Boligen kort

  • Hvem bor her: Lone Palshøj, indretnings­konsulent med firmaet feelslikehome.dk. Peter Bigum, ingeniør.
  • Nyt sommerhus tegnet og bygget af ejerne.
  • 70 m2 – grund på 2.425 m2. 

Peter Bigum og Lone Palshøj glemmer aldrig den dag i slutningen af november 2015, hvor stormen Gorm blev til en orkan, lige før den ramte den yderste spids af Nordvestsjælland. For netop her ved kysten knejsede deres ny- og selvbyggede sommerhus med det gigantiske vindues­parti ud mod Sejerø Bugt.

På et tidspunkt ruskede og trak orkanen så kraftigt i huset, at Peter frygtede, at det ville blæse væk sammen med ”vindstød af orkanstyrke”, som meteorologerne ynder at kalde det.

Men ingeniøren, der havde regnet på Peters konstruktioner, havde heldigvis styr på sagerne. Han havde tegnet og konstrueret det hele, så huset kunne holde til det mest ekstreme danske vejr og vind.

Sommerhus ved Sejerø Bugt og Kattegat

Det er knap tre år siden, at Peter Bigum og Lone Palshøj opdagede, at sommerhusgrunden var til salg. Her på en vidunderlig plet midt mellem Sejerø Bugt på den ene side og Kattegat på den anden side lå grunden med et gammelt, faldefærdigt hus. Her ville de gerne udleve drømmen og bygge deres eget sommerhus, og efter en budrunde blev grund og hus deres.

Se det smukke sommerhus

Byggede selv sommerhus og træterrasse

I dag har parret realiseret drømmen. Et hus på 70 m2 med en træterrasse i samme størrelse har fået den første patina af vind og vejr, og her kan de skue både himmel og hav, hyben og enge. 

– Det har altid været en drøm at tegne vores eget hus. For mig har det også været en drøm at bygge det selv. Vi tegnede det hele og havde alle byggetilladelser på plads i løbet af vinteren, og om foråret, da fundamentet stod klart, søgte jeg orlov fra mit arbejde i fem uger. Jeg brugte orloven plus sommerferien på at bygge. Efter de otte uger var huset opført og lukket udvendigt. Hen over vinteren færdiggjorde Lone og jeg så det indvendige, og i det efterfølgende forår byggede vi terrasserne, fortæller Peter Bigum.

Fik hjælp af arkitekter

Som de fleste andre selvbyggere hentede Peter og Lone inspiration fra andre sommerhuse. De havde længe været småforelsket i et meget specielt sommerhus, som stod færdigbygget i Nordsjælland, og som er tegnet af Christensen & Co. Arkitekter. 

– Arkitekterne sagde, at vi gerne måtte lade os inspirere af deres hus, men at vi nok ikke ville få lov til at bygge et hus af den type i dag på grund af det nuværende bygningsreglement. Der var for meget glasareal i deres hus i forhold til reglerne. 

– Men vores hus er topisoleret. Der er trelagsvinduer fra Velfac og masser af isolering overalt. På den måde kunne vi komme ned på de rigtige tal for varmetabet, som bygningsreglerne kræver, fortæller Peter.

Inspiration fra strandhuse og hytter

Parrets hus er også både højere og dybere end det hus, som de oprindeligt blev inspireret af.

– Vi har også kigget på Per Fribergs Ljunghus. I det hele taget har vi været meget inspireret af de såkaldte ”wooden cabins”, strandhuse og hytter, som går i ét med naturen omkring, pointerer Lone.

Stort fællesrum er sommerhusets hjerte

Inde i huset er der især fokus på det åbne fællesrum, husets hjerte, som optager langt det meste af de 70 m2.

– Stuen er det vigtigste og dominerende. Alkoven og de andre små rum er blot tænkt som steder, hvor man sover. Også badeværelset er minimalt – her er, hvad der skal være, men det er meget småt, fortæller Lone og Peter.

Ejernes bedste byggeråd

  • Find en dygtig lokal entreprenør, som kan udføre fundament og kloakarbejde.
  • Brug tid på grunden, før du vælger placering af huset på grunden i forhold til sol, vind og vejr – husk myndighedskrav i forhold til skel, og tjek, om der er specielle servitutter, som skal overholdes på grunden.
  • Få et samlet overblik over, hvilke byggematerialer du skal bruge, og bestil det hele på en gang. Det er muligt at få delleverancer, efterhånden som materialerne skal bruges.     
  • Få lukket klimaskallen så hurtigt som muligt, så du har fred og ro til at færdiggøre dit projekt indendørs.

Sommerhuset holdt budgettet

Set udefra ligner selvbyggerhuset, der er opført på få måneder med Peters egne næver, noget til flere millioner, men byggeprisen var kun i omegnen af 700.000 kr.

Prisen har kunnet holdes nede, fordi parrethar satset på alternative løsninger, lokale leverandører samt gode, klassiske danske materialer. 

