Hvad kan ombygges og indrettes i boligen, så den bliver tilgængelig for alle, uanset alder og fysik?
Hvis du indretter din bolig rigtigt, kan du blive boende i den også som ældre. Det kan være en god idé at gøre din bolig mere tryg og sikker at gå rundt i, inden du får behov for det.
Vi har samlet en række råd til, hvordan du kan indrette din bolig, så den passer til dig i alle aldre, og længere nede i artiklen finder du interaktive tegninger, der kan gøre dig klogere på boligen til hele livet.
Det er alfa og omega, at du føler dig tryg og sikker, når du færdes i dit hjem, og at det er indrettet, så du nemt og sikkert kan bo og færdes i det - også selv om du med alderen måske ser lidt dårligere, går lidt mere usikkert, har svært ved bøje ryggen, stå op længe ad gangen, eller måske sidder i en kørestol.
Sørg generelt for godt dagslys og god og fleksibel belysning ved de forskellige funktioner, fx kraftigt arbejdslys ved læseplads og godt og hyggeligt lys med god farvegengivelse ved spiseplads. Lyset skal være, hvor der er brug for det, også hvor man går mellem rummene – og glem ikke hyggeligt og varmt lys, de steder i boligen, hvor der skal slappes af.
Indret boligen, så det er let at udføre den daglige rengøring. Lav fx bedre plads mellem møblerne, så det er lettere at støvsuge – brug evt. en robotstøvsuger – og skil dig evt. af med nogle af de ting, du ikke bruger i det daglige. Det kan også være en god idé at stille pyntegenstande og fx familiebilleder et sted, hvor det er let at støve dem af.
Overvej at få etableret en niveaufri adgang til have, terrasse og altan. Kontakt en fagmand, fx en tømrer eller snedker for at sikre, at døre slutter tæt, så det ikke resulterer i utætheder og træk.
Bor du i et hus med trapper eller i etagebyggeri, kan det være en god idé at tage stilling til, om du vil blive boende der, og om der så kan foretages de nødvendige ændringer til, at du sikkert kan færdes på trappen. Du kan sørge for skridsikre trin, et godt, stabilt gelænder, god belysning og at indrette din bolig, så du måske kan undgå unødvendig meget færdsel på trappen.
Hvis du er dårligt gående eller har dårligt syn, er det meget vigtigt, at:
- Der er god friplads.
- Der er god belysning.
- Gulvbelægningen er plan og skridsikker.
- Gulvtæpper ligger godt fast.
- Der ikke står eller ligger noget, man kan snuble over, fx løse tæpper.
Dørtrin kan gøre det besværligt og usikkert at gå rundt uden at snuble, eller gøre det vanskeligere at bruge et hjælpemiddel som fx en støttestok eller en rollator. For en fagmand er det forholdsvis nemt at fjerne alle dørtrin i en bolig, men vær opmærksom på, at det betyder, lydisoleringen mellem rummene bliver dårligere, og at der kan komme træk.
Hvis du har svært ved at færdes uden hjælpemidler, enten midlertidigt eller permanent, og derfor er afhængig af en kørestol eller et et andet hjælpemiddel/gangredskab, er det vigtigste, at der er rigelig plads til, at du så vidt muligt kan manøvrere frit rundt.
Hvordan indrettes badeværelset handicap- og ældrevenligt?
Du skal altid kunne færdes trygt og sikkert i badeværelset, også når du i perioder er svækket eller søvndrukken, når du skal på toilettet om natten. Derfor er det et af de vigtigste rum for, at hjemmet kan fungere som bolig under alle livets forhold.
Hvis det er muligt, bør badeværelset eller et ekstra toilet ligge tæt på soveværelset. Uanset, hvor det ligger, bør der være god belysning og ingen hindringer, når du går derhen. Det skal være let at tænde lyset, og det kan måske være en fordel med lys, der aktiveres af bevægelsessensor, så lyset tænder automatisk.
Det er også vigtigt, at du så vidt muligt kan benytte rummet uden hjælp fra andre, og at der er god plads til hjælp, hvis du har brug for det. Badeværelset er et privat sted, og det skulle det gerne fortsætte med at være, selvom du bliver ældre.
Derfor bør der være ordentligt lys og et gulv, der også er skridsikkert, når der ligger vand. Hvis der ikke er skridsikker gulvbelægning, kan du undgå at glide på gulvet ved at få det behandlet med en kemisk belægning, der gør gulvet mere skridsikkert eller få lagt nogle særlige, skridsikre gummimåtter.
