Fakta om huset på håndværkertilbud
- Arkitekttegnet bungalow fra 1950 med 1. sal og kælder.
- I alt 231 m2 beboelse – hele huset er på 300 m2, og grunden er på 671 m2.
- Beliggenhed: udkanten af Vanløse.
- Villaen havde stået tom og uopvarmet et godt stykke tid – uvist, hvor længe.
- Ifølge tilstandsrapporten var det også uvist, hvilken stand vandrør og kloak var i.
- Der har bl.a. været dyrelægeklinik i ejendommen.
- Vinduerne var gamle, flere kunne ikke lukkes.'
- Der var hulmursisoleret, men hele loftet var uisoleret.
- En gammel pejs var fyldt med papaffald, og da Diana og Jack tømte den, faldt der to døde og meget stive måger ud af skorstenen.
- Køkken og badeværelse var meget forsømte – nærmest smadrede.
- I kælderen var der et toilet, som var koblet til vandrørene i stueetagen via en haveslange.
- Kælderens vægge var beklædt med spagnumplade og vinduerne var barrikaderet, så der var meget mørkt og fugtigt. Den var delt ind i syv rum og meget svær at finde rundt i.
- Huset var desuden omringet af diverse udbygninger, alle i faldefærdig stand. Taget var ok.
Bygningsrådgiveren advarede dem, men Diana Brandt Larsen og Jack Christensen havde forelsket sig i et håndværkertilbud, for huset havde sjæl. Men, og selvom det ville det kræve hårdt arbejde, inden det kunne blive et rigtigt hjem, var de klar til udfordringen.
Her fortæller Diana Brandt Larsen historien om den største investering i hendes og kærestens liv – fra overtagelsen af huset og til i dag, hvor de er nået langt, men endnu ikke er helt i land med byggeprojektet.
Vinter/forår 2017
Vi er blevet trætte af at bo i lejlighed i Københavns Nordvestkvarter og begynder at se på hus. Efterhånden finder vi ud af, hvad vi går efter, og håndværkertilbuddet i Vanløse vækker straks vores interesse. Jo da, der skal laves ret meget, men der er også så mange fordele ved det hus. Det er stort, så måske kan der indrettes en særskilt lejlighed på 1. sal, og det ligger tæt på Københavns centrum. Og så – ikke mindst – har det sjæl.
Det er oprindeligelig arkitekttegnet, og det synes vi godt, at man kan se, når man studerer de oprindelige tegninger. Huset er dog blevet skæmmet af mærkelige ombygninger gennem tiden, men det er der råd for. Desuden er prisen passende, og vi føler, at vi er mere sikret vores investering her, end hvis vi købte et hus i tiptop stand.
Maj 2017
Jeg inviterer en bygningskonstruktør med ud for at gennemgå huset. Hendes medbragte fugtmåler bipper hele tiden, så det varsler ikke specielt godt. Hun advarer os da også mod at købe huset, især fordi vi ikke har håndværker- eller byggeerfaring. Opgaven bliver simpelt hen for stor for os, mener hun.
Men vi synes dog stadig, at huset er det rette for os. Både selve huset og haven omkring har så meget mere sjæl end nogle af de andre huse, som vi har kigget på. Vi skal stå for meget af ombygningen selv, men heldigvis har vi to venner, der er håndværkere – en tømrer og en snedker. De vil gerne hjælpe os og er meget interesseret i vores projekt. Vi føler os parat.
Juni 2017
Vi overlader papirarbejde og forhandling om pris til en købermægler, og det viser sig at være en god investering. Han forhandler prisen ned med 400.000 kr., så vi ender med at give tre millioner kroner for huset. Vi budgetterer med, at der skal bruges en million til renovering over de næste fem år.
Jeg går i gang med de indledende manøvrer og bruger en masse tid på nettet til at finde ud af, hvor man kan få tilskud til at overgå til fjernvarme. Huset er blevet varmet op med et gammelt oliefyr, men da vi har mulighed for at få fjernvarme, er det oplagt. Vi studerer også de gamle tegninger og finder ud af, at vi faktisk vil føre huset tilbage til den indretning, som det oprindelig var ifølge arkitekttegningerne.
Juli 2017
Vi får nøglen til huset - det hele er er vildt spændende. Vi har stadig lejligheden, men efter arbejde tager vi ud til huset i Vanløse. Det er lidt ligesom at tage i kolonihavehus. Vores håndværkervenner overrasker os med en lille træterrasse, som står midt i vildnisset af en have. Vores to hunde, Zlatko og Zola, nyder også haven. Også det bestyrker os i troen på, at vi har gjort det rigtige.
August 2017
Skurvognen, som vi skal bo i hele efteråret, er ankommet. Lejligheden er fraflyttet, og de fleste møbler er opmagasineret. Vi indretter os i skurvognen, der har et rum i hver ende. I den ene ende står vores seng, i den anden er der et lille køkken med spisebord og et badeværelse. Jack pimper vognen op med et tv i ’soveværelset’ og et lille et i køkkenet, så vi kan slappe af eller se nyheder, mens vi laver mad. Dog laver vi mest mad udenfor på grillen, det fortsætter vi med, indtil det bliver rigtig vinter. Jeg imponerer både Jack og håndværkervennerne med at lave lasagne på grillen.