– Det meste har jeg selv lavet med undtagelse af det, der kræver autorisation, siger Peter, som det meste af sit liv har været i gang med at bygge om, til eller nyt.

Beklædning af gran, terrasse i eg

Huset er beklædt med malede brædder af gran. Terrassen er bygget i solidt, vejrbestandig dansk egetræ fra det lokale savværk, som også har leveret listerne til udhænget i lærketræ. Ikke noget med tropetræ her.  

– Terrassen i eg holder mindst 50 år. Det lover de i hvert fald fra savværket, fremhæver Peter, der også går højt op i bæredygtighed. 

Sorte fuger på badeværelset

Også indvendigt er der brugt fornuftige materialer. Alkoven er bygget i krydsfiner i fyr, og væggene er beklædt med malet fyrretræ. 

– Vi har bevidst arbejdet med at finde materialer til huset med karakter og sjæl til en rimelig pris. Jeg elsker krydsfiner, så det er brugt som en indramning af køkken og alkove. Bordpladen i køkkenet er en tilskåret plade i fibercement, som koster 600 kr. for en hel plade. Den er blevet vokset med bivoks, og er nu fuldkommen modstandsdygtig over for fedt og vand, fortæller Lone.

Badeværelset har de billigste hvide, glaserede fliser fra Silvan på væggene. Til gengæld er fugen sort; det giver et industrielt og lækkert udtryk. Mureren spurgte to gange, om de virkelig mente det med en sort fuge. Det gjorde de. 

Ingen spildplads – hvis man tænker sig om

En af de store gevinster ved selvbyg er, at man kan tilføje sine egne praktiske løsninger. For eksempel var det afgørende at undgå spildplads. 

– Som selvbygger får man nogle fantastiske muligheder indretningsmæssigt, hvis man tænker det tidligt ind i processen. For eksempel kan man flytte på et vindue, hvis det giver bedre indretningsmuligheder, og man kan tænke opbevaringsløsninger ind fra start som fx tv´et, der er bygget ind i væggen i alkoven, lagerplads under sengen og vaskemaskinen, der nærmest er bygget ind i en niche i væggen, understreger Lone, der som indretningskonsulent har gode forudsætninger for at indrette et hus.

I sommerhus året rundt

Ejerne bruger sommerhuset på Sjællands Odde året rundt, uanset, om det er sommer og solskinsvejr, eller om det er efterår med rusk og regn. Huset kan noget for familien på alle årstider, også når det er vinter, og sneen måske falder udenfor. 

– Vores børn bruger det både sammen med os og tager selv herop med venner og kærester, siger Lone.

Selvom sommerhuset nu er helt færdigt, er ejerne ikke helt arbejdsløse. Efter at det nye hus var færdigindrettet, kastede de sig over det gamle sommerhus længere nede på grunden. Det er siden blev bygget om til gæstehus med egen terrasse.

Sådan var ombygningen

Forarbejdet: Ejerne har tegnet og udtænkt alle materialer til huset. De har efterfølgende spurgt forskellige leverandører om en samlet pris. Fundament, kloak og nedgravning af vand og el er udført af lokale entreprenører.  Opgaverne er udbudt i konkurrence med andre leverandører. Parret fik en god pris ved at få udført arbejdet på et tidspunkt, hvor håndværkerne havde god tid.

El og vvs er udført af lokale, autoriserede håndværkere. 

Styrkeberegninger på konstruktionen er foretaget af en bygningsingeniør. 

Tid: Byggetilladelsen kom i april 2015. Gravearbejde og fundament var afsluttet i maj samme år. Huset stod færdigt med udvendig klimaskal i juli, men var først færdigt i december 2015

Materialer udendørs: Facade i malet gran fra Stark. Terrassebrædderne er dansk egetræ, og listerne ved udhænget er dansk lærk. Alt er skåret og leveret fra Skovsav i Regstrup. Tagvinduet er købet på dba.dk.

Materialer indendørs: Krydsfiner i alkoven er god kvalitet fra Ferrywood i Hedehusene. De øvrige materialer fra Stark er almindelig god kvalitet. 

Gulvet er malet og derfor ikke i den dyreste klasse. 

Køkken og hvidevarer er fra IKEA. Køkkenøen består af hvidpigmenterede og lakerede bogkasser fra Trævarefabrikernes Udsalg. Bordpladen er en tilskåret Cembrit-plade, som er behandlet med bivoks, så bordet kan modstå vand og får en lækker, blød overflade.

Sanitet og armaturer er fra vvs-eksperten.dk og købt på nettet. Fliserne er de billigste hvide fra Silvan.

Pris: Hus og terrasse har kunnet bygges for omkring 700.000 kr. Prisen har kunnet holdes på det lave niveau, fordi Peter selv har lavet meget af det forberedende arbejde, fx beregninger af varmetab og ansøgninger om byggetilladelser til kommunen.