Måske har du i flere år drømt om dit helt eget sted, hvor du selv må bestemme og spise pasta med ketchup i sengen – til morgenmad. Men måske har du tænkt lidt mindre over budgetter, huslejepriser og opsparing til uforudsete udgifter.
Mange unge oplever nemlig at få mindre frihed, når de flytter hjemmefra. For selvom de nu kan bestemme helt selv, så bliver den økonomiske frihed mindre, end da de boede hjemme, havde et fritidsjob og slap for at betale husleje.
55 procent af de unge bliver overraskede over, hvor dyrt det er pludselig at stå alene med husleje og elregninger og få et budget til at hænge sammen, viser en ny analyse fra Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk. Den viser også, at lidt over hver tredje ikke havde lagt et budget, da de flyttede hjemmefra.
– Flere unge oplever at løbe tør for penge, inden måneden er omme. De faste udgifter til telefonregningen, huslejen og forbrug til varme, vand og el overrasker dem. Det kommer også bag på dem, hvor dyrt det er at handle, fordi mange af dem ikke er vant til at gøre det. Og selvom 65 procent jo faktisk lægger et budget, synes de, det er svært at overholde, siger Solveig Råberg Tingey, seniorøkonom i Finans Danmark.
Særligt svært i starten
Det er netop i starten, at økonomien for de unge kan virke uoverskuelig.
– Vi kan se, at mange har det økonomisk svært i den første tid, efter de er flyttet hjemmefra, hvor de tit har fokus på alt muligt andet, end om økonomien er skruet rigtigt sammen. Så en del får økonomiske problemer i starten af 20’erne, og herefter begynder de fleste at få det nemmere, men nogle har fået så store problemer, at de kan være svære at komme ud af, fortæller Turf Böcker Jakobsen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk.
I 2017 var unge registreret med 140.000 dårlige betalingsforhold i RKI. Halvdelen var også registreret i 2012 og havde i gennemsnit en gæld på knap 40.000 kroner.
Hvor skal du bo?
Udgiften til husleje sluger en stor post i dit nye budget, særligt hvis du vil bo i en af landets største byer. Det understøtter tal, som boligøkonomisk ekspert i Videncentret Bolius Jørgen Munksgaard Rasmussen har samlet.
– Ikke overraskende er både priser og udbuddet af værelser i top i de to store studiebyer, København og Aarhus, hvor et værelse gennemsnitligt er udbudt til ca. 4.300 kr. om måneden, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.
En overraskelse er det til gengæld, at det ikke kan betale sig at bo et godt stykke uden for centrum af København, fx på Vestegnen. Du får godt nok mere plads for pengene, men du får ikke flere kroner og øre på kistebunden.
Til gengæld er der penge at spare ved at bo i mellemstore provinsbyer som Ringsted, Esbjerg, Silkeborg og Randers.
– Her er udbuddet af værelser begrænset, men priserne ligger dog ca. 1.000 kr. under niveauet i de store byer. Og det er relativt let at finde en lejelejlighed til priser mellem 4.000 og 6.000 kr. for en toværelses, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.
Når du har et sted at bo, er det en god idé med en økonomisk buffer, så du er klar til uventede udgifter. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har vist, at hvis der opstår en uventet udgift på 5.000 kr., vil hver fjerde unge have svært eller meget svært ved at betale.
Budget for studerende
Endelig er særligt én ting vigtig for at sikre en sund økonomi.
– Man taler gerne om penge, når det handler om, hvad man kan bruge penge til. Men i det øjeblik, pengene ikke rækker, bliver det svært at tale om. Det er vigtigt i dag at vise, at man har kontrol over sit liv, og så kan det godt føles som et nederlag, hvis man ikke har styr på sin økonomi. Men det er vigtigt at tale om – både med sine forældre og med vennerne, lyder opfordringen fra Turf Böcker Jakobsen.
Solveig Råberg Tingey mener, at forældrene har et ansvar og bør gøre noget ud af at fortælle deres børn, hvordan deres egen økonomi ser ud og vise lønsedler, regninger og budgetter. Hun peger desuden på Finans Danmarks initiativ, Pengeuge, hvor folkeskolens 7-9. klasser undervises i privatøkonomi og finansiel forståelse.
– Det er vigtigt at starte tidligt, så de i en tidlig alder lærer noget om for eksempel lånetyper og renteudgifter og betydningen af budget og opsparing, siger hun.