September 2017
Den første tid i huset går med nedrivning, bl.a. af en misforstået udestue, der er grim og tager lys fra det, der skal være vores køkken-alrum og stue. Vi fjerner vægge, eller flytter dem, river loftbeklædning ned og graver gulve op, da der både skal isoleres i etageadskillelse og i gulve. Det er både hårdt og beskidt arbejde, og nedrivningsdelen tager længere tid, end vi havde regnet med. Vi er i den grad trukket i arbejdstøjet og knokler til langt ud på aftenen.
Jeg erkender hurtigt, at det ikke nytter at være ekstremt forfængelig, hvis man skal komme igennem sådan et byggeprojekt. Man går jo hele tiden rundt i arbejdstøj og er godt svedig. Men efterhånden som nedrivningsdelen skrider frem, glæder vi os over, at de grimme og ’forkerte’ beklædninger og byggematerialer kommer væk, og huset igen kan ånde.
Krise: Jeg mister mit job – dårlig timing, for kan vores økonomi klare det? Krisen afværges dog hurtigt, og jeg når slet ikke at gå arbejdsløs. 1. oktober begynder jeg i nyt job, som dog ligger på Sydsjælland, så der skal bruges mere tid på transport, og den tid går jo fra byggeriet. Men vores økonomi bliver bestemt ikke dårligere af jobskiftet.
Oktober 2017
Man finder mærkelige ting, når man renoverer et gammelt hus. Vi finder en klump hash i kælderen og tre kinesiske pas, der er pakket væk oppe over et bræt i kælderloftet. Vi har godt nok også hørt noget om, at der på et tidspunkt har boet kinesere i kælderen.
Da vi er i gang med at rive udestuen ned, falder der en indtørret slange ud af væggen. Fra lokale har vi ladet os fortælle, at der også har været både terrarier og slanger i huset, men det var ikke noget, som vi regnede med at finde beviser på. Vi tror, at slangen er en babypython.
Vennerne og vi arbejder hårdt med isolering af vægge og gulve nu, hvor nedrivningsarbejdet er overstået. Det er en helt fantastisk følelse den dag, hvor der bliver slået hul i muren til det store vindues- og dørparti, som vi skal have ud mod haven. Lyset ligefrem vælter ind i rummet – det skal nok blive lækkert.
November 2017
I starten af måneden tager jeg en tur med mine kusiner til London, og da jeg kommer hjem, har Jack og gutterne rykket vores seng ind i stuen foran pejsen, så nu sover vi ikke længere i skurvognen.
De mørke aftener efter arbejder går med at arbejde på huset – i gennemsnit vil jeg tro, at vi bruger fire timer hver dag på byggearbejde. Derfor er er rart at se, at det trods alt går fremad – se nu bare det flotte gulv i vores kommende soveværelse og entréen. Vi arbejder begge hårdt, Jack og vores venner tager sig dog af alt, hvor der skal bruges sav, det holder jeg mig fra.
December 2017
Køkkenet bliver næsten færdigt til jul, i hvert fald så færdigt, at man kan lave mad i det. Men det holder hårdt. Vi var fast besluttet på, at vi ikke skulle sætte os til bordet juleaften, før det køkken var sat op. Stegen blev sat i ovnen kl. 21, og kl. 22.30 gik min mor og støvsugede. Men det blev alligevel en af de hyggeligste juleaftener, som vi fejrede sammen med min mor og lillebror.
Jeg har nu lært, at jeg må skrue lidt ned og læse lidt mindre om vådrum, tagkonstruktioner, isoleringsmetoder m.v. på Google. Især i starten, da vi lige havde købt huset, brugte jeg al min vågne tid på at læse mig frem til viden, når jeg ikke lige var i gang med noget arbejde i huset. Det vil sige tid, hvor jeg hellere burde slappe af eller sove.
Det er godt at være på forkant og tilegne sig viden om byggeri, men det kan også gå hen og blive for meget, og det stresser. Læringen er, at nogle gange er man simpelt hen nødt til at tage problemerne, efterhånden som de kommer.
Januar 2018
Krise – gulvvarmen er lagt i stuen, men den virker ikke, og nu er det efterhånden svært at klare os med varmen fra pejsen, som vi ligger tæt på svøbt ind i dyner og tæpper. Det føles lidt som om, vi er hjemløse, der har besat et hus. Ingen af os kommer fra specielt velhavende hjem, så når det ser skidt ud, kigger vi på hinanden og siger, at vi da før har boet i noget, der så værre ud. Vvs-manden er flere gange ude for at fikse problemet med gulvvarmen, men det kommer ikke til at virke, før firmaets chef kommer ud i februar. Og så er der endelig dejlig varme i gulvet.
