Bag om
Boligens ejere: Lene og Tommy Nissen, designer/stylist og tømrer.
Hvad: Drivhus/udhus på i alt 24 m2. De 8 m2 funger som skur til opbevaring.
I vores sommerhushave har vi bygget et drivhus af gamle kernetræsvinduer. Idéen om at bygge næsten udelukkende i genbrugsmaterialer havde længe ulmet hos os, men vi manglede de rette vinduer, før vi kunne komme i gang. Så da min mand, Tommy, en dag blev tilbudt en stak ens, gamle vinduer til en fordelagtig pris slog vi til, og drømmen blev til virkelighed.
Når du ankommer til sommerhuset, er det første, du ser, drivhuset, der ligger lige ud til en lille grusvej. Hovedparten af huset består af hvide sprossevinduer. Min kærlighed til de gamle glas med det smukke spil, betyder, at jeg har forsøgt at bevare så mange som mulig intakte.
Hvert enkelt glas har været ude af rammen og er forsigtigt sat i igen med kit. Der var over 200 glas gennem mine hænder den vinter, hvor vi stod i kælderen under vores bolig i København og istandsatte alle vinduerne.
Maling og kit blev skrabet af og glassene forsigtigt taget ud. Herefter fik de en gang linolie og er efterfølgende malet med linoliemaling.
Både min mand og jeg kan godt lide tanken om at bruge gamle, gedigne materialer. Derfor syntes vi også, at det er fantastisk, at vinduer, der blev lavet for 100 år siden, stadig er sunde i træet.
Vi har givet dem samme behandling, som man ville have gjort dengang, nemlig en god gang linoliemaling, som vi selv har rørt op med lidt vejledning fra en erfaren maler, der arbejder med denne type maling af gamle ejendomme.
Soklen blev lavet af marksten hentet hos en landmand i nærheden og støbt sammen med beton. Begge døre er også fundet brugte og blevet tilpasset huset.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Juleaften blev holdt i drivhuset
I dag har drivhuset stået i otte år, og det bliver flittigt brugt. De første år blev det primært brugt til at dyrke tomater, agurker og andre grøntsager. Men da det kan være svært i et sommerhus, hvor man kun kommer i weekenderne, blev det en umulig opgave.
Derfor er det de senere år hovedsageligt blevet brugt som en ekstra stue i de tidlige forårsmåneder, hvor vi gerne vil nyde lyset, men temperaturerne stadig ikke er høje nok til at sidde ude.
Julen bliver holdt i sommerhuset, og et år blev det for trangt i stuen med juletræet, så det blev flyttet ud i drivhuset. Der blev varmet op derude, så dansen om træet og gaveuddelingen foregik omgivet af levende lys. Det var helt magisk og er blevet en tradition, som vi har holdt ved siden.
Kort om drivhuset
Byggeriet tog i alt to år fra vinduerne blev hentet og første streg blev sat på papiret, til huset stod færdigt. Det var et fritidsprojekt, så arbejdet foregik i weekender og ferier, hovedsageligt i sommerperioden.
Vinduerne blev købt af en landmand, der havde dem liggende ude på en mark med en presenning over. Lene og Tommy betalte dengang 1.500 kr.
Linoliemaling gør, at træet kan ånde og sikrer længere holdbarhed. Dansk Linolie i Haderslev, de er eksperter på området og kan vejlede dig rigtigt.
Materialerne i hele bygningen er så vidt muligt genbrug, derfor kunne projektet også holdes på en overkommelig pris. Man skal dog beregne noget længere arbejdstid til istandsættelsen af vinduer.
Vælger man som Lene og Tommy at bruge marksten til soklen, skal man også beregne lidt ekstra tid i forhold til at bruge mursten, da kanten bliver ujævn og man skal bruge tid på at jævne den med beton.