Hvis du bliver afhængig af gangredskab/rolator eller kørestol, er der en række ting, du kan gøre:
Badekar eller vægge og opkanter ved bruseniche kan måske fjernes for at få bedre plads til at bade sikkert. Du kan evt. få plads til en badestol og/eller en hjælper. Der kan monteres et støttegreb, så der er noget at holde fast i. Få en fagmand til at montere, da det er mange kræfter, som greb og fastgørelse skal holde til, når man er ved at falde og derfor griber fat.
Et forhøjet toilet gør det lettere at sætte og rejse sig. Også her er det godt med noget at holde fast i som armstøtter. Sørg gerne for 90 cm friplads ved siden af toilettet, så der er plads til en kørestol eller hjælper.
Toilettet kan enten udskiftes til et specielt, højere toilet, eller du kan montere en toiletforhøjer oven på det eksisterende toiletsæde. Det kan også være en god hjælp at placere toiletrulleholderen, så den let kan nås, uden at du skal vride kroppen, fx som løs holder eller på armstøtte.
Armaturet ved bruseren skal muligvis flyttes til lavere højde, så det kan betjenes siddende. Det er ligeledes en god idé at udskifte eller forsyne det med bedre greb, der er lettere at betjene.
Bruseslangen kan udskiftes med en længere slange, der gerne er så lang, at du kan sidde på toilettet, når du bader, hvis der ikke er plads til en badestol. Samtidig skal de ting, du har brug for under badet, sæbe, shampoo m.v. placeres, så de er nemt tilgængelige.
Sørg for at sikre, at alle greb og gribehåndtag er monteret godt og solidt. Derved vil de kunne klare den store belastning, det giver, når en person er ved at falde, glide eller snuble og derfor griber fast i det, der er nærmest. Tænk over dette med både selve støttegrebet, bøjlen, væggen bag ved og fastgørelsen, så alle dele kan holde til belastningen.
Hvis du har vaskemaskine og tørretumbler på badeværelset eller et andet sted, er det lettere at lægge vasketøj ind og tage det ud, hvis maskiner placeres på en ca. 40 cm høj sokkel – placér dem, så lågerne åbner mod hinanden.
Vend evt. døren, så den bliver udadgående. Derved vil en person, der er faldet, ikke blokere for adgangen for hjælp.
Få inspiration til indretning af badeværelset
Må vi vise dig en interaktiv grafik?
Her plejer at ligge en interaktiv grafik. Vi kan desværre ikke vise dig elementet, på grund af dine cookie-indstillinger.
Hvordan indrettes køkkenet handicap- og ældrevenligt?
Køkkenet er et andet vigtigt rum at kunne færdes frit, trygt og sikkert i, det gælder både arbejdsplads og ofte spise- og opholdsplads.
Når du skal forberede og tilberede mad og vaske op er både god plads foran ’arbejdspladser’, godt indrettede arbejdspladser og godt lys vigtigt. Gulvet bør være skridsikkert, hvis der ligger lidt vand.
Hvis du ikke har et sted at sidde, når du forbereder maden, kan fx en udtræksplade og en kontorstol udgøre en god arbejdsplads.
Indret opbevaring, så det, du bruger til dagligt, står let tilgængeligt, mens det, der kun bruges, når der er gæster og ved særlige lejligheder kan placeres højere eller på de nederste hylder.
Her er flere ting, der kan gøre det nemmere at være i køkkenet:
Hårde hvidevarer:
- Køb hårde hvidevarer, der er sikre og lette at betjene.
- Placér køleskab og fryser på en sokkel, så du lettere kan komme til de nederste hylder.
- Hæv opvaskemaskinen 40 cm, så den bliver lettere at fylde og tømme. Du kan også overveje en bordopvaskemaskine, der er mindre og, som navnet siger, kan stilles på bordet.
- Bager du meget, eller tilbereder du meget mad i ovnen, kan du overveje en indbygningsovn i den rigtige højde, hvor døren er hængslet i siden og ikke i bunden. Ligeledes kan det være en god idé med teleskopudtræk, så bagepladerne kan trækkes ud på skinner. Der kan eftermonteres teleskopudtræk i de fleste ovne.
- Hav god fralægningsplads ved køleskab og varmefast frasætningsplads ved kogeplader. Du kan også have varmebestandige bordplader, så du kan trække de tunge og varme gryder og pander direkte fra komfuret over på køkkenbordet og dermed undgå at løfte.
Køkkenskabe:
- Et løst skabsmodul på hjul eller et rullebord kan bruges som fralægningsplads og til at transportere fx maden i gryder eller fade sikkert til spisepladsen.
