Hvilke typer plastiktagbelægninger findes der?
Der findes flere forskellige plastiktagplader på markedet, og karakteristisk for dem er, at solen kan trænge igennem i højere eller mindre grad.
Plastik fungerer fint som tagbelægning på carporte, udestuer, haveskure m.v. Det er dog ikke tilladt at anvende plastiktage på beboelse pga. ringe brandmæssige evner.
Det er heller ikke alle mennesker, der synes, det ser pænt ud. Til gengæld er det et materiale, som giver mulighed for, at sollys kan trænge gennem taget, hvilket gør det til et oplagt materiale de steder, hvor der netop er brug for lys, som fx på overdækkede terrasser.
Plastikplader til tagbelægning er lavet enten af PVC eller polycarbonat og findes i forskellige udformninger, heriblandt:
- Trapezplader
- Plader, der består af flere lag.
- Plader i særlige samlesystemer, fx af fabrikatet Fastlock.
Trapezplader
Trapezplader er lavet af enten PVC eller polycarbonat (PC) og har trapezformede profiler, der gør dem stærke og særdeles nemme at montere. Pladerne fås i forskellige farver og er alle gennemsigtige i en vis grad. De fås også med indstøbt UV-filter, som giver dem en ekstra lang levetid. De leveres i længder fra 2 til 6,4 meter og en bredde på godt en meter.
PVC og polycarbonat har forskellige egenskaber.
PVC er ikke så slagfast som polycarbonat og tåler ”kun” temperature mellem -10 til 60 grader. Når temperaturen kommer over 60 grader, nedbrydes PVC’en og bliver med tiden mørk og sprød. Derfor bør alle de flader – fx lægter, spær mv – der vender mod PVC-pladerne, males hvide for at formindske varmeudvikling med nedbrydning til følge.
Polycarbonat tåler temperatursvingninger fra -40 til 110 grader og er mere slagfast.
Trapezplader sættes op med specielle skruer, der er lette at skrue i, er stærke og har god holdbarhed. Der findes flere typer specialskruer, som er specialfremstillet til montering af pladerne.
Den ene type skal skrues fast i toppen af trapezprofilet. Den anden type skruer er forsynet med en pakning, som går ind og tætner mellem skrue og plade på en sådan måde, at den kan monteres i ”dalen”. Når du skal montere trapezplader, skal du derfor være opmærksom på, hvilken type skruer du anvender, da de skal monteres på forskellig vis.
Plader bestående af flere lag plast
Tagplader bestående af flere lag plast er lavet af polycarbonat, der er et meget stærkt plastmateriale.
De leveres i flere dimensioner og fås med 2, 4, 5 og 6 lag plast i tykkelser fra 10 til 32 mm. I nogle plader med 4, 5 og 6 lag er der indsat krydser, som stabiliserer og styrker pladen. De fås også i flere længder, der varierer fra 2 til 8 meter lange og i bredder op til 210 cm.
Pladerne, som også kaldes termoplader, er opbygget med luft mellem de enkelte lag plast, hvilket giver dem en forholdsvis god isoleringsevne. Lagene betyder, at der kommer mindre lys igennem pladen sammenlignet med en 1-lags trapezplade. Plader i flere lag plast fås både klare, opal- og bronzefarvede samt en kombination af bronze/opal.
For at kunne montere flerlagspladerne korrekt, skal underlaget være plant og i vater sidevers, da det ellers bliver umuligt at sætte pladerne op.
Pladerne skal derudover have et minimumsfald mod en eventuel tagrende på 2 procent (3 cm pr. meter). De skal ligge, så der er et overlap med et mellemstykke (en profil) af gummi eller aluminium imellem, så taget holdes tæt. Eller med det fald, som der anbefales af producenten. Der kan være krav til et større fald fra producentens side.
Tagplader med samlesystem
Der findes samlesystem, hvor pladerne blot skal klikkes sammen, som fx Fastlock. På den måde undgår du at skulle skrue og bore i taget, og det er derfor 100 procent tæt. Den type plader fås i flere farver og længder. Bredden på det enkelte element er omkring 30 cm.
Den type tagelementer giver et behageligt lysindfald, har en lang holdbarhed og kræver næsten ingen vedligeholdelse. Til gengæld er de meget svære at få fra hinanden, så du kan risikere at skulle skifte hele taget, hvis der sker en skade på en af pladerne.
