Gennem flere år havde Ulla Kjærgaard fra Nørresundby ønsket at eksperimentere lidt mere med at sove udendørs med familien, og i 2010, hvor artiklen er skrevet, fik hun endelig sin vilje.
- Jeg er selv gammel spejder, og jeg elsker udelivet. Nu er vi to voksne og to børn, og vi har flere gange forsøgt at sætte telte op, slæbe madrasser ud og sove udenfor. Og selvom det har været hyggeligt, så fungerede det ikke rigtigt for os. siger Ulla Kjærgaard.
- Min mand er lidt mere til luksus, og når du først har ødelagt nok telte og fået nok tørrede firkanter på plænen, så begynder du at tænke i andre løsninger.
Sover udendørs i shelter
Familien, der udover daværende 49-årige Ulla, består af Jesper (55 år) og børnene Trine (16) og Bjørn (14) overvejede mange forskellige løsninger, bl.a. at købe et lille hus eller have et permanent telt i haven.
- I stedet valgte vi et shelter (på dansk: læ), hvor vi kunne være i tørvejr, men samtidig føle, vi sov ude, siger Ulla Kjærgaard.
I deres shelter er der plads til to ¾ madrasser. De har savet lidt af mederne i bunden, så der nu er omkring 5 cm fri luft under, så madrasserne ikke går til af fugt og mug. Hvor shelteret er lavest er der 110 cm, og hvor det er højest, er der 170 cm.
Hovedrysten og anerkendelse for shelter
Da familien Kjærgaard begyndte at bygge shelteret, mødte de mange reaktioner fra deres omgangskreds.
- Det var attituder fra undren til hovedrysten til beundring. Og mens nogen siger flot eller fedt, så spørger andre, om vi vil leje det ud. Andre igen har naturligvis tilføjet, at det kun er os, der kan finde på sådan noget, siger Ulla Kjærgaard.
Shelter populært hos børn
- Men de fleste forstår godt, at det passer fint til vores måde at leve på. Og faktisk har et par af vore venner bygget et hus helt efter vores opskrift. En anden familie i Jyllinge har fået opskriften af os via en kontakt hos Videncentret Bolius, og de vil bygge deres her i sommerferien.
- Mange har været interesseret og er kommet forbi og har set huset, og mange af børnenes venner kommer og bruger det som et slags legehus. Enkelte har også overnattet sammen med os i shelteret, for vi kan godt presse en ekstra madras ind, siger hun.
Vi sov ude i marts
Familien sover ofte ude, men Ulla Kjærgaard ville egentlig gerne sove ude både sommer og vinter, men det er ikke praktisk for hele familien.
- Min mand sagde til mig: Den dag, der er en fem-dages prognose uden frost, så rykker vi ud. Det skulle han aldrig have sagt, griner Ulla Kjærgaard. Det betød, at vi første gang sov udendørs allerede i marts i år, siger hun.
- Når det er koldt, har vi en ekstra stak tæpper og en kurv med uldsokker med, og det bruger vi af efter behov. Min mand, Jesper, er skaldet, så han sov med hue, da det var mest koldt, og så kunne vi grine af hans natkyse.
B1-vitamin jaqer myg væk
Da familien Kjærgaard først lagde sig ud i shelteret i år, var myg den største gene.
- Børnene nåede nok at få omkring 15-20 myggestik hver, inden vi kom i gang med at spise B1-vitamin, som åbenbart lugter af noget, der er uappetitligt for myg. Siden har vi stort set ikke fået myggestik. Normalt har vi mange myg ved vandet, men nu har vi sjældent nogen i shelteret, siger Ulla Kjærgaard.
Hyggeligt at læse og snakke i shelter
Børnene synes, det er hyggeligt at sove i shelteret, også når de skal falde i søvn alene.
- Børnene elsker, når vi sover sammen. De vil gerne have, vi går i seng samtidig, så vi kan ligge og snakke og læse i olielampens skær. Men når de skal i skole, kommer de i seng før os, og det kan de også godt lide, fordi de jo har hinanden.
Dejligt at sove udendørs med frisk luft og lyde
Der er flere ting, der gør det attraktivt at sove udendørs, mener Ulla Kjærgaard.
- Den friske luft, de mange lyde, naturen. Alt sammen er det noget, vi får meget mere glæde af ved at sove ude. Og så er vi en familie, der gerne vil leve uden at skulle stresse. Vi prioriterer vores familieliv meget højt.
- Når vi rykker ned i vores shelter, er det lige som at campere i vores egen have, eller når folk tager i sommerhus. Vi gearer ned, og vi kommer ned i et helt andet tempo. Vi laver mange af de samme ting, som vi gør på en ferie, og det er rigtig godt for familien.
Ingen mobil og pc i shelter
Ulla Kjærgaard er ikke modstander af moderne teknologi eller forsøger at skåne børnene og sig selv fra påvirkninger udefra.
- Vi er ikke bange for at bruge mobiltelefoner eller computer i vores hverdag. Men vi er måske lidt bange for alle de ting, vi ville gå glip af, hvis vi ikke er bevidste om også at vælge noget andet til. Shelteret skal helst være strøm- og elektronik-fri, så vi tænder olielampen og spiller ludo eller læser bøger, og vi taler rigtig meget med hinanden, siger hun.
- Vi sidder ikke og venter i fem dage på weekenden eller i 47 uger på sommerferien. Det fungerer ikke for os. Det er hverdagen, der skal være god. Det er nu, vi skal have det godt. Og så vil vi gerne stoppe op hver eneste dag og se børnene i øjnene. Og nej, vi spiser måske ikke aftensmad nede på vores 10 kvadratmeter, men vi hygger os rigtig meget, og man kan godt få en kop kaffe på sengekanten.
Viden om shelter: Byg og find shelter
Flere steder på nettet, kan du få gode råd til, hvordan du kan bygge dit eget shelter. Bl.a. hos Shelterbyg.
Du kan også finde en telt-og shelterplads, hvis du hellere vil sove et andet sted end i din egen have. Læs mere fx hos Friluftsrådet.