Lene og Niels Høj gjorde det, andre nøjes med at drømme om. Efter 37 år solgte de deres store, billige lejlighed centralt på Østerbro i København og flyttede i stedet tværs over landet til Randers for at være tæt på børn og børnebørn.
- Det var en dejlig lejlighed, og vores naboer var skønne, men de senere år har vi kunnet mærke alderen trænge sig på. Pludselig blev det meget besværligt at finde en parkeringsplads, at betale for parkering, at slæbe dagligvarer hjem, at bestige trapperne op til 3. sal, siger Niels Høj.
Bedsteforældre: Vi savnede vores børnebørn i Jylland
Men det var slet ikke det, der var det vigtigste.
- Det, der overbeviste os om at rykke nu, var, at vi savnede at være tæt på vores børnebørn - og min ene søn og svigerdatter selvfølgelig. Vi synes, at det var ærgerligt, at vi kun havde længere besøg og hyggestunder med vores børnebørn, når vi eller de kørte langt, eller i ferierne. Og vi bliver jo ikke yngre.
- Hvorfor flyttede I ikke før?
Da bedsteforældrene præsenterede sønnen og svigerdatteren for idéen, syntes de øjeblikkelig om den. Svigerdatteren Anni tilføjede, at de da gerne måtte have flyttet noget før, da børnene var mindre.
Men bedre sent end aldrig, var familien enige om, og derfor hjalp sønnen, Hans Henrik, og svigerdatteren med at finde en god og ældrevenlig bolig til Lene og Niels kun to kilometer og fem minutter i bil fra børnebørnene Kristine og Frederik på 12 og 10 år.
Luksuslejlighed i Randers
- Vi solgte lejligheden i København på ingen tid, og herovre i Randers har vi til en billig penge fået skøn udsigt til natur, elevator til døren og opvarmet parkeringskælder. Især muligheden for at parkere der, hvor vi handler, nyder vi.
Vi lever stort set vores liv videre, som vi plejer i hverdagen. Vores gamle venner i København skyper vi med.
- I Randers er der jo alverdens butikker og muligheder. Vi har altid været meget sociale og ekstroverte, så vi er hurtigt kommet med i lokale, sociale sammenhænge, forklarer Niels.
Han har stor erfaring med at sidde i andelsboligbestyrelse, og den erfaring trækker han nu på i ejerforeningen.
Bedsteforældre er der til kørsel, sygdom og biograftur
Selv om familierne nu bor tæt på hinanden, og børnebørnene selv kan cykle hen til bedsteforældrene ad sikre stier, er det ikke sådan, at den ældre generation altid står til rådighed. Fx var de en måned på rejse i Østen i vinter - uden at spørge om 'lov'.
Men de er der, hvis behovet for deres hjælp opstår.
- Altså, vores børnebørn er jo glade - der er jo blevet meget kortere til slikskålen og ekstra lommepenge, griner Niels.
- Men det er især dejligt, at de kan ringe, hvis de bliver syge i skolen, har brug for at blive kørt til karate osv. Vi har ingen faste aftaler, men det er så dejligt at kunne være spontan, at de ringer, når de har bagt en kage om søndagen, så vi lige kan svinge forbi til kaffe. Eller at børnebørnene kan ringe og invitere sig selv i biografen - det gider farfar godt, klukker Niels lunt.
Intet hyggepres, men hyggelyst
Sønnen Hans Henrik Høj er også glad for at få forældrene tæt på.
- Mine forældre hjælper os med at køre vores børn til håndbold og karate og andre fritidsinteresser. Og når vi arbejder over, tager børnene hen til dem og hygger sig i stedet for at vente på os derhjemme. For selv om de er store nok til at være alene, er det rart at vide, at de har andre nære relationer tæt på, når vi er optaget.
18 % af voksne over 50 år bor under 10 km fra deres børnebørn
- Mine børn snakker mere og anderledes med mine forældre nu. Nu er deres bedsteforældre mere et frirum, som de søger og nyder. Efter at de blev større, fik vi mindre og mindre overskud til at køre på besøg i København, for børnene begyndte også at have weekendplaner.
