af et gammelt teaktræs-spejl og et messing-spejl opstår der varme og personlig historie. Der skal gerne være to til tre ting i et rum, der ikke er der for funktionens skyld, men har lidt historie. Puder og sengetæppe bløder også op, men der skal være plads til at komme af med dem i dagligdagen. De sorte arkitektlamper er valgt for at tilføje noget grafisk til rummet.
Arkitektparret: Husk plads til at lægge tøj og bøger
- De fleste glemmer at tænke på hverdagsrutiner og lavpraktiske ting, når de indretter deres soveværelse. Vi har placeret en skammel på hver side af sengen, så vi ikke smider vores tøj på gulvet. For vi måtte være ærlige over for os selv og erkende, at vi ikke får tøjet lagt på plads med det samme, når vi tager det af. Omvendt vil vi gerne kunne rydde det hurtigt og nemt op næste dag.
- Tænk også over, hvor din bog skal ligge, eller hvor du kan stille dit glas vand. Der skal være en plads til tingene, så du kan få ro omkring dig, når du skal sove.
Arkitekt Anders Barslund: Fyrretræet bestemte placeringen på soveværelset
Om soveværelset
Hvem: Anders Barslund med tegnestue i eget navn og medlem af Danske BoligArkitekter.
Bor i et ombygget 1950’er-hus med sin kone og børn.
- Vi mennesker måler rum i forhold til vores krop. Derfor har jeg valgt at placere soveværelset i et rum med skrå vægge. Når man ligger ned, er der langt til loftet, hvorfor det ikke føles så småt. Samtidig er det hyggeligt med lidt hulestemning, når man skal sove.
- Vi kigger ud på et stort fyrretræ fra vores seng. Og det er primært på grund af det træ, at vi har valgt at placere vores soveværelse her. Træet har smukke krogede arme, og vi har netop beskåret kronen, så vi kan kigge helt ind i rummet ved stammen. Når solen rammer kronen, er det virkelig smukt.
Tip: Bryd det store soveværelse ned
Hvis du har et stort soveværelse, kan du med fordel lægge et tæppe under din seng og på den måde skabe rum i rummet. Det er rart for øjnene, at et stort rum bliver brudt ned. Du kan også skabe rum ved at sætte en stol eller en taburet i et hjørne.
- Luk naturen ind i soveværelset. Natur er vigtigt for os mennesker, for vi kommer derfra og bliver sundere og gladere af at opholde os der. Alligevel sidder vi indenfor det meste af dagen. Det gælder derfor om at lukke så meget natur ind i boligen som muligt. Også i soveværelset.
- Farven fra træet har vi taget ind i soveværelset og malet endevæggen i. Farven giver en bedre forbindelse til naturen udenfor og opløser nærmest grænsen mellem ude og inde. Vi kunne have valgt at åbne hele væggen med glas, men så ville det være blevet for varmt om sommeren og for koldt om vinteren.
- Der skal være så få ting som muligt i mit soveværelse. Det meste af tiden sover jeg alligevel derinde, og det tager måske kun 3-4 minutter at gå ind i soveværelset og gå i seng. Og på samme måde når jeg står op. Men det er noget andet med børneværelser. Børn skal jo have alle deres ting derinde. Det er nærmest deres lejlighed.
- Jeg vil fraråde garderobe i soveværelset, og jeg har det heller ikke selv. Vi mennesker afgiver rigtig meget vand, når vi sover, hvorfor mange har problemer med kondens i soveværelset. Der er ingen grund til at udsætte ens tøj for det store damptryk.
Væk med kontoret i soveværelset
Der er mange, der stiller et skrivebord i soveværelset og nogle reoler til opbevaring. Så kan de sidde og ordne regninger om aftenen, og når de åbner øjnene igen om morgenen, er regningerne det første, de ser. Det er da forfærdeligt!
Det roder i vores hoveder, når der er mange funktioner i et rum. Med følger også dilemmaet, hvis den ene vil arbejde sent, mens den anden gerne vil sove.