Det finere gulvarbejde er nu gået i gang, og jeg lægger sildebensparket i vores kommende soveværelse.
Februar 2018
Skurvognen køres væk, og vi vinker farvel til det, der var vores hjem i omkring et halvt år.
Vores nye toilet i huset fungerer nu, men badet er ikke klart. Efter at skurvognen er kørt væk, går vi i bad på vores respektive arbejdspladser.
Marts 2018
Vi arbejder med det nye badeværelse, og det kommer til at tage laaang tid – to en halv måned fra start til slut. Vvs-firmaet syntes åbenbart, at det er ok at have en lærling alene gående uden opsyn af en uddannet. Det betød så lige, at samme lærling ’kom til’ at bore et stort hul ved trappen i entréen. Vi får lagt klinker på badeværelset, men vvs-firmaet har glemt at give os en ramme ved afløbet, der er 1,2 cm høj, så gulvet kommer til at ligge højere end afløbet. Surt! Vi tager dog bad i det midlertidige badeværelse og må så bagefter stå og øse vand op. Senere tager vi hele gulvet i brusekabinen op, retter afløbet, laver vådrumsmembran på ny og derefter fliser på igen. Det har virkelig ikke været fedt at skulle være over de professionelle hele tiden og påpege fejl. Men vi tænker, at det da bliver pærelet, når vi skal i gang med husets badeværelse nummer 2 på 1.-salen.
April 2018
Anden omgang med flisearbejde er i gang. Det er mig, der står for fliselægningen.
Maj 2018
Dobbeltarbejdet er overstået, og badeværelset er nu, som det skal være.
Pauser er vigtige, når man går i gang med så stort et byggeprojekt. Vi har i hele forløbet været gode til engang imellem at lade hus være hus og i stedet gå på restaurant eller sætte os og se en serie på Netflix sammen. I julegave forærede Jack mig en billet til en koncert i Los Angeles. Den skal indløses nu. Heldigvis er der også plads i budgettet til et par ugers ferie i lejet bil i Californien. Vi nyder det!
Juni 2018
Det er vigtigt at kende hinandens grænser og behov, når man har kastet sig ud i så stort et byggeprojekt som vores. Jeg er nok typen, der kan blive ved og ved, mens Jack har mere brug for at koble fra – måske fordi han i sit arbejde som familiekonsulent arbejder med tunge problemstillinger omkring udsatte børn. Da han skal til en konference i Canada i forbindelse med sit job, beslutter jeg derfor, at han skal have en gave ved hjemkomsten. Så da han vender hjem, er der et stykke hårdt arbejde mindre: Håndværkervennerne lægger nyt undergulv i entréen, mens Jack er væk, og alt er derfor klart til, at vi kan lægge fliser på, da han kommer hjem.
Juli 2018
Vi glæder os over, at den uskønne udestue er væk, og at vi kan nyde terrassen i den lange sommer. Vi køber lækre terrassemøbler fundet til en slik på DBA.
August 2018
Stuen tager endnu mere form. Vi bliver færdige med det fine gulv – sildebensparket, som stuen oprindelig var født med.
September 2018
Vores møbler ankommer efter at have været opmagasineret i et helt år. Der er sket meget, siden vi overtog huset i juni 2017 – også med os. Før havde Jack ikke de store erfaringer som handyman, nu er han pludselig blevet sådan en, som kollegerne spørger til råds om byggetekniske ting.
Oktober 2018
Nu går det stærkt. Faktisk er vi nu færdig med både entré, soveværelse, badeværelse, køkken og stue samt et ekstraværelse. Jeg nyder at bruge tid på indretningen og specielt at finde ting, som passer lige til os og ikke koster ret meget. Fx består vores nye reoler af gamle kasser, der har været brugt til fødevarer, måske i et bageri. Vi købte dem af en dame, som havde fundet dem på loftet i sit hus. 140 kr. for det hele.
November 2018
Nu venter besøg af vurderingsmand, så vi kan få vurderet huset nu, hvor første del af projektet er afsluttet. Vores lån er et såkaldt projektlån, hvor man tager udgangspunkt i, hvad huset kan blive værd efter istandsættelse og ikke efter aktuel stand. Det har givet os fornyet blod på tanden til at gå i gang med 1.-salen. De opmagasinerede ting deroppe, begynder at finde deres plads i den færdige del af huset, så nu er der plads til at arbejde.
Følg byggeprojektet på Instagram
Følg Dianas og Jacks byggeprojekt med håndværkertilbuddet på Dianas Instagram: @diana_og_slotsherren
December 2018
I år forløber julemåneden i et lidt mere ustresset tempo. Vi fikser småting som fodlister i stueetagen. Familien kommer den 22. december, og så får min lillebror lov til at hjælpe med at lave undergulv og gulvvarme oppe på 1. sal, mens mutti laver verdens bedste julemad.
Når det bliver 2019, fortsætter vi arbejdet.