- Det er også rart for vores voksenrelation med mine forældre. Det er mindre højtideligt og intenst at ses til en middag og så skilles igen og ikke skulle overnatte og afsætte en hel weekend hver gang. Der er ligesom intet hyggepres - bare hyggelyst, siger Hans Henrik Høj.
Farfar: Flyt fra København og tæt på børnebørn i mindre byer
Farfar Niels Høj anbefaler andre ældre - og københavnere generelt - at overveje de mindre byers muligheder. Også selv om 37 år i samme lejlighed i København er lang tid.
Det er et stort arbejde - både mentalt og praktisk - at rydde op i et helt liv et sted og forberede sig på at rykke videre. Men værre er det heller ikke - faktisk er det nærmere forfriskende og meningsgivende.
- Vi lever stort set vores liv videre, som vi plejer i hverdagen. Vores gamle venner i København skyper vi med i stedet for at mødes så ofte, men når de så er på besøg, har vi mere koncentreret tid sammen.
- Men det dejligste er, at vi kan være spontane med familien - vi kan køre til Aarhus på museum og tage ind og se opera. Selv om vi også kunne det i København, så fik vi det ikke rigtig gjort.
Guide til gode relationer mellem bedsteforældre, børn og børnebørn
Relationen mellem forældre og bedsteforældre er altafgørende for, hvordan relationen mellem børnebørn og bedsteforældre bliver. Det slår børnepsykolog og forfatter af bogen 'Guide til bedsteforældre', Margrethe Brun Hansen fast.
- Hvis der er ro, respekt og velvilje i de voksnes relation, så vil det være naturligt for børnene at bære videre i deres relation til deres bedsteforældre - og videre i deres liv til fremtidige relationer.
Margrethe Brun Hansen har disse råd til at få et godt forhold mellem bedsteforældre, børn og børnebørn:
- Klare regler er ikke negativt
Klare regler og forventningsafstemning, når man flytter sammen eller tæt på hinanden, er en virkelig god idé. For så kender alle spillereglerne. Det er vigtigt, at alle er med til den snak, familien skal have om disse ting - så alle er klar over, hvilke regler vi spiller efter i vores familie. Samtidig lærer børnene, at sådan nogle snakke kan man godt have på en ordentlig måde. - Tag ikke hjælp for givet
Det er en balance at bruge bedsteforældrenes tilbud om hjælp - uden at tage dem for givet. Men bedsteforældre i dag er aktive, de vil rejse og skal til sport, så man kan som forældre ikke kræve, at de altid står standby for at hjælpe. De voksne skal respektere hinanden, og her skal det afklares, hvornår et nej er okay. - Forebyg "ældreskræk"
Får bedsteforældrene lov, kan deres relation til børnebørnene blive så stærk, at de selv søger hinanden. Og det klæder voksne ikke at lide af ældreskræk - berøringsangst over for andre aldersgrupper. - Dyrk det anderledes
Bedsteforældre spiser noget andet, lugter anderledes, har noget andet tøj på end børnene - det er et godt afsæt for en historie. Hyg med dem og fortæl om, hvad du selv er formet af. Hent deres fars Lego ned fra loftet, og fortæl om ham som barn. - Større børn - andre behov
Børn i puberteten har andre behov, fx fortrolighed omkring sorger i skolen eller med kærester. Det at blive taget fordomsfrit imod, hvis man har kvajet sig, er noget, bedsteforældre gør særligt godt. - Respektér altid barnet
Ikke alle børnebørn er hurtige til at kaste sig i armene på bedsteforældrene. Men giv ikke op, bare vær der. Det kommer. Men kig også objektivt på dig selv - hvilken energi sender du ud? Det, man sender ud, kommer som bekendt igen. Og i forhold til dit barnebarn - der starter det altså med dig selv.