Hvilke krav er der til en tagkonstruktion med plastikplader?
Plastiktagplader er meget lette at håndtere, og der stilles ikke store krav til konstruktionen. Det kræver derfor ikke de store overvejelser, når du går i gang med at montere dem. Det kan dog være en god idé at overfladebehandle træværket, som skal bære taget, da det ellers kan lide under det stærke sollys og den varmeafgivelse, der kommer på grund af lysgennemtrængning. Flere producenter anbefaler netop af denne grund, at trækonstruktionen, som vender mod pladerne, males hvid for at mindske varmepåvirkningen.
Selve den underliggende konstruktion på plasttaget opbygges som et skelet af taglægter, der understøttes i top og bund. Alt efter hvor stort et spænd der er mellem understøtningerne, kan der monteres ekstra spær. Polycarbonatplader kan monteres med spænd helt op til 1,25 meter.
Hvordan vedligeholder du et tag med plastikplader?
Plastikpladerne bør jævnligt gøres rene, da der hurtigt sætter sig snavs og gror alger på dem. Dog er nogle af pladerne forsynet med en selvrensende overflade, der som udgangspunkt holder dem rene.
Befinder taget sig under et stort fyrretræ, vil der hvert efterår og vinter falde nåle ned, som hurtigt vil gøre plastikpladerne grimme at se på, hvis taget ikke bliver renset.
Den nemmeste måde at gøre pladerne rene på er ved at overspule dem med vand, mens du børster med en blød kost. Hvor ofte det bør gøres, afhænger af, om der står træer i nærheden. Tagbelægningen kan ikke holde til, at du går på den, så du skal stå på en stige eller et rullestillads.
Tagpladerne bliver med tiden mere ugennemsigtige, uanset hvor ofte du renser dem. De bliver påvirket af solens UV-stråler og kan ikke bevare gennemsigtigheden, hvorfor de med tiden ofte ender med at blive helt mælkehvide.
Video: Montering af trapezplader
Kan du selv lægge et tag med plastikplader?
Alle tre typer plastikplader er forholdsvis enkle at montere, og det er derfor et materiale, der henvender sig til gør det selv-folk. Det kræver dog stor nøjagtighed at lægge et tag med plader, der består af flere lag (termoplader/polycarbonatplader). Til gengæld har de fleste producenter lavet udførlige anvisninger til, hvordan du monterer pladerne.
PVC-plader og akrylplader er ikke særlig velegnede at skære i, hverken med almindelig fukssvans, stiksav eller andet værktøj. Det er derfor absolut nemmest at bygge fx udestuen i den længde og bredde, som passer til pladernes mål.
Men skal du til at save i pladerne, er et godt fif at montere malertape på både over- og undersiden af pladen, der hvor den skal afkortes. Tapen minimerer risikoen for, at pladen revner, og den er nem at fjerne, når du er færdig med at save pladen til.
Polycarbonatpladerne er langt nemmere at have med at gøre, da de ikke på samme måde flosser og splintrer.
De er nemme at arbejde med, og der kan nemt skæres hakker og buer, rundt om eventuelle "forhindringer". Brug en fintandet sav eller en stiksav med fin klinge. Sørg dog altid for at få blæst kanalerne rene efter endt skæring.
Husk også altid sikkerhedsforanstaltninger som rækværk, sikkerhedsline, stillads m.m., når tagbelægningen skal monteres.
Hvor længe holder et tag med plastikplader?
De fleste leverandører af plastikplader til tagbelægning giver reklamationsret på pladerne, og desuden leveres flere produkter med op til 15 års garanti, hvilket er værd at tage med i overvejelserne, når du skal vælge typen af plader.
Hvad koster plastikplader til tag?
Prisen varierer meget afhængigt af, om det er flerlagsplastik eller blot en simpel trapezplade. Men du skal regne med et sted mellem 80 og 600 kroner pr. kvadratmeter (2023), dertil kommer udgifter til skruer og diverse afslutningslister m.m.
Pris og kvalitet hænger ofte sammen. De billigste plader er ofte meget mere skrøbelige end de dyre plastikplader, og har dermed ikke samme levetid. Det er derfor en god idé at undersøge markedet grundigt, inden du går i gang med at lave overdækning på terrassen eller lægge nyt tag på carporten i plast.