- Udskift hylder i underskabe med skuffer, der er lettere at komme til.
- Udskift greb på skabe og skuffer til greb, der er lette at nå og gribe om. Det kan være kraftige bøjlegreb, hvor du kan få hele håndfladen ind mellem lågen og grebet.
- Få et kosteskab uden bund, så du nemt kan trække støvsuger og andet rengøringsudstyr ind og ud uden at løfte.
- Indret skuffer, så de glider nemt og sørg for greb, der er lette at gribe om.
Hjælpemidler:
- Forsyn køkkenvaskens blandingsbatteri – vandhanen – med grebsforlængere eller kraftigere greb, der kan betjenes uden at bruge kræfter og med én hånd. Eller anskaf en der er berøringsfri som aktiveres med en fotocelle, når noget placeres under hanen. Montér evt. blandingsbatteriet ved siden af vasken (i stedet for bagved), så du ikke skal række så langt.
- Der kan købes eller lånes forskellige redskaber i kommunen, som gør hverdagen lettere, hvis man har fysiske begrænsninger som fx svage fingre, hænder og arme. Det kan være fx være hjælpemidler som sakse, knive, dåseåbnere og andre former hjælperedskaber, der gør betjeningen lettere.
Øvrigt:
- Køkkenets overflader skal være nemme at rengøre og vedligeholde. Det er lettest at gøre glatte overflader rent, så bordplader kan fx være af laminat, corian, rustfrit stål eller lakeret træ. Men de skal være varmebestandige og kunne tåle madvarer, og så skal de have en overflade, hvor skåle og skærebrædder står fast.
- Gør det let at komme af med affald, fx i løse spande i stedet for under vasken.
- Tjek, at dine elstik er i den rette højde, så du nemt kan nå dem og tilslutte en ledning. Ved placering på væg bør de være i minimum 40 cm højde, og elstik til køkkenredskaber kan med fordel placeres enten på væg over køkkenbordet eller i forkanten af bordpladen. Hvis du har brug for nye elinstallationer, skal du kontakte en autoriseret el-installatør.
- Hvis du har brug for at sidde ned, mens du laver mad eller vasker op, kan du ved at fjerne et underskab få lavet friplads under en del af køkkenbordet. Har du brug for at kunne sidde ned ved køkkenvasken, kan du fjerne underskabet og udskifte vasken til en lavere vask med afløb og vandlåsen placeret bagud. Du kan også bruge et udtræksskærebræt, hvor du fx kan sidde og ordne grøntsager.
Få inspiration til indretning af køkkenet
Må vi vise dig en interaktiv grafik?
Her plejer at ligge en interaktiv grafik. Vi kan desværre ikke vise dig elementet, på grund af dine cookie-indstillinger.
Sådan kan du indrette soveværelset
Det er hensigtsmæssigt at indrette soveværelse i adgangsetagen nær badeværelse og opholdsstue – gerne med godt dagslys, og hvis du er periodevis sengeliggende så gerne med lavtsiddende vinduer eller have/altandøre, så du også kan se ud fra sengen.
Indret soveværelset, så der er god friplads ved både seng (på begge sider) og skabe. Så er der er plads til lys og fralægningsplads til fx briller og andet, du skal have fat i, så du let og sikkert komme til og fra sengen. Får du på et tidspunkt behov for personlig hjælp til at komme op, i og ud af sengen, skal der også være god plads omkring sengen, så hjælperen kan komme til.
En lidt høj seng eller elevationsseng gør det lettere at komme ud af sengen. Hvis du hæver hovedgærdet, kan det være nemmere at komme op i og ud af sengen.
Hvordan indretter du indgang og entré?
Indgang: Sørg for let og sikker adgang fra vej og bil til entredøren med godt lys, gode, markerede trapper med håndlister, der er lette at gribe om. Stil evt. en bænk eller andet ved hoveddøren, hvor du kan stille tasker og poser, når du låser dig ind - så du undgår at skulle bøje dig, når du skal have fat i dem igen.
Entré: Sikr god friplads, og lys der let kan tændes, inden man kommer ind i rummet. God afsætningsplads, når du skal afsted og kommer hjem er også en fordel. Der skal være opbevaringsplads til overtøj, sko, tasker og andet, så det er let at komme til. Placér en stol eller bænk i entreen, så du kan sidde ned, når du skifter sko og tager overtøj af og på.
Få gode råd til indgangspartiet
Må vi vise dig en interaktiv grafik?
Her plejer at ligge en interaktiv grafik. Vi kan desværre ikke vise dig elementet, på grund af dine cookie-indstillinger.